TORNAR

Les escoles de música de l'Anoia s'adapten a un curs online: "és carregós, però volem que la música arribi"

La directora de l’ECMMI reivindica la feina del centre: ”no hem tingut cap contagi a l’escola i lluitem perquè l’alumnat avanci en l’aprenentatge”

cultura
Divendres, 4 desembre 2020. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Les escoles de música no han pogut celebrar la seva patrona, Santa Cecília, amb l'habitual desplegament de concerts de finals de novembre. Representants i directors dels centres expliquen a AnoiaDiari com viuen aquest any atípic. En alguns casos, s'ha utilitzat la disposició dels grups bombolla de les escoles del mateix municipi (Tous), mentre que a Igualada s'han pogut mantenir algunes classes presencials. A Montbui, la música d'extraescolars no ha pogut començar, però l'Aula Orquestra fa les classes als centres de primària i secundària.

Sense gairebé concerts i amb un calendari que es va alterant per la situació sanitària, les escoles de música de l'Anoia senten també l'estrès que pateix tot l'ensenyament. En un curs en el qual les inscripcions s'ha reduït en alguns centres. Queralt Martí, directora de l'Escola Conservatori de Música Municipal d'Igualada comenta que "la xifra de matriculats és inferior. Estem davant d'una situació única, la pandèmia ha afectat el nostre dia a dia, la salut, l'economia i, de retruc, les nostres activitats. Tot i això l'alumnat que ens ve de primària i secundària s'ha mantingut força, en canvi, sí que ha disminuït la matriculació d'alumnes adults que feien més d'una matèria al centre: ara només en fan una o han posposat els estudis musicals per més endavant". A l'Aula d'Orquestra de Montbui, la directora Marta Carceller, comenta que "hem pogut començar la part de les escoles i l'institut, però quan teníem força alumnes apuntats a extraescolars, es va implantar les restriccions d'octubre". Unes restriccions que també han afectat l'Escola de Música de Tous. I han forçat a fer classes online.

"Per al cant i als instruments de vent vam col·locar mampares"

La directora de l'Escola de Música de Tous, Ester Alonso, explica que "vam començar normal, però preveiem que quedaríem tancats. Les classes es feien més en aules més grans. L'excepció són cant i instruments de veu, on fem classes amb mampares. I tot el dia fregant i amb gel hidroalcohòlic, és clar. Quan ens van tancar, vam començar a fer-les online". La directora del centre tousenc afegeix que "s'han seguit les classes individuals i les de llenguatge de manera col·lectiva, però en classes online no pots fer conjunts amb els més petits. Les hem hagut de transformar o anul·lar".

A Tous "treballem amb els mateixos grups bombolla que l'escola Cérvola Blanca", únic centre d'infantil i primària del poble, un avantatge. Era una previsió "que hi havia des del setembre. En classes de conjunt, a vegades hi ha dos alumnes d'aquest mateix grup bombolla que es troben a casa d'un d'ells i el professor els segueix via online. Evidentment, hi ha coses que no hem pogut fer, com cant coral o els acompanyaments, amb alumnes que anaven amb pianistes per sentir les peces, o el concert de tardor. No tenim clar si hi haurà audicions de Nadal. És carregós i a més hi ha alumnes que no tenen accés a internet. Però sobreviurem, volem que tothom pugui seguir amb la música".

"Som un entorn segur, no hi ha hagut cap contagi"

Una classe online de l'Escola Conservatori de Música d'IgualadaA Igualada, Queralt Martí referma, però, que "les famílies han comprovat que l'escola/conservatori és un entorn del tot segur. Des de principi de curs, no hi ha hagut cap cas de transmissió del virus al nostre centre i això és mèrit de tota la comunitat educativa per la col·laboració en el seguiment de les normes establertes. L'alumnat és molt responsable portant la mascareta, netejant-se les mans i mantenint distàncies; les famílies respecten el fet de no poder accedir al centre, com sempre havien fet, i esperen pacientment al pati; el professorat treballa prenent totes les mesures de seguretat establertes: ventila els espais, neteja instruments i tot el material utilitzat".

El confinament, de tota manera, "és evident que ens ha afectat, i hi ha famílies que ho pateixen més perquè alguns alumnes han de fer classes telemàtiques... Tot són factors que fan que el funcionament del centre visqui una situació atípica. De moment el conservatori ha pogut mantenir la docència presencial, i quan és el cas, adaptant les classes als confinaments puntuals que, per circumstàncies externes a l'ECMMI pateixen alguns/es alumnes".

Els conjunts musicals, amb normalitat, "però poc sentit pedagògic"

Una de les modalitats que es potencien a les escoles, tocar en grup, es manté a Igualada amb força "normalitat". S'ha limitat l'aforament de les sales d'assaig per aconseguir 4 metres quadrats per persona -"no oblidem que el cant i els instruments de vent són les disciplines musicals que més preocupen"-. Es fan les neteges constants entre classe i classe, i d'altra banda, l'Ajuntament ha reforçat el servei de neteja general del centre.

Ara, en la fase 1 de desescalada, els conjunts de l'Escola de Música "només poden ser de sis alumnes i fan classes presencials rotatives, o periòdiques però amb reducció horària... Hem anat cercant possibilitats adaptant-nos a cada necessitat per aconseguir el màxim de presencialitat possible, ja que fer classe als conjunts de manera telemàtica porta molts problemes: retards, descoordinació entre so i imatge... A les classes online, el fet de tocar junts, queda totalment minvat i amb poc sentit pedagògic".

Classes virtuals

Segons Queralt Martí, "ens servim de les classes virtuals sempre que algun alumne/a ha estat confinat, perquè pugui seguir el curs. Treballem amb 'classroom', 'googlesites' i per 'Googlemeet', sempre dins la plataforma Google for Education, que garanteix la privacitat i que permet aquestes diverses opcions per cada cas. Durant el curs també tenim programades algunes assignatures directament online, síncrones o asíncrones".

Fem un confinament "que no ens pertocava"

La directora de l'ECMMI expressa que "nosaltres som dos centres educatius de règim especial: l'escola fa estudis no reglats i el conservatori estudis reglats. La major part de la docència es fa en horari extraescolar. Potser és per aquest motiu que, a pesar de ser un centre educatiu, se'ns ha posat, erròniament, dins l'apartat de les matèries extraescolars". Conclou que l'escola "seguint les indicacions del PROCICAT en aquest aspecte, ha hagut de fer un confinament, que al nostre entendre, no ens pertocava. De tota manera ens hem adaptat i hem seguit treballant amb força i dedicació per poder fer que la música arribi a tothom, i que el nostre alumnat segueixi avançant en l'aprenentatge".

"Estem pendents de la situació sanitària"

Marta Carceller, a Montbui, comenta que "pel que fa a la música que es feia extraescolars, a Mont-Àgora, no hem pogut començar i ara estem pendents de si la situació sanitària millora el gener, que és la data que esperàvem recomençar. A les escoles hem pogut treballar dins els grups bombolla: cada classe té els seus instruments. Si bé en aquests centres, el curs es va desenvolupant, el fet és que no hi haurà concert de Nadal en viu i s'haurà de gravar en vídeo. A l'institut, enguany, es fa a segon d'ESO l'optativa i hi ha més alumnes que l'any passat".


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.