TORNAR

La Llacuna sol·licita el seu poblat ibèric sigui Bé Cultural d'Interès Local

Des del 2014 s’hi fan campanyes d’excavació cada estiu

cultura
Dilluns, 14 desembre 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La petició de la declaració del poblat ibèric llacunenc com a Bé Cultural d'Interès Local es va aprovar en el ple ordinari de novembre. En ser un municipi menor de 5.000 habitants, és el ple del Consell Comarcal que ha d'oficialitzar la declaració.  Un cop aprovat el tràmit, el departament de Cultura de la Generalitat ha d'inscriure el bé en el Catàleg del Patrimoni Cultural Català.

L'Ajuntament de la Llacuna ha fet la instància oficial al Consell Comarcal de l'Anoia per declarar el poblat ibèric del fortí del Castellar com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). Així,  aquest valuós patrimoni llacunenc, datat els segles III i I aC, i les troballes que s'han anat fent en diferents excavacions arqueològiques, tindrà una protecció administrativa. El jaciment ibèric és un assentament fortificat situat en una petita elevació de la Serra d'Ancosa i té una extensió de poc més de 3.000 metres quadrats.

Imatge d'una de les campanyes d'excavació d'anys anteriorsAl llarg dels darrers anys, en les diferents excavacions arqueològiques que s'han dut a terme s'han descobert més de 12 recintes, part del mur de tanca perimetral i una entrada complexa. Es tracta d'un petit assentament fortificat amb una clara posició de domini estratègic i control visual del territori que l'envolta. Principalment, controla la plana penedesenca, creuada pel Foix i per l'antiga Via Heraclea o Augusta. Cronològicament, s'emmarca en la fi del sistema ibèric, lligat a la incorporació d'aquest territori al domini romà, després de la segona guerra púnica.

El jaciment es va descobrir els anys 70 per gent del poble. No va ser però fins al 1979 que la doctora Núria Rafel va fer una excavació arqueològica per confirmar que es tractava d'un assentament ibèric. Després va quedar abandonat i va ser el 2012 quan va començar una iniciativa de recerca i posada en valor de les restes. Des de l'any 2014 s'hi realitzen diferents campanyes arqueològiques, dins d'un projecte de la Universitat de Barcelona, sota la coordinació del doctor Joan Sanmartí i amb la direcció de Mireia Sabaté, d'ArqueoVitis SCCL, i de Jordi Morer, de Món Iber Rocs SL, i la col·laboració d'estudiants d'arqueologia d'arreu i dels joves participants al Camp de Treball Internacional, organitzat per la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya. Aquestes intervencions compten amb el finançament de l'Ajuntament i de la Diputació de Barcelona.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.