TORNAR
PUBLICITAT

Josep Massot presenta la quinzena edició de la Miscellanea Aqualatensia

El nou volum recull estudis, investigacions i articles històrics sobre diferents temàtique

cultura
Dilluns, 17 març 2014. 18:30. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Divendres, el Saló de Sessions de l’Ajuntament d’Igualada va acollir la presentació del quinzè volum de la Miscellanea Aqualatensia, recerques  sobre la comarca de l’Anoia. La conferència va anar a càrrec de Josep Massot i Muntaner, monjo benedictí, filòleg, historiador, assagista català i director de les Publicacions de l'Abadia de Montserrat des de l'any 1971.

Presentació a l'Ajuntament d'Igualada

Com a nota destacada, l’any 1996 se li va concedir la Creu de Sant Jordi i el 1997 el Premi Nacional de Cultura Popular, concedits per la Generalitat de Catalunya. A més, l'any 1993 va ser guardonat amb el Premi Crítica Serra d'Or i també ha estat nomenat doctor honoris causa per la Universitat de les Illes Balears. El 2012 se li va atorgar el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. Durant l’acte, la presidenta del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI), Rosa Maria Parés, va agrair el treball dels autors i la tasca de coordinació del nou volum, que per primera vegada es realitzava a l’editorial Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

El llibre inclou els treballs guardonats a les convocatòries 2011 i 2013 del Premi d’Investigació Jaume Caresmar. El primer premi va ser pel treball Entre vinyes i camins. Colonització vitícola dels Hostalets de Pierola (1780 - 1960) de Montserrat Cucurella-Jorba i Jordi Parcerisas i Valls. Els accèssits van ser pels treballs de recerca L’Hospici: L’estroncat projecte igualadí del segle de les llums, de Maria Garganté i un altre sobre Els refugiats a Pujalt durant la guerra civil espanyola (1936 - 1939) de Francesc Closa. El volum es completa amb un seguit d’articles que tenen com a eix comú la recerca sobre Igualada i la comarca de l’Anoia. Són D’Aqualata a Igualada: evolució d’un topònim de Bernat Roca; Notes de pintura de la Segarra calafina de Joan Yeguas; l’estudi de Cristina Ventura i Pere Pascual De l’obrador d’indianes a la fàbrica de vapor i un tema inèdit d’Antoni Dalmau sobre La maçoneria a Igualada: la lògia Jespus núm. 73. A banda, inclou també les notes Les batalles del segle XX al castell de Claramunt de Josep Riba i Vint anys de “Prometeu encadenat” de Salvador Oliva.

La tasca de coordinació ha anat a càrrec del CECI, entitat que ha treballat de manera continuada fa més de seixanta anys per tal de donar a conèixer els treballs d’investigació a la capital de l’Anoia. Aquesta publicació és un exemple de compromís de l’entitat amb la cultura, impulsant una nova Miscellanea amb el suport del Centre d’Estudis Antoni de Capmany de la Universitat de Barcelona, el patrocini de l’Ajuntament d’Igualada i la coordinació de l’Institut Municipal de Cultura (IMC).


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.