TORNAR
PUBLICITAT

Recordant Gabriel Castellà (1876-1959)

cultura
Dimarts, 3 novembre 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Aquests dies es podrà conèixer una mica millor la vida i l’obra de l’arxiver i investigador Gabriel Castellà i Raich (1876-1959) que va dedicar bona part de la seva vida a la recerca sobre història, folklore, filologia i música. En motiu dels cinquanta anys de la seva mort, l’Arxiu Comarcal de l’Anoia, la Biblioteca Central d’Igualada i el Museu Comarcal de l’Anoia volen reconèixer la tasca investigadora d’aquest il•lustre igualadí en els camps de la història, el folklore, la filologia i la música.

Gabriel Castellà

Gabriel Castellà, tot i que hi ha una escola i un carrer que porta el seu nom, és força desconegut per a moltes persones. La seva obra i els seus articles es compten per centenars, tot i que molts d’aquests no els signava o bé els firmava amb pseudònims com ara Ignotus o Intel•lectus. Tenia una cura especial en el tractament de la informació de cara a una futura consulta, ja que datava i adjuntava una completa cita bibliogràfica a cada document. Aquest procediment facilita en gran manera la tasca dels historiadors que han volgut i volen continuar la recuperació i l’estudi de la memòria.

El punt de partida d’aquest record de Gabriel Castellà serà un acte a l’auditori del Museu el divendres 13 de novembre, a les 7 de la tarda, en el qual participarà Magí Puig que en farà una breu semblança biogràfica; Bitrac Dansa, que ballarà algunes danses tradicionals igualadines que l’investigador havia recuperat, i Lleonard del Rio, que interpretarà un fragment de Records de l’avi, monòleg de Castellà premiat per la revista barcelonina L’Escon l’any 1912.

Del 13 de novembre al 12 de desembre, el vestíbul de la Biblioteca i l’Arxiu acolliran dues exposicions simultànies, on el públic tindrà l’ocasió d’apropar-se a la figura i a l’obra de l’estudiós. Concretament, la Biblioteca mostrarà llibres del seu fons, com Efemèrides igualadines, Sor Rita Mercader o L’Escola Pia d’Igualada, així com articles que Castellà va escriure per a diverses publicacions periòdiques. Tots aquests textos són el resultat de les seves investigacions, però també es conserva un recull inèdit dels seus pensaments, amb frases com “Els llibres i els amics, els més antics són els millors” o “L’educació del paladar literari sol iniciar-se no en la severa atmosfera de les aules sinó en la més desordenada barreja de curiositats de l’atzar i de les influències”.

L’exposició de l’Arxiu mostrarà una rèplica dels mateixos plafons informatius i es complementarà amb lligalls originals de l’extensa obra inèdita de Gabriel Castellà que es conserva degudament ordenada en una gran quantitat de caixes amb documentació inèdita sobre fets històrics i personatges de casa nostra.

L’essència de la tasca de Gabriel Castellà es resumeix en les seves pròpies paraules:

“Un poble tant més sabrà dirigir el seu pervindre, quant més sàpiga del seu passat.”


1 Comentaris

d

daniel

igualada

3 de novembre 2009.15:58h

Respondre

Part de la meva inquietud envers la història igualadina deriven del tracte amb la seva obra i els seus treballs d’investigació.

Moltes gràcies i per molts anys !

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.