TORNAR

L'igualadí Joan Saló fa un homenatge als arquitectes Enric Miralles i Carme Pinós amb una instal·lació al Cementiri Nou

És la primera vegada que l’artista igualadí, establert a Berlín, exposa a Igualada. Ho fa amb ”Hypnagogia”, una instal·lació de pintures de gran format que només es podrà veure unes hores aquest dissabte, a la sala d’actes del Cementiri Nou

cultura
Dimarts, 14 juny 2022. 18:25. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

"Hypnagogia" és un terme que defineix les primeres fases del son, i és el nom elegit per l'artista igualadí Joan Saló per batejar la instal·lació pictòrica que presentarà aquest dissabte 18 de juny al Cementiri Nou d'Igualada. L'obra, que s'emmarca dins dels actes d'Igualada, Capital de la Cultura Catalana 2022 i compta amb el suport de la Fundació Enric Miralles, és un homenatge als dissenyadors d'aquest emblemàtic espai, els arquitectes Enric Miralles i Carme Pinós. Les pintures, de gran format, només es podran veure durant tres hores (de les sis de la tarda a les nou de la nit), a la sala d'actes del cementiri. Posteriorment, una tria de les pintures es traslladarà al Museu Comarcal de l'Anoia.

A "Hypnagogia" mostra sis quadres negres a gran escala realitzats especialment per a l'ocasió. En referència a l'estat de transició de la vigília al son, "Hypnagogia" convida l'espectador a reflexionar sobre el cicle de la vida. "Miralles i Pinós van dissenyar el cementiri com una manera d'entendre i acceptar el vincle entre passat, present i futur", explica Saló, i afirma: "la reflexió sobre el temps i l'espai és un aspecte que sempre he intentat explorar a les meves pintures." El diàleg entre l'arquitectura i la pintura fa del Cementiri Nou un lloc perfecte per a la reflexió i la meditació. En un comunicat, la Fundació Enric Miralles destaca que l'obra de Joan Saló "re-enmarca l'obra original de l'Enric i la recontextualitza a través de l'art i de diàlegs socials", i sobre Hypnagogia afirma que "explora el mitjà de la pintura amb relació a la forta textura del formigó de la capella del cementiri d'Igualada".

Una tria d'aquestes grans pintures monocromes s'exposaran posteriorment al Museu Comarcal de l'Anoia, del 22 de juny al 30 de juliol. Pròximament, es publicarà un llibre documentant la intervenció amb un text de l'escriptor i crític Eduardo Lago, guanyador d'un Premi Nadal, i amb una introducció de la directora de la Fundació Enric Miralles, Benedetta Tagliabue.

L'obra de Joan Saló destaca pel seu estil meditatiu i repetitiu. En l'obra de Joan Saló, el moviment incessant de la línia dona lloc a una pintura intermitent que crea matisos de llum i foscor, volum i transparència i crea d'aquesta manera una especialitat. La reiteració del gest esdevé un acte contemplatiu de fer i veure.

Joan Saló, (Igualada, 1983) viu i treballa a Berlín. Aquesta serà la primera vegada que exposa a la seva ciutat natal després d'haver presentat el seu treball en ciutats com Nova York, Berlín, Londres i París.

Saló es va llicenciar en Belles Arts a la Universitat de Barcelona l'any 2006 i va continuar els seus estudis a l'Academia di Belle Arti de Bolonya, Itàlia. El seu treball s'ha mostrat en diverses exposicions internacionals individuals i col·lectives. També ha participat en el Programa de Residència CCA Andratx a Andratx, Mallorca, l'any 2018. Ha rebut diversos premis i mencions com la Menció d'Honor del premi Liquitex (Londres, 2015), ha estat finalista del "Premi Lissone" (Lissone, 2014), finalista en la "Biennal d'Art Contemporani Català" (2012) i finalista en "Premi de Pintura Guasch Coranty Internacional" (Barcelona, 2008).


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.