TORNAR

Josep Elias condensa en un llibre 137 anys d'història del circ a Igualada

’El Circ a Igualada’, un volum que inclou nombroses anècdotes i valuós material de l’arxiu personal d’Elias

cultura
Dissabte, 23 gener 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El veterà periodista Josep Elias representa gairebé un segle d'història igualadina i una part important de la seva vida ha estat la seva història d'amor amb el circ. Ara, es publica un llibre on conjumina aquesta intensa trajectòria i passió.

Elias, al centre, amb el batlle Marc Castells i Pere CampsEl Departament de Promoció Cultural d'Igualada és a darrere de l'edició del llibre 'El Circ a Igualada, 1883-2020'. Es tracta d'un viatge emocional en què l'autor, Josep Elias i Farré, recopila totes les notícies i anècdotes relacionades amb la presència dels diferents circs que han visitat Igualada i amb les seves pròpies vivències relacionades amb l'art del "més difícil encara". Josep Elias ha estat part de diversos mitjans de comunicació local, entre els quals destaquen la 'Revista Vida..'. i 'La Veu de l'Anoia', però també ha estat corresponsal a Igualada de la revista Circo i actualment col·labora en la revista trimestral Zirkòlica, considerada la millor publicació de circ del país.

El llibre inclou material de l'arxiu particular de l'autor i una extensa recerca periodística. Comença amb el primer precedent circense documentat a Igualada, que parla d'una companyia de gimnastes que va actuar el 1883, i acaba amb les darreres actuacions de l'any 2020, ja amb les restriccions sanitàries provocades per la pandèmia. Per tant, és un recorregut des dels primer acròbates ambulanys de finals del segle XIX fins als grans circs que paraven a la ciutat cada Festa Major, afegint-hi els circs contemporanis que han evolucionat per adaptar-se al segle XXI.

'El Circ a Igualada' també explica anècdotes com les entrevistes que Joan Armengol va fer dins d'una gàbia plena de lleons i d'alt d'un trapezi, on va conversar amb la famosa artista Pinito del Oro, o l'ensurt provocat per una lleona que es va escapar i va rondar lliurement pels carrers de la ciutat. L'autor també dedica un capítol a destacar les figures del crític de circ Joan Tomàs i la també igualadina Marina Tomàs, mare dels germans Raluy.

En la presentació del llibre, el regidor de Promoció Cultural, Pere Camps, destacava que "som afortunats de poder fer públic el llegat de Josep Elias, un treball constant i persistent al llarg dels anys, per arribar a aquest llibre que ens mostra unes magnífiques il·lustracions provinent de l'Arxiu Fotogràfic Municipal i l'Arxiu Comarcal de l'Anoia, que el converteixen en un document i testimoni rellevant de les arts del circ". Elias, de 89 anys, es mostrava satisfet per haver pogut fer aquesta aportació a la bibliografia local a partir de la seva passió per tot allò que envolta el món del circ. L'edició d'aquest llibre té com a punt de partida el material recollit per l'autor en l'exposició 'Que comenci la funció!', inclosa en el programa de la Festa Major de 2019


1 Comentaris

j

josep

igualada

24 de gener 2021.14:50h

Respondre

T’he d’esser un llibra emocionant qui es que de petit no li agradaba el circ jo de petit m’encantaba , despres a portar els fills i are els nets , explicare un petit detall abans de venir el... Llegir més circ Raluy , el Josep Elias , es va assabenta que voltava per Alacant i Almeria i ell sabia que jo hi anava , i amb un viatge crec al 96 baig mirar de localitzar-lo pro no el vaig trovar feia un dia que s’ avia marchat de Torreblanca a Alacant , pro ell Josep insisten fins que el. Va fer venir aqui a Igualada

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.