TORNAR
PUBLICITAT

La Confraria de la Vinyala presenta les activitats del seu desè aniversari

En el marc del passat Dijous de Vinyales es van donar a conèixer les activitats previstes per aquest any

cultura
Diumenge, 23 febrer 2020. 03:00. Albert Compte.
D'un cop d'ull

Després d'haver participat als Tres Tombs d'Igualada el passat gener, la confraria anuncia el calendari especial d'actes per aquest 2020, on a més de les tradicionals trobades mensuals cada segon dijous de mes destacarà una jornada gastronòmica a la capital anoienca, la presència de la Confraria de la Vinyala en esdeveniments gastronòmics internacionals i la promoció del territori amb un Pack Turístic Vinyaler que es celebrarà al setembre.

La Confraria de la Vinyala va escollir el Mas dels Vivencs a La Pobla de Claramunt per celebrar el passat dijous 13 de febrer una nova edició dels Dijous de Vinyales, en el marc de la qual es van presentar els actes que conformaran el calendari del 10è aniversari de la confraria i en el qual hi van assistir més de 180 comensals, entre confrares i gormands del cargol, els quals van poder degustar en aquesta ocasió unes vinyales amb cap i pota i botifarra negra, especiades, cuinades a foc lent, amb més d'una hora i mitja de cocció.


Previ a l'àpat, el confrare major Francesc Puertas va celebrar la cita, amb185 persones inscrites a la vesprada gastronòmica i va anunciar alguns dels actes que formaran part del calendari culinari de la Confraria de la Vinyala en el marc d'aquest 10è aniversari. Acte seguit es va donar inici al sopar amb l'entrant, un pastisset d'escalivada amb crema de formatge artesà, la recepta central de vinyales amb cap i pota i en acabat, crema catalana d'autor de postres. La trobada gastronòmica va acabar amb copa de cava i brindis per a la commemoració d'una dècada que ha portat la Confraria de la Vinyala a reunir fins a 241 confrares adherits a l'entitat.

Un any farcit d'activitats i promoció del territori

A part dels tradicionals Dijous de Vinyales que la confraria celebra cada segon dijous de mes, després de les cites del març, abril, maig i juny, a partir del juliol les trobades prendran un caire temàtic, amb la Nit dels cuiners, un bufet lliure on es presenten varietat de receptes per als assistents. Al mes d'agost l'àpat es celebrarà durant el Fes-ta el dinar organitzat per La Coll@nada, en el marc de la Festa Major d'Igualada. La Fira de la Vinyala d'Òdena durant el mes de setembre, organitzada conjuntament amb l'Ajuntament d'Òdena i Mapamundi, enguany agafarà un protagonisme especial, ja que la confraria serà l'amfitriona d'associacions cargolaires vingudes d'altres països, convertint Òdena en capital de la Ruta Europea del Cargol. Serà la llarg d'aquest mes que en el marc del 10è aniversari s'organitzaran classes magistrals gastronòmiques relacionades amb la cuina del cargol i es presentarà el llançament del Pack Turístic Vinyaler, una estada al territori per gaudir i conèixer de prop el patrimoni, l'oci i la gastronomia local. Durant La Vinyalada, el sopar del mes d'octubre, la confraria farà entrega d'agraïments i reconeixements amb guardons especials, les Vinyales Agraïdes i les Confraries d'Honor i ja al mes de novembre, durant la Nit de Confrares s'investiran nous membres com a confrares de l'entitat i es celebrarà la trobada amb un gran àpat vinyaler.


Per aquest 2020 a més, hi ha prevista l'assistència de la confraria en altres cites del calendari cargolaire, com a L'Aplec del Caragol a Lleida, la Fira del Caragol a Mallorca, el Tasta Gràcia o les cites franceses, amb les Fires del caragol a Toulouges i a Bompàs. I al llarg de l'any, queda per anunciar la data d'una gran activitat festiva pública a Igualada, on s'està organitzant una diada per donar a conèixer la cultura vinyalera del territori amb activitats familiars i lleure durant tot el dia.

Els inicis de la confraria
La Confraria de la Vinyala va arrencar el 2009 amb un concurs de receptes, però va ser durant l’any posterior, amb el dinar organitzat pel Gremi d’Hostaleria i Turisme de l’Anoia (GITHA), junt amb Publicacions Anoia, un 27 d’abril del 2010, que en un acte on es van donar a conèixer les receptes tradicionals anoienques davant els representants de tots els ajuntaments de la comarca, junt amb membres del Consell Comarcal de l’Anoia, la Confraria va començar a prendre forma amb els primers reconeixements d’agraïment, atorgats als ajuntaments presents i el nomenament dels primers confrares d’honor. L’empenta de 3 dels 14 organitzadors, Francesc Puertas, Pere Santos i l’apadrinament de Josep Mussons va culminar uns mesos després amb l’Acta de Constitució de la Confraria de la Vinyala, un 20 de setembre del 2010. Dels 14 membres fundadors, avui dia conformen la confraria 241 confrares, les activitats gastronòmiques han arrelat mes a mes, al llarg del calendari anual i 10 anys després, les diferents trobades gastronòmiques gaudeixen d’un ampli públic assistent on de mitjana, un 40% són persones simpatitzants de la iniciativa, amants de la gastronomia del caragol i un 60% formen part de l’entitat com a confrares.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.