TORNAR

El mosaic de Fontcuberta s'inaugura amb un emotiu acte amb l'aportació del teixit cultural d'Igualada

cultura
Dilluns, 19 juliol 2021. 08:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Des d'aquest dissabte, el fotomosaic més gran del món és a Igualada. Amb les distàncies que pertocaven, la plaça de Cal Font es va omplir en l'acte d'inauguració que va tenir el seu moment culminant al final, amb la interpretació de 'Mirar endavant', una peça feta pels igualadins Carles Prat i Anna Marsal, per part de la JOSA i bona part de les corals d'Igualada, amb 150 persones en total.

Setze mesos després d'aquell terrible mes de març, l'experiència, l'homenatge i el record queden gravats per sempre a Igualada, a la plaça de Cal Font, amb el fotomosaic ideat per Joan Fontcuberta que recull unes 64.000 imatges. Una iniciativa d'Òmnium, el Festival Cruïlla i amb el suport de l'Ajuntament d'Igualada, amb el nom 'Mirades del confinament'. L'estrena va comptar amb la presència de les autoritats igualadines, la Presidenta del Parlament Laura Borràs i amb Jordi Cuixart, president d'Òmnium i una de les cares que apareixen en l'obra. Cuixart, un dels presos polítics de l'1-O que més temps ha estat a la presó, expressava que "sempre que se'ns crida, sempre que se'ns demana a participar de grans gestes col·lectives, no renunciem a ser-hi. El que tenim davant nostre és una lluita col·lectiva per fer front a aquesta triple crisi econòmica, democràtica i sanitària. La prioritat és aquesta, salvar vides. Si no som capaços de salvar vides, no té sentit. Us demanem que feu l'esforç de posar la vida per damunt de tot".

El fotomosaic, com remarcava Cuixart, és un homenatge als sanitaris, "als que salven vides". Fontcuberta, també present, apuntava que "no és el meu mural, és el mural de la gent, el mural en què la qualitat principal ha estat la participació de la gent després d'una crida oberta". També Jordi Herrera, del Festival Cruïlla, glossava "la creativitat" de l'obra.

L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, intervenia per elogiar "tanta gent que va donar tot el que va poder per sortir de la pandèmia" i felicitava Òmnium Anoia que celebra el mig segle. El president de la delegació de l'entitat a l'Anoia, Pere Joan Vinós, destacava que "no podíem celebrar l'aniversari sense homenatjar totes les persones que ho estaven passant malament". Laura Borràs, declarava que l'obra "és un acte de justícia sanitària, social i artística perquè Igualada hauria pogut ser recordava només com la zona zero, però amb aquest mosaic serà recordada com la zona zero de la solidaritat". També el conseller d'Educació, Josep González-Cambray, va assegurar que "mai hi haurà prou paraules d'agraïment i reconeixement per a tots els professionals de la salut, dels cossos d'emergència, de l'educació o per a tots els professionals i ajuntaments d'aquest país".

Algunes de les persones que van estar a primera línia durant la pandèmia a Catalunya, entre elles la flamant Premi Internacional Catalunya, Tijana Postic, van participar en una taula rodona moderada per la membre de la Junta Nacional d'Òmnium Cultural Mònica Terribas, que han explicat les seves vivències. L'acte es va cloure amb l'emotiva interpretació de 'Mirar Endavant' per part de la Jove Orquestra Simfònica de l'Anoia, corals de la comarca i l'actuació del cantautor Cesk Freixas.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.