TORNAR

La Pobla de Claramunt clou els actes d’homenatge a Nativitat Yarza

cultura
Dimecres, 12 abril 2023. 19:35. Redacció AnoiaDiari.

El dissabte 1 d'abril, l'Ajuntament de la Pobla de Claramunt va organitzar una commemoració especial per honorar Nativitat Yarza, qui fa cent cinquanta anys va esdevenir la primera dona a ocupar una alcaldia a Catalunya. L'esdeveniment va tenir lloc al carrer Major, davant de l'antic Ajuntament, on es va descobrir una placa en reconeixement d'aquesta destacada mestra.

La jornada de celebració va estar plena d'activitats per recordar la vida i la trajectòria de Nativitat Yarza. Magda Soteras va participar en l'esdeveniment caracteritzada com a Yarza, recreant el seu llegat com a figura històrica. A més, es va realitzar un concert a càrrec de La Guingueta, amb l'actuació de "Cançons de Guerra i Exili", que va ambientar l'atmosfera amb la música d'aquella època.

Les commemoracions van continuar amb altres esdeveniments organitzats a l'Ateneu Gumersind Bisbal, com la presentació de la biografia de Nativitat Yarza, elaborada per Antoni Dalmau i Isidre Surroca amb el suport de la Fundació Irla. A més, es va projectar el documental "Doña Nati", dirigit per Òscar López, el qual va ser seguit d'un col·loqui posterior, en què es van debatre els fets i la influència de la figura de Yarza. També es va representar l'obra de teatre "La primera", escrita per Joan Valentí i David Pintó, que recrea la història de la primera alcaldessa de Catalunya.

A més, els assistents van tenir l'oportunitat de visitar una exposició dedicada a la figura de Nativitat Yarza, organitzada per l'Institut Català de les Dones, que mostrava la seva trajectòria política i el seu llegat com a mestra i dona compromesa amb les causes socials.

Cal recordar que Nativitat Yarza va ser la primera dona elegida com a alcaldessa a les eleccions de gener de 1934, al municipi de Bellprat, i va viure a la Pobla de Claramunt des de l'estiu d'aquell mateix any fins al 1939. A més de la seva destacada tasca política, Yarza va ser una coneguda mestra, exercint la docència a diverses localitats de Catalunya com Santa Margarida de Montbui, Pontons, Vilada, Malla, Vilanova del Camí, Igualada o Cabrera de Mar. Després de l'esclat de la Guerra Civil, va participar com a miliciana i es va exiliar a França amb l'ocupació franquista de Catalunya, on va viure fins a la seva mort el 1960, amb vuitanta-set anys.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.