TORNAR

La FESTHI despertarà Igualada el dia de Sant Bartomeu amb "la diana"

cultura
Diumenge, 15 agost 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La Festa Major d'Igualada sí que es farà aquest 2021. Tindrà la majoria dels seus ingredients habituals, però a la vegada quedarà molt lluny de la del 2019. Seran uns 70 actes. La causa, evidentment, és la pandèmia, que farà que s'extremin les mesures de seguretat. Els actes es faran en un perímetre o en espais oberts. Una de les novetats d'enguany de la Festa Major serà com es despertarà la ciutat el dia de Sant Bartomeu. La Federació del Seguici Tradicional i Històric d'Igualada (FESTHI) estrena “la diana”, un acte recuperat, que consistirà en que les diferents colles de la ciutat passejaran pels barris a una hora indeterminada —però ben d'hora— per despertar els igualadins i igualadines.

El Ball de Cercolets, a Santa Maria, en la renovació de vot FOTO: FESTHIPodran ser els Gegants Vells, el Ball de Cercolets, el Ball dels Pastorets, els Ball de Sant Miquel i els Diables, els Bastoners, els Trabucaires o alguna altra colla, que es distribuiran entre els diferents barris, per fer "la diana". però sense públic al carrer. Igualada, enguany, sí que tindrà Festa Major, tot i que la Federació lamenta que l'any passat es desistís de celebrar cap acte. Dos dels seus portaveus, Martí Claret i Èlia Gil, asseguren que ells havien plantejat i estudiat diversos escenaris “perquè es poguessin fer algunes de les celebracions amb garanties”. Es tenia “l'aval del Procicat, però al final la Festa Major es va suspendre i ens va sorprendre”. Pel que fa a aquest 2021, “hem partit d'un escenari de mínims, però estem avalats i assessorats per metges”. Compten que la majoria dels actes que hi ha sobre la taula es faran, però opinen que “la coordinació amb l'Ajuntament és molt difícil”.

La primera reunió aquest any, segons la FESTHI, “no es va fer fins a finals de juny”. Èlia Gil i Martí Claret comenten que “seria més senzill si hi hagués un organisme entre els departaments, i no només el de Cultura, per parlar amb les colles sobre com desenvolupar els diferents balls i activitats a la via pública”. Aquesta incertesa és “un dels impediments per poder tancar abans i assegurar els balls i actes que es podran fer als diferents espais”. Asseguren que han anat “justos de temps” perquè “l'Ajuntament va tard en les respostes i en els requeriments”. Com a botó de mostra de les dificultats “ens vam trobar que necessitàvem tenir en tres dies el certificat pirotècnic de l'empresa que ens facilita el material”.

Aquests "desajustos amb l'Ajuntament", afegeixen, neixen també dels canals de comunicació: “som voluntaris i no podem estar tot el dia pendents dels correus electrònics. Llegim constantment les directrius del Procicat i tenim els actes adaptats. Els actes de la FESTHI son tallafocs de la pandèmia, tenim un protocol sanitari i de seguretat i l'obligatorietat de la mascareta” mentre que “el Procicat, de moment, no estipula que la mascareta sigui necessària en aquests actes”. Apunten que “si suspenem la Festa Major, potser sense els actes hi haurà més activitats al carrer i menys segures, cas dels botellots”.

Sobre la petició que ja fa anys que fan perquè Sant Bartomeu sigui festiu, els portaveus de la FESTHI remarquen que el dia 24 “hi haurà deu actes de festa major, mentre el dilluns 30 només n'hi ha programats quatre, un dels quals és el castell de focs”. Entenen que “si es vol promoure la Festa i no marxar de pont, té més sentit garantir que es puguin veure i viure els actes a l'entorn del 24”.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.