TORNAR

Les escoles Castell d'Òdena i la Renaixença dels Hostalets seran institut-escola el 2020

A Piera, es fusionaran els centres Les Flandes i Salvador Claramunt per crear una línia de secundària

cultura
Dilluns, 16 desembre 2019. 15:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Aquest migdia, el Govern de la Generalitat anunciava obrirà com a mínim 26 nous instituts escola el curs vinent. En 21 casos, incloent els Hostalets i Òdena, seran ampliacions de les escoles ja existents.

Els Hostalets de Pierola i Òdena tindran el curs 2020-2021 instituts-escola. Seran dos dels 21 centres de Catalunya on hi haurà ampliacions d'escoles de Primària. En concret, l'Escola Renaixença, dels Hostalets, i el  Castell d'Òdena, donaran "continuïtat al projecte educatiu dels infants al llarg de totes les etapes obligatòries" amb l'objectiu de "lluitar contra la segregació escolar, millorar l'absentisme d'alguns instituts i afavorir la lluita contra el despoblament a les zones que es van veure afectades per la implantació de l'ESO". En declaracions recollides per l'ACN, el Departament d'Educació estén el model d'institut-escola, fins ara molt urbà, a zones rurals per ''revertir allò que la LOGSE va significar contra l'escola rural''.

Vista aèria de l'escola Castell d'ÒdenaA més de les ampliacions hi haurà cinc fusions de centres, entre aquests la fusió de Les Flandes i Salvador Claramunt. El conseller Josep Bargalló assegura que es podran tirar endavant fins i tot amb pròrroga pressupostària. Els 26 nous instituts escola se sumaran als 53 ja existents i en total, el curs vinent, funcionaran 79 centres amb aquest model, que unifica l'ensenyament entre els 3 i els 16 anys en un sol espai físic. Els nous centres suposaran una oferta de 46 grups de primer d'ESO, distribuïts en projectes de dues línies a Primària i Secundària en 15 casos, projectes d'una línia a Primària i dues a la Secundària, en deu més, i en sis casos, es recorre a centres d'una sola línia en les dues etapes educatives.

És una "resposta" del Departament a les demandes dels serveis territorials que "han apostat per aquest model tenint en compte les necessitats d'escolarització en el temps, els projectes educatius de continuïtat i la realitat de la zona". Amb el nou model d'una sola línia es dona més flexibilitat que en alguns casos, obre la porta a l'institut escola de zones rurals com pot ser el de Sant Llorenç de Morunys, a les comarques centrals. Bargalló apunta que aquesta iniciativa serà també ''viable'' amb pròrroga pressupostària.

De fet, les comarques centrals, on s'adscriu l'Anoia, són el territori que més instituts escola crearan. Seran set que se sumaran als cinc que ja hi ha repartits al Bages, Osona i Moianès. Seran a Folgueroles, a Hostalets de Pierola, Òdena, Hostalets de Balenyà, Sant Llorenç de Morunys i Sant Pere de Torelló. Aquests centres implantaran horaris saludables i els alumnes podran dinar al centre entre les dotze del migdia i les dues de la tarda. Així ho ha explicat el secretari de polítiques educatives, Carles Martínez, que ha destacat que d'aquesta manera s'estalviaran que l'alumnat d'algunes zones hagi de dinar passades les quatre de la tarda.

Bargalló afegeix que la conversió d'escoles en institut escoles permet que els alumnes d'ESO tinguin menjador. Ha recordat que abans de la LOGSE, en tenien, després es va passar a les cantines i en època ''de retallades'' es van deixar de fer aquestes cantines. El conseller comenta que "els instituts que es construeixen es fan amb cantina i que l'aposta del Departament és que els alumnes de Secundària puguin menjar-hi també".


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.