TORNAR

Isidre Surroca i Ivet Garriga parlaran sobre el paper de la Pobla de Claramunt en la Guerra Civil

Dijous, dins el cicle Conferències km 0

cultura
Dilluns, 16 maig 2022. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

L'Ajuntament de la Pobla de Claramunt tanca aquest dijous la primera edició del cicle Conferències km 0 amb una conversa entre Isidre Surroca, expert en la història contemporània de la Pobla de Claramunt i Ivet Garriga besneta de l'historiador Miquel Brasó. Parlaran sobre el paper que va tenir la Pobla de Claramunt durant la guerra. Entre altres aspectes, en aquesta conversa es tractaran temes com la ubicació del quarter general del Grupo de Ejércitos de la Región Oriental (GERO), sota el comandament del general Saràvia, militar de confiança del president de la República, Manuel Azaña a l'Hotel Robert, entre el juny de 1938 fins al gener de 1939; la instal·lació de la Comandància General d'Artilleria al Casino; la construcció de búnquers en diferents llocs del municipi o les mobilitzacions dels milicians locals.

L'Hotel Robert a finals de 1938 (Foto: Martí Marlés / Fons AFMP)Des de l'organització del cicle Conferències km 0 assenyalen que "la presència de l'exèrcit republicà al municipi va suposar durant mesos un risc constant per a la seva població civil davant la possibilitat d'un bombardeig del bàndol nacional."

La xerrada, titulada "Posición Lisboa, el centre estratègic de l'exèrcit republicà a la Pobla de Claramunt", es farà a dues veus, amb Isidre Surroca, autor de diversos articles sobre la Guerra Civil i el franquisme, i a besneta de l'historiador Miquel Brasó, Ivet Garriga.

Isidre Surroca i Ivet Garriga.Aquesta és la tercera i darrera xerrada de la primera edició del cicle Conferències km 0, impulsat per l'Ajuntament de la Pobla de Claramunt, "amb la voluntat de posar en relleu el talent local i, alhora, oferir una proposta cultural d'interès".

Les anteriors xerrades han anat a càrrec de la biòloga ambiental i tècnica en comunicació científica, Marina Torres, i l'historiador local, Xavier Medina.

La xerrada es farà aquest dijous 19 de maig, a les 7 de la tarda, a l'Ateneu Gumersind Bisbal de la Pobla de Claramunt.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.