TORNAR

La Generalitat dóna llum verd als 2,1 milions d'euros per traslladar l'Arxiu Comarcal

La seva actual seu passarà a ser un alberg de peregrins

cultura
Dimecres, 12 abril 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El 2019 es completarà el trasllat a l'edifici de l'antiga Teneria de l'Arxiu Comarcal de l'Anoia. Cal Maco havia quedat petit. Una injecció de 2,1 milions d'euros de la Generalitat, aprovada aquest dimarts, dóna via lliure a aquest trasllat.

PUBLICITAT

Via lliure al nou Arxiu Comarcal de l'Anoia en la seva ubicació a l'antiga Teneria. El Govern autoritzava aquest dimarts fer una despesa per un import de 2.157.402,17 euros que consta en el conveni de col·laboració amb l'Ajuntament d'Igualada per a subvencionar les obres de reforma de la seu de l'Arxiu Comarcal de l'Anoia. Aquest projecte suposa la rehabilitació de l'antic edifici de la Teneria d'Igualada, situat a la Plaça del Rei, com a nou equipament docent i seu de l'arxiu comarcal.

Una imatge virtual de com serà la vella Teneria el 2019Les despeses es faran en tres inversions des d'enguany fins el 2019. Aquest 2017, 150.000 euros; seran 1.457.000, l'any 2018, i 550.402,17 euros l'any 2019. Amb aquesta despesa, el solar que es va cedir el 1949 per a l'Escola Superior Industrial d'Adoberia passarà a ser la casa, entre d'altres, de l'Arxiu Comarcal. El projecte original el van signar els arquitectes Buenaventura Bassegoda i José Antonio Coderch de Senmenat, les obres van arrencar el 1951 i les classes van començar el 1956.

Així va ser fins l'any 2014, quan l'activitat universitària es va traslladar al nou Campus Universitari del Pla de la Massa, la Teneria va acollir estudis universitaris vinculats a una activitat industrial molt arrelada a la ciutat, com és l'elaboració de pell de qualitat. Des del 2015, gràcies a un arranjament provisional de la planta baixa, la instal·lació acull l'Escola d'Adults de la Generalitat. El projecte que preveu la reforma integral de l'edifici per a acollir l'Arxiu Comarcal de l'Anoia, l'Escola d'Adults i, molt probablement, l'Escola Oficial d'Idiomes d'Igualada l'han firmat els Serveis Tècnics de l'Ajuntament d'Igualada amb el suport del departament de Cultura.

Es mantindrà  l'essència i l'estructura de la Teneria, però se'l dotarà d'una nova presència exterior, es recuperarà l'accés per la planta baixa a nivell de la Plaça del Rei, s'hi obrirà un gran pati interior amb entrada superior de llum natural i s'hi faran totes les adequacions relatives a l'accessibilitat. La seva estructura interior s'adaptarà també als nous usos, amb un gran vestíbul a peu de carrer, la planta baixa i la primera planta destinades a rebre l'Arxiu Comarcal, les plantes segona i tercera dedicades a les necessitats docents de l'Escola d'Adults i l'Escola Oficial d'Idiomes i la quarta planta, a la sota coberta, esdevindrà un nou dipòsit del mateix arxiu. En total, uns 1.800 metres per al nou Arxiu Comarcal de l'Anoia i uns 1.300 per als usos educatius.

Aquesta millora permetrà, entre altres aspectes, assolir els objectius de l'arxiu comarcal en relació al suport a la resta de municipis de la comarca que no compten, exceptuant casos puntuals, amb un servei d'arxiu i, també, promoure una acció de captació de fons privats que fins aquest moment, per manca d'espai, no s'ha pogut desenvolupar de forma massiva. I, a més, l'arxiu, amb les noves instal·lacions, podrà esdevenir un punt de referència i suport en les polítiques de gestió documental i administració electrònica. 

Per la seva part, el futur del Cal Maco una vegada es completi el trasllat d'aquí a dos anys, serà el d'un alberg de peregrins. La iniciativa la va avançar Marc Castells el desembre del 2015 i es podria concretar de cara al 2022.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.