TORNAR

Joan Oliver, protagonista de la sessió de gener de Poesia Viva d’Igualada

cultura
Dilluns, 18 gener 2010. 16:30. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L’obra del poeta i dramaturg Joan Oliver, fou l’eix de la segona part de la sessió de Poesia Viva d’Igualada, dissabte passat 16 de gener, al teatre de l’Aurora, atès un acurat muntatge de Jaume Ferrer, ofert en les veus d’Adoració Aliberch, Antoni Miranda i el mateix autor del guió. Ocupà la primera part la tradicional Roda de Poetes. Novetat de la tarda fou que desprès d’una colla de mesos, va poder utilitzar-se el flamant ascensor, posat recentment en funcionament. Un detall que va agrair l’habitual concurrència.

Sessió de gener de Poesia Viva - Fotos: Martí Ferran

Poesia Viva d’Igualada ja té trofeu personalitzat

Poesia Viva d’Igualada va fer públic en aquesta vetllada, la creació d’un trofeu, símbol de l’entitat, que servirà per agrair algunes de les diferents col•laboracions que arriben mensualment a les sessions del teatre de l’Aurora.

El dimecres anterior dia 15 i en un acte extraordinari, el president de l’entitat Lleonard del Rio, en feu lliurament oficial als components de la junta directiva senyors Adoració Aliberch, Elisabet Bonet, Josep M. Bertran, Tomàs Berzosa i Sebastià Borràs. L’esmentada directiva va prendre l’acord de que un dels primers trofeus anés també a mans de Jaume Ferrer, un dels fundadors i primer president de Poesia Viva d’Igualada. Així es feu la tarda de dissabte passat; en el transcurs de la Roda de Poetes, Del Rio va demanar a la regidora de cultura Maria Enrich, que fes a Ferrer aquest lliurament en nom de l’entitat.

La Roda de poetes

“La cadira mitjana” d’Antònia Avante va obrir la Roda de Poetes en la veu d’Adoració Aliberch. Van seguir: “La neu” d’Anna Banchs; “Rosas con mensaje” de Marisa de la Torre; “Què és la felicitat?”, d’Enric Senserrich; “Haití” de Vicenta Quero; “S’ha fos la muntanya”, de Tomàs Berzosa; “No te salves” de Mario Benedetti (r. Antoni Miranda); “Somni” d’Enriqueta Pàmies (r. Jaume Ferrer); “Publicitat” de Ramon Solé (r. Sebastià Borràs); “Arlequí” de N.N. (r. Montserrat Llopart); “Nit de cap d’any”, de Silveri Lecina (r. Eusebia Fanega); “O els metges!” de N.N. (r. Salvador Valls); “Inici del càntic al temple” de Salvador Espriu (r. Francesc Albareda); “Mi amante” de Lluís Fernández Molina (r. Jaume Gorrea); “És massa tard” d’Antoni Canals (r. Narcís Viarnés); i dos poemes d’”El jardiner” de Rabindranath Tagore (r. Elisabet Bonet).

En acabar hi hagué un sorteig de llibres per gentilesa de l’escriptor igualadí Carles M. Balsells.

Joan Oliver, Pere Quart

Una oportuna escenografia de Josep M. Bertran i Tomàs Berzosa fou el marc d’aquesta segona part dedicada al sabadellenc Joan Oliver, Pere Quart (1899-1986), premi d’honor de les lletres catalanes.

Lleonard del Rio pronuncià unes paraules introductòries comentant la dificultat de definir en poques paraules a un escriptor tan polivalent, Tot seguit Jaume Ferrer autor del guió ja va avançar d’entrada el problema de resumir en una hora l’extensa obra poètica aplegada en un volum de 1008 pàgines. Tot i així, en va saber esbrossar amb traça els trets més remarcables. Ho resumí en set capítols: Les decapitacions; Bestiari; Saló de tardor; Terra de naufragis; Vacances pagades; Circumstancials; i Refugi de versos. N’oferí un tast poètic de cada capítol, amb la col•laboració d’Adoració Aliberch i Antoni Miranda. Quedà ben palesa que l’obra de Joan Oliver presenta unes constants de gran coherència: la postura crítica permanent contra el poder polític i el conformisme social; una ironia propera de vegades al sarcasme; un model de llengua tan planer com depurat; i una actitud contrària a les pretensions i els transcendentalismes.

Per al proper mes de febrer està anunciada l’actuació a Poesia Viva de l’Agrupació Coral La Llàntia, dirigida per Josep Montaner, amb un repertori de temes variats.

Poesia Viva


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.