TORNAR

Jordi Savall és nomenat membre d'honor de la Royal Philharmonic Society

El músic igualadí i Pau Casals són els únics catalans que han rebut aquesta distinció

cultura
Dijous, 3 febrer 2022. 07:52. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Coincidint amb el seu primer concert a Anglaterra des de l'inici de la pandèmia, el passat dimarts 1 de febrer, el violagambista i director igualadí Jordi Savall va rebre, a l'escenari de l'escenari del Wigmore Hall londinenc, el nomenament com a membre d'honor de la Royal Philharmonic Society, "en reconeixement dels seus destacats serveis a la música" i, especialment, "per la seva valuosa aportació a la recuperació de tresors musicals que s'haurien pogut perdre sense el seu mestratge". Fins ara, només el músic igualadí i el Pau Casals són els catalans distingits amb aquest nomenament honorífic.

Creada el 1813, la Royal Philharmonic Society és una de les entitats musicals més antigues i prestigioses d'Europa. Des del 1826 concedeix el títol de membre d'honor en reconeixement d'aquelles persones que destaquen per la seva dedicació a la música. Entre altres, han rebut aquesta distinció Mendelssohn, Berlioz, Liszt, Wagner, Clara Schumann, Brahms, Txaikovski, Rachmaninov, Stravinsky, Ravel, Yehudi Menuhin, Janet Baker, Evelyn Glennie, George Benjamin, Marin Alsop o Stephen Sondheim.

En l'acte de lliurament, un cop finalitzat el concert i enmig d'una gran ovació del públic londinenc, el director de la Royal Philharmonic Society, James Murphy, fa comentar que "que a les sales de concerts d'arreu del món, has fet tant per transportar tresors musicals del passat llunyà, que amb massa facilitat s'haurien pogut perdre sense el teu treball. Heu fet molt per protegir i preservar la viola, perquè nosaltres també puguem gaudir-la i ser consolats per la seva sonoritat. Com hem sentit aquesta nit, és un bàlsam en aquests temps inquietants" i va afegir que "ens heu demostrat que la música d'èpoques pot passar, però que encara té molt a dir a l'oïda moderna. A les teves mans, la revaloració de la música històrica no se sent mai acadèmica: el virtuosisme i la tendresa del teu tacte quasi ens fan creure que la tinta encara està acabada de mullar en obres escrites fa centenars d'anys. Estem molt agraïts per tot el que heu fet, no només per garantir que aquesta música perduri, sinó que s'interpreta amb tanta vivacitat avui."


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.