TORNAR

La comèdia "Els Brugarol", escrita i interpretada per Ramon Madaula, a Igualada

Aquesta comèdia sobre les contradiccions de dues generacions de la família es podrà veure aquest diumenge al Teatre Municipal Ateneu

cultura
Dijous, 4 novembre 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Ramon Madaula, Jaume Madaula i Estel Solé protagonitzaran la funció teatral que tindrà lloc aquest diumenge 7 de novembre, a les 7 de la tarda, al Teatre Municipal Ateneu, d'Els Brugarol, una comèdia familiar amb grans dosis d'humor àcid i intel·ligent, escrita per Ramon Madaula, centrada en les contradiccions de dues generacions i dues maneres d'entendre el món en una societat on tots voldríem creure'ns un model de coherència absoluta.

Després d'haver fet temporada al Teatre Poliorama de Barcelona i gira per arreu, amb èxit i acceptació de públic i de crítica, arriba a Igualada la cinquena obra teatral escrita per Ramon Madaula, amb la qual va guanyar el premi Recull de teatre 2020.

L'acció de la comèdia passa a casa dels Brugarol, una família de l'alta burgesia catalana. La polèmica està servida quan la filla, l'Anna —interpretada per l'Estel Solé— feminista i activista social, decideix canviar-se el primer cognom del pare, l'Antoni —interpretat per Ramon Madaula—, pel de la mare. Per l'Antoni Brugarol és inconcebible que la seva filla ja no es digui Brugarol, un dels cognoms amb més solera de la comarca. Per això, recorrerà a tota mena d'argúcies i xantatges perquè l'Anna es faci enrere. Aquest és el principal, però sorgeixen altres conflictes generacionals.

L'autor, Ramon Madaula explica l'origen de l'obra: "Un dia, una de les meves filles em diu: "Papa, a tu t'importaria si em canvio el cognom pel de la mama?". Jo, que em vull creure progressista, li vaig dir: "I tant, filla, ja ets gran, fes el que creguis que has de fer. Hi tens tot el dret". Però dins meu hi va haver moviments sísmics, que no vaig poder dissimular; i tant que m'importava! Que la meva filla ja no es digués Madaula, em sabia greu. Ho sento, no hi puc fer més. Que difícil que és ser coherent! A partir d'aquesta anècdota se'm va ocórrer la història de la família Brugarol."

Segons la directora, Mònica Bofill, "els protagonistes d'Els Brugarol lluiten per les seves veritats, tots tres convençuts que aquestes els defineixen. Per l'Antoni, aquesta veritat implica assegurar la continuïtat del cognom familiar, costi el que costi. Però per això haurà d'aconseguir com sigui que el seu gendre, el Pablo, un jove d'idees revolucionàries i ideològicament als antípodes de l'Antoni, li faci costat.

Aquest és el detonant de l'obra, que amb un humor àcid i intel·ligent enfronta cara a cara dues generacions, dues maneres d'entendre el món, i obliga els seus personatges a replantejar-se tot allò que donaven per fet sobre si mateixos. És el nom – o en aquest cas el cognom – que fa la cosa? Es pot canviar el sistema des de dins? Fins a quin punt podem dir que sabem realment qui som? Potser és que, en el fons, la felicitat es troba en acceptar la contradicció que habita en aquesta escletxa entre qui ens pensem que som i el que realment fem; i en gaudir de l'ambivalència de viure".

Entrades

Les entrades tenen un preu de 20, 18 i 15 € i es poden adquirir per internet. També es poden comprar al Punt de difusió cultural i turística d'Igualada (Sala Municipal d'Exposicions c. Garcia Fossas, 2 -pl. de la Creu). De dimarts a dijous de 18.30 a 20.30 h. Divendres de 18 a 21 h. Dissabtes d'11 a 14 i de 18 a 21 h. Diumenges d'11 a 14 i de 18.30 a 20.30 h. Durant aquesta setmana els joves fins a vint-i-cinc anys poden comprar les entrades a cinc euros. A més hi ha descomptes per a diversos col·lectius.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.