TORNAR
PUBLICITAT

Descobreixen el primer exemplar de l'"orquídia dels insectes" a l'Anoia

Localitzada a pocs metres d’on el mes de febrer es va detectar una ’Orchis tenera’

cultura
Dimecres, 23 setembre 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La biòloga Emma Duran suma al descobriment de l'Orchis tenera, poc abans del confinament, el d'una altra espècie d'orquídia fins ara no registrada a l'Anoia: l'Anacamptis coriophora subespècie fragrans. El Grup d'Orquídies de l'Anoia, al que pertany Emma, espera poder publicar aquesta troballa.

PUBLICITAT

Distribució dels exemplars d'aquesta orquídia al PrincipatLa Serra de Miralles és una meca per als biòlegs de l'Anoia, i en especial, per entitats com el Grup d'Orquídies de l'Anoia (GOA), que ressegueixen l'entorn natural per documentar aquests exemplars. Emma Duran, que mesos enrere havia descobert una Orchis tenera va tornar després del llarg confinament a la mateixa zona. Era una de les primeres sortides que feia, un cop havien acabat les restriccions. També va trobar una espècie única a l'Anoia: l'Anacamptis coriophora subespècie fragrans, anomenada també l'orquídia dels insectes. 

La va localitzar "no gaire lluny d'on havia trobat l'Orchis tenera. Vaig trobar-la en forma de poncella, o sigui, amb les fulles i una tija amb les flors encara per sortir". Calia esperar a que florís per documentar-la amb més exactitud i van acudir al mateix punt uns dies després, amb un dels fundadors del Grup d'Orquídies Anoia (GOA), Pep Solé. Aquell dia, "efectivament, ja estava ben florida." El nom de la subespècie, fragans, es deu a l'aroma de les seves flors, de tons rosats amb uns punts de color grana al label, que és el pètal més gran i situat al davant de tot.

Emma Duran, amb l'orquídia FOTO: Pep SoléEn aquest cas, "sens dubte, és única a l'Anoia. En l'anterior cas, l'Orchis tenera, s'està estudiant si unes orquídies que s'havien trobat un any abans també ho eren)." Una vegada es va localitzar aquest exemplar, un grup de voluntaris i voluntàries del GOA, va fer una recerca per la zona (van pentinar un tros de vessant de la muntanya) però no en va trobar cap més. Emma explica que "és una raresa que hagi sortit en aquesta zona, ja que no és on normalment es troba. Esperem poder buscar-ne més a la següent primavera, ja que aquesta ha sigut molt profitosa per les orquídies en ser tan plujosa, però no ens ha permès buscar amb exhaustivitat per la fase de desescalada del confinament per la COVID-19." Ara, esperen publicar aquesta troballa en una revista.

El GOA, a la Jornada de les Plantes Oblidades

S'atansa la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades, que organitza Eixarcolant, el dissabte 3 d'octubre. L'anterior cita estava prevista l'abril, però es va suspendre pel brot de COVID-19 de la Conca d'Òdena. El GOA tindrà una carpa específica i els seus membres donaran a conèixer diferents aspectes i curiositats de les orquídies i responent qualsevol pregunta del públic.

 

PUBLICITAT

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.