TORNAR

Els carrers i places de Tàrrega aixequen el teló un any més

La Llotja s’inaugura amb la participació de 43 estands i més d’un miler de professionals acreditats d’arreu del món.

cultura
Divendres, 9 setembre 2022. 13:07. Redacció AnoiaDiari.

Un brindis amb copa de cava de Costers del Segre va cloure ahir l’acte institucional que va tenir lloc a la plaça dels Comediants de Tàrrega. Natàlia Lloreta, directora executiva de FiraTàrrega i Anna Giribet, directora artística, van conduir l’acte a partir del recorregut fet fins a la data i l’horitzó de futur que es preveu per la cita anual de les arts de carrer. Les dues amfitriones van fer de mestres de cerimònies d’un acte que va donar el tret de sortida d’una nova edició de la Fira. L’acte va acollir el lliurament de la Menció d'Honor dels Premis COFAE(Coordinadora de Ferias de Artes Escénicas) a la companyia Comediants, pioners i fundadors, l’any 1981 de la Fira del Teatre al Carrer de Tàrrega. L’entrega va anar a càrrec de Manuel González, president de COFAE i va recollir el premi Joan Font, representant de la companyia. Seguidament els parlament de Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida, Joan Francesc Marco, director general de l'INAEM (Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música) i Natàlia Garriga, consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, van posar paraules a l’esdeveniment. Alba Pijuan Vallverdú, alcaldessa de Tàrrega, va posar el punt i final a l’acte.

Inauguració de La Llotja

Una estona abans, Natàlia Garriga, Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, va presidir també la inauguració institucional de La Llotja, l'espai de FiraTàrrega PRO Catalan Arts dedicat especialment a l'activitat professional. A la inauguració hi van assistir també Alba Pijuan, Alcaldessa de Tàrrega, Miquel Curanta, director de l’ICEC (Institut Català de les Empreses Culturals), Francesc Marco, director de l’INAEM, i Mike Ribalta, Cap de l’àrea de professionals de FiraTàrrega, entre d’altres personalitats. La Llotja compta enguany amb 43 estands i amb més d’un miler de professionals acreditats d’arreu del món, entre els quals hi destaquen programadors, distribuïdors i institucions i esdeveniments diversos.

Entre les propostes artístiques que van tenir lloc la primera jornada de FiraTàrrega 2022 hi destaquen The Unfinished Human Manifesto de la Lali Álvarez; Un segundo bajo la arena del Col·lectiu Desasosiego o + (Suma)dels Sound de Secà.

Segona jornada de FiraTàrrega 2022

La segona jornada l'obrirà el Robot Selfie de Kaleider una proposta participativa que recull selfies del públic i els converteix en un gran mural col·lectiu. Avui també arriben a la graella de la programació espectacles itinerants com els d’1 Watt amb Tales of No(oo)one, una peça deambulatòria i desordenada d’històries reals i d’antiheroïs que desborda energia; o Hortzmuga Teatroa & Deabru Beltzak amb Senta, a la deriva, una revisió contemporània i en clau de carrer de l’opera de Richard Wagner L’holandès errant. L’Espai Canalla, instal·lat a les Piscines Municipals, dedicades al públic infantil i familiar, obrirà les seves portes amb creacions com Blanko de Johnman, una explosió de colors on el públic és l’artista principal; o Thape That! de Hands Down Circus, un duet acrobàtic i de circ de carrer no verbal i contemporani per a tots els públics. Pels més petits de la casa el Dj Blai Boy farà una selecció musical per gaudir en família, on hi sonaran ritmes com el funk, el reggae o el hip-hop, tot en format vinil. També tindrà lloc l'estrena de la Dormifestació de Roger Bernat / FFF: art acció reivindicativa que consisteix en una dormida col·lectiva al parc de Sant Eloi.

Avui s’inaugurarà també l’espai La Paraula, a la plaça dels Comediants, amb una programació centrada en la paraula, abordada en un sentit ampli i des de diferents disciplines: la música, la ràdio o la poesia. Obrirà l’espai Mediante d’Adriano Galante, un espectacle on el cantant i fundador de Seward interpreta una performance híbrida que mescla la música amb allò oníric, la teatralitat amb la poesia, allò visual amb allò físic. De la mà de la Rosa Cerarols, geògrafa, antropòloga i escriptora, acompanyada de la música de l'artista Bewis de la Rosa i el seu rap rural, arriba la presentació performàtica del llibre  L'altre món rural. Reflexions i experiències de la nova ruralitat catalana, publicat recentment a cura de Rosa Cerarols i Joan Nogué amb aportacions de diversos autors que ajuden a comprendre els reptes de la nova realitat rural.

Altres propostes del dia a destacar són Projecte Ingenu, que es pregunten sobre com serà el món d’aquí a 1000 anys a El dia que va morir l’últim panda; Artistas Salsichas amb Hablar con las plantas para llegar a un paisaje, una immersió en el paisatge de l’Urgell; Joseph Toonga amb Born to protest, un paisatge sonor intens amb ritmes de hip-hop que posa l’accent en crear consciència al voltant de l’estigma racial; els belgues Circumstances amb Exit, un treball de circ i dansa on es fusionen el moviment, l'acrobàcia i l’equilibri; i la Compagnie Dyptic amb Mirage, una peça inspirada en la imatge irreal i absurda del camp de refugiats de Balata (Cisjordània). Les creacions que formen part de L’Inesperat es farà present també pels carrers de Tàrrega.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.