TORNAR

Joan Valentí interpreta a Lledoners, davant de Jordi Cuixart, 'Mort a les cunetes'

Destaca ”l’enteresa de Cuixart i l’empatia que té amb els altres presos”

cultura
Dimecres, 17 octubre 2018. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Aquest cap de setmana, quan es compleix el primer any dels empresonaments dels activistes catalans Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, ex president de l'ANC i president d'Òmnium, arribava a la presó de Lledoners 'Mort a les cunetes', una peça que tracta les execucions de republicans per part dels franquistes. L'igualadí Joan Valentí n'és el protagonista i explica a Anoiadiari les seves sensacions després d'interpretar l'obra davant dels interns, entre ells Jordi Cuixart.

PUBLICITAT

Aquest divendres, al centre penitenciari de Lledoners, s'hi feia de manera excepcional una representació teatral, 'Mort a les cunetes'. Un espectacle amb un fort accent anoienc, amb la presència dels igualadins Joan Valentí -actor- i Martí Marsal Riera -músic. Aquesta representació, que tracta de les execucions de vuit persones per part del bàndol franquista, era la peça que culminava la desena Mostra de Teatre, un cicle que la societat d'actors porta a diferents centres penitenciaris. Joan Valentí explica que "mai havia actuat en aquest cicle, era la primera experiència, i va ser impactant". Tant Valentí com Marsal van poder parlar amb Jordi Cuixart: "ens va impactar la seva enteresa. Vam poder parlar i abraçar-lo. És un exemple de dignitat i està disposat a arribar fins al final. Gairebé era ell el que ens donava forces i ens va animar a seguir divulgant aquests fets que es van produir durant el franquisme".

Joan Valentí, David Pintó i Martí Marsal, davant el centre penitenciariL'obra, basada en els afusellaments que van tenir lloc al Bruc l'hivern de 1939 de vuit civils, i que han estat estudiats per l'anoienc Pere Guixà i que parteix també de textos de Toni Cortés, parteix del llibre fet per Albert Fàbrega i compta amb la direcció de David Pintó. Les interpretacions de diversos personatges van a càrrec de Joan Valentí. Aquest explica que "ha estat una experiència fantàstica i m'agradaria repetir-la. Vam representar-la davant d'una cinquantena d'interns. Pensàvem que hi podrien assistir més presos polítics, però finalment només hi va poder ser Cuixart. I amb tot, la resposta va ser excepcional, tots estaven molt agraïts i molt interessats per la temàtica".

Els espectacles que es representen a les presons "compten amb menys infraestructura, hi ha coses que no poden passar per l'escàner. L'equip en total érem sis. Ha de ser una producció relativament senzilla i aquest és el cas de 'Mort a les cunetes'. Amb tot, tenim diferents caracteritzacions de personatges i cada cop que n'apareixia un, els espectadors reien i aplaudien. Era molt gratificant. El moment que va aparèixer el que fa de guàrdia civil va ser sonat, perquè molts presos han estat detinguts precisament per aquests agents".

"Un dels interns, de fet, va dir durant l'obra que "estem igual". Estava encuriosit i fins i tot amoïnat de com reaccionarien les persones que estan a la presó i que fa temps que no han pogut anar al teatre o tal vegada no hi han anat mai" comenta l'actor igualadí, "però estaven molt receptius. Són persones que pel que han viscut poden semblar aspres, però en el moment que es van aixecar i van aplaudir, em van realment emocionar. Hi ha una empatia amb el que està passant, ho estan seguint, i veig que també s'ha establert una bona connexió amb Jordi Cuixart". Aquest, durant la representació, "va estar atent, però no va voler intervenir com sí feien altres interns, molt animats".


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.