TORNAR

Poble Actiu reclama un model de gestió "més transparent i més accessible" de la festa de Reis

La formació demana una fiscalització del cost de la festa, organitzada per la Fundació Privada Reis d’Igualada

cultura
Dimarts, 10 gener 2023. 17:34. Redacció AnoiaDiari.
PUBLICITAT

Poble Actiu ha criticat "l'increment de cost que suposa participar en les activitats de la festa de Reis d'Igualada organitzades per la Fundació Privada Reis d'Igualada", posant com a exemple "el preu de les entrades per accedir a l'espectacle infantil del dia 28 de desembre, així com en el cost dels paquets, que ha ascendit a un total de 15 € per paquet." En aquest sentit, Poble Actiu reclama que l'Ajuntament d'Igualada fiscalitzi el cost de la festa. L'actual regidor Pau Ortínez i cap de llista de la candidatura a les pròximes municipals, ha assenyalat que "tot i que la festa l'organitza una entitat privada, no podem oblidar que l'Ajuntament realitza una contribució econòmica directa i indirecta a la festa, que hauria de permetre consensuar certes decisions amb la fundació privada organitzadora". Poble Actiu ha valorat que "la contribució total és del voltant dels 100.000 € anuals, uns 30.000 en forma de subvenció, i de més de 70.000 € proveint punts de llum, entarimats, lloguer d'equips de so i estructures, etc. Tenint en compte que d'acord amb els documents públics de comptabilitat de la Fundació Privada Reis d'Igualada d'exercicis anteriors, les despeses organitzatives no superen els 100.000 € i, per tant, el consistori tindria una contribució total superior al 50% del cost de la festa."

Els quatre candidats de Poble Actiu (Foto: Sara Esquerra Dot)Poble Actiu ha fet manifestat aquesta queixa a través d'un comunicat en el qual també "posa en dubte la idoneïtat del model organitzatiu, actualment en mans d'una Fundació Privada". Segons la candidata Elisabet Farrés, "cal un model més transparent, més accessible i que permeti un treball conjunt entre l'Ajuntament i l'organització de la festa". En aquest sentit, des de Poble Actiu proposen "que la Fundació Privada passi a ser una associació, per així facilitar l'accés de tothom qui vulgui formar part de la festa, i assegurar que les grans decisions no estiguin en mans de 5 persones triades a dit". Afegeixen que "caldria signar un conveni entre l'associació i l'Ajuntament per a la presa de decisions rellevants, així com per assegurar un finançament de la festa per no impedir l'accés de part de la ciutadania a les diferents activitats. Aquest conveni també hauria de servir per posar sobre la taula alguns dels grans reptes de la festa, com són l'accés de les dones a posicions com el Patge Faruk o els reis, així com per encarar debats com el del blackface."

Finalment, Poble Actiu fa un agraïment "a totes les persones que de forma desinteressada col·laboren any rere any a l'organització i al desenvolupament de la festa, ja sigui en l'organització general, la recollida de paquets, els patges, els responsables de camions, etc." Segons el candidat Oriol Càlichs, "és impressionant veure com centenars de persones fan possible la festa implicant-s'hi tot l'any o bé un sol dia, per fer possible la festa més estimada pels igualadins".


1 Comentaris

J

JJ

Igualada

13 de gener 2023.19:04h

Respondre

I com arribeu a aquesta valoració? Quines son les vostres fonts d’informació? Estaria bé saber com sabeu aquests imports d’una entitat privada amb molta història, que vosaltres voleu dur a un... Llegir més altre propietari, com és l’Ajuntament del que tant us queixeu, amb raó forces d’elles. Crec que en aquest cas us equivoqueu i molt, l’autoanalisi a vegades és un bon exercici, no cal cercar sempre anar a buscar un titular. De totes maneres, força i endavant.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.