TORNAR
PUBLICITAT

L’escriptora Teresa Roig presentarà 'El primer dia de les nostres vides' a Igualada

Una obra publicada per Proa i premiada amb el Roc Boronat

cultura
Dimarts, 16 novembre 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Ja ha sortit al mercat la novel·la de la igualadina Teresa Roig, i aquest dissabte 20 de novembre es presentarà a la llibreria Aqualata, a les 19.00 h. L’obra, premiada amb el Roc Boronat, és segons l’autora ‘un projecte en el qual feia anys que treballava’, i al qual té un afecte especial. ‘No té res a veure amb les anteriors novel·les — totes dues històriques—, però considero que és una evolució cap a nous horitzons literaris i espero que captivi tant als lectors del L'herència de Horst o de Pa amb xocolata, com a aquells que encara no m'han llegit’, explica.

Teresa Roig

Teresa Roig diu que amb aquest llibre volia acostar-se a ‘una història d'amor especial, la que neix entre dos desconeguts que —d'entrada— no tenen res en comú, però que en el pitjor moment de les seves vides decideixen ajudar-se. I la novel·la narra precisament les vint-i-quatre hores que passen junts, recorrent la ciutat a la deriva: el dia que els canviarà per sempre. Perquè aquesta és, per sobre de tot, una història sobre les segones oportunitats’.

Dos personatges ‘contraris’

El primer dia de les nostres vides narra la història d’en Daniel, una persona excessivament metòdica, amb una vida molt organitzada i tot sempre sota control; en canvi, l'Helena és l'antítesi, vivint fora dels esquemes de la societat, en una constant muntanya russa... i justament pel fet de ser pols oposats, poden aprendre tant l'un de l'altre. Perquè cap dels dos és feliç, ni sap com sortir-se'n.

D’altra banda, Teresa Roig explica que la motiva molt ‘aprofundir en la vessant psicològica dels personatges’ i que, en aquest cas, això li va permetre conèixer el trastorn de la bipolaritat: ‘La bipolaritat és una malaltia que existeix des de fa molt temps, però de la qual no es parla gaire, si no és per estigmatitzar als qui la pateixen, i la meva intenció era parlar-ne sense etiquetar el personatge. Tant en Daniel com l'Helena tenen formes diferents de viure, i cadascú porta el seu equipatge a nivell emocional i psicològic — tingui o no un nom científic adjudicat—, fet que influeix en la perspectiva que tenen del món. Però cap de les dues visions és més vàlida que l'altra, ambdues són lícites'.

Que cada dia sigui important

L’escriptora afirma que amb aquest treball ha reflexionat sobre les etiquetes i els prejudicis, i sobre el fet que ‘tots som humans i ens assemblem més del que a simple vista podem pensar. Crec que, tal i com succeeix a la novel·la, un petit gest —una mirada, un somriure, donar les gràcies o dir t'estimo— pot canviar moltes coses, si no ens deixem arrossegar per la inèrcia de la rutina. Tots tenim el poder de canviar les nostres vides, de fer que cada dia sigui important: el primer’.

Teresa Roig està molt satisfeta pel premi obtingut, i pel fet d’haver pogut publicar amb un segell de prestigi com Proa. Ara treballa un una altra novel·la de caire ben diferent: ‘es tracta d'una comèdia actual, plena d'humor i sorpreses. I, a part, ja estic treballant en un nou projecte.... Per sort o per desgràcia, escriure és el meu hobby i la meva vocació. I m'encanta’, confessa.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.