TORNAR

Marc Castells planteja una aliança a Alcoi per una candidatura "imbatible" dels Reis a la Unesco

El batlle lloa el treball de la Comissió de Reis i convida als crítics a ”conèixer la festa”

cultura
Divendres, 10 gener 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Passades unes festes marcades pel debat sobre el blackface, el batlle d'Igualada ha tornat a donar suport públicament al treball de la Comissió de Reis. Mostra el seu convenciment que aquesta qüestió no serà un obstacle de cara a la candidatura de la festa com a Patrimoni Immaterial de la Unesco.

 

Aquest gener farà cinc anys que la Generalitat va aprovar la candidatura de la Festa de Reis per ser a la llista del Ministeri que eleva a la Unesco com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. La vila valenciana d'Alcoi, inspiració de la cavalcada igualadina a finals del segle XIX, també ha començat a fer moviments per obtenir aquest reconeixement. I pel mig, hi ha la qüestió del blackface, caracterització de persones per ser patges i reis negres i que diversos col·lectius vénen criticant els darrers temps. El batlle d'Igualada considera que no serà un impediment i afegeix que "tinc una molt bona relació personal amb l'alcalde d'Alcoi", Toni Francés, del PSPV, i hi tractarà l'opició d'una candidatura conjunta "que seria imbatible" per aconseguir el segell de la Unesco. Un projecte conjunt "on demostrarem que no hi ha cap discriminació".

En el seu moment, Castells ja avançava que "va per llarg" obtenir aquesta distinció -el 2014 va afirmar que "ja no seré alcalde en aquell moment"- però l'escenari ha canviat molt els darrers temps, amb la irrupció del debat sobre el blackface. El govern rebaixa també l'efecte que pugui tenir per la candidatura aquesta polèmica. Igualada va ser l'única capital de les comarques de Barcelona on no hi va haver un Baltasar "de veritat", però Castells ressalta que "no hi pensem intervenir". "Ni que fóssim els únics de Catalunya, no hi intervindríem, perquè precisament el que fem aquí no té res a veure amb les altres" insisteix.

Per això, defensa l'entitat organitzadora, la Comissió de Reis, i argumenta que "a Igualada no hi ha cap mena de discriminació". Castells afegeix que "només puc felicitar a la Comissió i no val la pena polemitzar amb gent que no ha vist la festa de primera mà. Els que la critiquen, els hi convido que vinguin i se n'adonaran que no té res a veure amb cap altra cavalcada de Catalunya". Apunta que "hi ha cavalcades que tenen personatges com Dumbo o la noia de Frozen. Som simplement diferents i queda clar que no ens neguem a parlar de res. La Comissió de Reis és oberta a parlar de tot. Es trobaran solucions, n'estem segurs". 

Crítiques constants

Per bé que a Igualada el nivell de crítiques és molt baix, la pressió per part de col·lectius d'afrodescendents respecte la cavalcada d'Alcoi és notable els darrers mesos. Afroféminas ressaltava fa uns dies que el Carnaval de la ciutat flamenca d'Aalst, a pocs quilòmetres de la capital belga, ha estat esborrada de la llista representativa del Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Es va retirar "per les representacions continuades racistes i antisemites" ja que la la Convenció del 2003 per la protecció del Patrimoni Immaterial indica que s'ha de mantenir "el respecte entre comunitats, grups i individus".


1 Comentaris

J

Joan Giner ITV

Igualada

10 de gener 2020.08:58h

Respondre

Cada vegada que llegeixo o sento unes declaracions de l’Alcalde penso més que està encorat al segle passat.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.