TORNAR

Capellades celebra quaranta anys de recerca a l'Abric Romaní amb diversos actes... i una nova excavació

cultura
Dilluns, 8 agost 2022. 13:10. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Aquest dilluns 8 d'agost ha començat una nova campanya d'excavació arqueològica al jaciment de l'Abric Romaní de Capellades. Sota la direcció dels investigadors de l'IPHES-CERCA Eudald Carbonell, Palmira Saladié i M. Gema Chacón, una vintena de persones participaran en aquesta nova campanya, que s'allargarà fins al 26 d'agost, marcada per la commemoració de quaranta anys de recerca arqueològica al jaciment anoienc.

L'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA) ha iniciat, aquest dilluns, una nova campanya d'excavació arqueològica en el jaciment de l'Abric Romaní de Capellades, "una campanya molt especial, ja que enguany se celebren els quaranta anys de recerca continuada en aquest jaciment tan emblemàtic de la Cinglera del Capelló", assenyalen des de l'entitat.

L'objectiu d'aquesta campanya "és acabar amb l'excavació en extensió del nivell Ra que correspon a un campament neandertal especialitzat en la caça de cérvols fa seixanta mil anys, i encetar un nou nivell, l'S", han assenyalat des de l'IPHES-CERCA. Els treballs d'excavació, dirigits per Eudald Carbonell, Palmira Saladié i M. Gema Chacón, comptaran amb la participació de 22 persones, de les quals 8 són investigadors/es de l'IPHES-CERCA. A més, hi ha 4 estudiants de doctorat de IPHES-URV, a més d'altres estudiants i investigadors de Madrid, França i Israel.

Va ser Eudald Carbonell qui, juntament amb altres investigadors, el 1983 van decidir emprendre els treballs d'excavació a l'Abric Romaní en el punt on ho havien deixat els seus predecessors. Des de llavors, els treballs d'excavació i la recerca científica relacionada han continuat durant tots aquests anys de manera ininterrompuda, fent de l'Abric Romaní un dels jaciments més importants del món per conèixer les societats neandertals.

Per celebrar aquesta efemèride, els investigadors responsables del jaciment i l'ajuntament de Capellades han organitzat un seguit d'actes i activitats commemoratives del 40è aniversari, que ajudaran a donar a conèixer la importància del jaciment i de les troballes que s'hi han anat realitzant durant tots aquests anys. Per altra banda, permetrà compartir amb qualsevol que així ho vulgui els avenços en les recerques durant els últims anys.

Entre els dies 13 i 16 d'agost s'han organitzat exposicions, una xerrada-vermut amb L'Eudald Carbonell, visites guiades en el jaciment, rutes nocturnes pel capelló, tallers demostratius de talla de pedra i foc i un concert. Aquests actes tindran el seu tret de sortida el pròxim 13 d'agost a les 21,45 h a la plaça de la Bassa de Capellades amb el pregó-mapping que oferirà l'Eudald Carbonell al costat de l'equip d'arqueòlegs de l'Abric Romaní, coincidint amb la festa major de Capellades.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.