TORNAR
PUBLICITAT

Les estructures funeràries trobades a Can Parellada pertanyen a l'Edat de Bronze

La Generalitat està fent un estudi detallat de les restes que s’hi van trobar

cultura
Dijous, 19 octubre 2017. 13:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Una campanya d'excavacions a càrrec de la Generalitat als Hostalets i Masquefa ha descobert restes humanes en un turó de Can Parellada. Les primeres estimacions apunten a que serien de l'Edat de Bronze, més de 3.000 anys abans dels nostres dies.

Uns treballs arqueològics a la zona de Can Parellada han resultat en la troballa de dues estructures funeràries. Les restes arqueològiques estan sent estudiades i analitzades en aquests moments pels arqueòlegs encarregats de l'excavació amb l'objectiu de datar amb exactitud tot el material descobert. La primera troballa va ser a finals de juliol, entre els termes d'Hostalets de Pierola i Masquefa: un crani i alguna resta òssia referides a un possible enterrament d'època no contemporània. Les restes van ser trobades al turó on està situat el dipòsit d'aigua i l'antena a Can Parellada. Les tasques posteriors d'identificació apunten que serien de l'Edat de Bronze.

La zona on s'han trobat les estructures funeràriesArrel de les primeres evidències, el Servei d'Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya va avaluar l'efectuar una intervenció arqueològica d'urgència; i l'empresa Àtics, de gestió i difusió del patrimoni arqueològic i històric, va dur a terme del 9 al 13 d'octubre l'excavació arqueològica a Can Parellada. La intervenció ha permès descobrir a la zona restes de les esmentades estructures funeràries, que ara mateix són objecte d'un anàlisi més detallat.

La primera estructura és una fossa circular d'accés superior que conté les restes de dos inhumats en connexió anatòmica en posició decúbit lateral. La inhumació més recent, que
podria correspondre a un individu jove, anava acompanyada per un vaset ceràmic; mentre que la segona, presentava una agrupació de denes (en pedra calcària) d'un collar, a la zona superior del tronc, així com un punxó de bronze sota un dels braços. Per sota d'aquestes inhumacions, es va documentar una capa de pedres de diverses mides i restes antropològiques en desconnexió, les quals evidenciaven l'ús perllongat de l'estructura com a enterrament.

Pel que fa a la segona segona estructura, és un possible hipogeu amb accés lateral segellat per blocs de pedres de grans mides i cambra funerària. En aquesta, els individus es presenten en desconnexió anatòmica i entre un llit de pedres. En aquesta estructura s'ha recuperat un vaset ceràmic i una agulla de bronze. La descoberta suposa un avenç molt significatiu quant a estudi i anàlisi dels assentaments prehistòrics ubicats al municipi i a la comarca i per a la comprensió i aprofundiment dels orígens i la història de Masquefa.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.