TORNAR

La primera fira històrica al nucli antic d'Igualada

La fira de Pere III el cerimoniós traslladarà Igualada al segle XIV

cultura
Diumenge, 3 març 2013. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El proper cap de setmana, 9 i 10 de març es durà a terme, per primera vegada al nucli antic d'Igualada una fira de recreació històrica, la Fira de Pere III el Cerimoniós. L'esdeveniment comptarà amb diferents espectacles i activitats que traslladaran al visitant a la Igualada del segle XIV.
PUBLICITAT

Organitzada per l'Ajuntament d'Igualada i l'Institut Municipal de Cultura, i produïda per Mapamundi Produccions, la Fira de Pere III el Cerimoniós servirà per commemorar el 640 aniversari d’un any en què es van reunir un conjunt de condicions per tal de fomentar el comerç i l’intercanvi de mercaderies a la vila d’Igualada.

Es tracta d'una fira de recreació històrica que a més de tenir com a eix temàtic central la presència d’un mercat d’època, disposarà d’una oferta d’espectacles de caire històric que abastaran des del segle XIV fins a l’actualitat. En definitiva, vol oferir pinzellades de com era una vila des del segle XIV als nostre dies.

El rei Pere II el Cerimoniós, rei d’Aragó, València, Mallorques, Sardenya i Còrsega, Comte de Barcelona, Rosselló i Cerdanya, va prendre decisions que van deixar petja a Igualada. Així el 1373, va concedir l’enfranquiment dels drets reials per l’entrada de mercaderies a la vila. Així els mercaders en anar a mercat a Igualada van deixar de pagar la lleuda, un dret o taxa que es pagava al rei.

Només es va reservar, i per tant es pagava, un diner per somada o càrrega d’animal de bast, equivalent a 3 quintars de gra, 4 gerres d’aigua o 2 odres d’oli.

El mateix any, el rei concedia a Barcelona el privilegi de celebrar la Fira de Reis.

Seran dos dies d'activitat al centre d'Igualada.

Dissabte 9, en el decurs de tot el dia, es podrà veure una mostra d'arts i oficis amb una Filadora amb fus manual i amb roda mecànica, artesans del cuir. Es podran contemplar mercaders vinguts de terres sarraïnes, una Haima àrab; una taverna de pagès o un herbolari de plantes i herbes medicinals.

Els visitants també podran passejar per un mercat d’època de productes artesans, i els més petits podran gaudir del racó infantil, amb una caravana de ruquets o una atracció de fira d’època.

Per altra banda es duran a terme diferents espectacles. Es recrearà l'ambient d'un campament dels arquers reials de Pere III el Cerimoniós, hi haurà un titellaire reial itinerant: Ramon Lluc de Selvanyola, i es podrà veure una cercavila dels tambors del Ball d’Enveja

A partir de les 8 de la tarda s'estrenarà un espectacle de foc, llum i color, amb música i coreografia especialment creades per l'ocasió. Els integrants del Ball d’Enveja de Vilanova i la Geltrú es posaran a la pell de moros i cristians i posaran en escena la ràtzia del cabdill Al-manzur a les muralles d’Igualada.

El Ball d’Enveja és un ball de foc inspirat en la llegenda de la nit del solstici d’estiu del segle XII, on un grup de pagesos varen conquerir la torre de guaita de la quadra d’Enveja als sarraïns.

Diumenge 3, al llarg del matí es podrà veure la mostra d’arts i oficis, el mercat d'època, el racó infantil, i nous espectacles com una exposició de falcons i rapinyaires, una recreació del campament dels arquers reials de Pere III el Cerimoniós, l'actuació del Mag Merlí a les 12 del migdia, i a la 1 del migdia un espectacle de falconeria.


3 Comentaris

E

Eva F.

Manresa

8 de març 2013.11:15h

Respondre

Aquesta fira medieval té el mateix tarannà que la fira de l’Aixada de Manresa: són tot de paradetes d’objectes i menjar i els venedors es posen una túnica mentre treballen, cosa que trobo... Llegir més molt bé, però no podem considerar que sigui una recreació històrica, doncs a part dels espectacles que pugui oferir l’empresa contractada, no hi haurà cap més grup de recreació històrica que dongui sentit al nom. Els convido a veure vídeos de diverses recreacions històriques que es fan arreu del territori perquè puguin pendre’n nota i per l’any vinent, en comptes de contractar una empresa amb malabars i micros-madonna busquin alguna cosa més autèntica...i recordin: els grups de recreació històrica només demanem un lloc per acampar...surt més a compte, i això és el que es busca, oi?

L

Lidia

Piera

8 de març 2013.10:45h

Respondre

He llegit el títol i he pensat...
oh! una fira medieval amb recreació a la comarca! Fantàstic!
Després llegint l’article m’he desil·lusionat, no, això no es una fira amb recreació, es... Llegir més una fira amb espectacles per lluir-se sense cap rigor històric.... lo més semblant a una recreació de tot lo exposat es el campament, i en el moment que només hi ha arquers deixa de ser històric. I com es pot considerar recreació medieval amb la següent frase ”vol oferir pinzellades de com era una vila des del segle XIV als nostre dies.” no crec que vulguin oferir pinzellades de com era una vila, perquè llavors tindríem la recreació del batlle, el capellà de la zona que eren molt importats (sobre tot a Igualada que tot va girar al voltant de la seva església), tindríem pagesos, alguns soldats de les famílies nobles, i coses així... i que sigui medieval i només es mostri els finals de L’Edat mitjana (recordem que termina al segle XV) i fins els nostres dies, a mi hem sembla un popurri sincerament.
M’agraden molt les fires medievals on comprar artesania i coses així, i veure espectacles sempre es divertit, però que li diguin recreació històrica medieval, això hem sembla un insult a tots els que si fan recreació històrica, gent que es preocupa de cuidar aspectes com portar les teles i adorns corresponents al segle i a la classe social que representen, portar pentinats adequats, o confeccions de peces de vestir històricament contrastades, gent que es preocupa per difondre coneixements correctes de L’època i evitar l’idea de que tot eren cavallers i princeses.

v

vazquez lopez, maria

8 de març 2013.10:19h

Respondre

recreacion historica? permitanme que lo dude, cotas de malla de plastico, vestidos de rasete, bambas y gafas ....................

Por favor, esta muy bien que fomenten nuestra historia, cultura y... Llegir més tradiciones, pero no engañen a las personas, sabemos perfectamente que las empresas que se dedican a montar estas ferias muy pocas veces tienen en cuenta el rigor historico ................ y como consecuencia de recreacion historica, poco o nada llevan.

En Cataluña existen muy buenos grupos de recreacion historica, en su misma localidad tienen un estupendo grupo, o sea, que porfavor llamemos a las cosas por su nombre .............. lo que ustedes montan es un MERCADILLO MEDIEVAL

Se que me critica no sera bien acogida, pero tambien debo decir que muchas personas respaldan mi escrito, solo pretendo que en proximas ediciones verdaderamente podamos disfrutar de una AUTENTICA recreacion medieval ...........

Atentamente,

Una recreacinista

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.