TORNAR
PUBLICITAT

Revisar la història del país a partir de la premsa i el periodisme

Primera pas per la recuperació de la Igualadina Cotonera com a Museu

cultura
Dimecres, 21 octubre 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L'alcalde d'Igualda, Jordi Aymamí, i el president del grup Godó, Javier Godó, han signat aquest dimarts al migdia un conveni per impulsar el futur Museu de la Premsa de Catalunya en l'edifici de la Igualadina Cotonera, conjunt fabril que ha estat declarat bé cultural d’interès nacional per la Generalitat.  L'estret vincle entre la Fundació Comte de Barcelona, el grup Godó de la Vanguàrdia i la família Godó, que va impulsar la Igualadina Cotonera, és un dels puntals principals del projecte. A l'edifici de La Cotonera, a banda del museu s'hi ubicarà l'Arxiu comarcal i un nou centre cívic

Estat actual de l'edifici fabril

Imatge virtual d'una de les sales de la Igualadina Cotonera

Jordi Aymamí i Javier Godó, president del Grupo Godó, signant el conveni

Imatge virtual de com quedarà la Igualadina Cotonera

El museu és un projecte sorgit de la iniciativa de la Fundació Comte de Barcelona, que celebra el 25è aniversari el 2011, coincidit amb el 130 aniversari de “La Vanguardia”; aquest diari serà precisament el fil conductor del Museu, que també acollirà la història d'altres mitjans de comunicació del país, premsa, ràdio i televisió.Així serà també un museu social i tècnic al voltant de la història de la premsa a Catalunya, on alguns dels elements que s'hi encabirien són: Orígens de la premsa a Catalunya (1637-1837), la formació de la premsa moderna (1837-1888), l'estabilitat de la premsa de masses (1888-1931), la premsa republicana, periodisme de revolució i guerra, el control i la censura durant el franquisme, escenografia d'una redacció i un taller d'abans de la guerra, el fotoperiodisme, estudis de ràdio i televisió...

L'igualadí Antoni Dalmau, que forma part de la comissió executiva del Museu de la Premsa ha explicat a anoiadiari que els passos que queden per fer són acabar de redactar l'avantprojecte de la rehabilitació de l'edifici de la Cotonera, trobar finançament per redactar el projecte executiu i encarregar el projecte. Dalmau ha avançat que el finançament el començaran a buscar a través de les administracions públiques, tant la Conselleria de Cultura com el Ministerio, ja que tots dos organismes tenen el programa de l'1% cultural destinat a la recuperació d'edificis antics.

La Igualadina Cotonera

La Igualadina Cotonera és un edifici fabril d’Igualada destinat a la fabricació de cotó que va ser construït entre 1841 i 1842 i que va funcionar fins al 1967. El complex arquitectònic constitueix l’expressió més primitiva conservada a Catalunya del model manxesterià de fàbrica tèxtil, que es caracteritzava per l’existència de nombrosos espais diàfans disposats en forma de quadres i organitzats verticalment a partir de diferents plantes. En el cas de la Igualadina Cotonera, l’edifici està format per cinc plantes sobreposades, amb quadres rectangulars de 45 m de llargada i 15 d’amplada, a les quals s’annexen en cadascun dels extrems uns cossos rectangulars de 19 m de llargada per 8 d’amplada. El sosteniment de cada planta es garanteix mitjançant l’alternança de columnes de ferro colat i de fusta, jàsseres i entarimats de fusta, que permeten la formació dels grans espais diàfans de l’interior de la nau i l’obertura d’un gran nombre de finestrals.

L’empresa promotora de la fàbrica va ser la Compañía Fabril Igualadina, constituïda oficialment l’any 1842, amb el capital majoritari de Ramon Castells i Pié (30%) i amb participació dels principals cotoners igualadins, entre els quals Ramon Godó i Llucià (1801-1885) i el seu cosí Oleguer Godó i Castelltort. A partir de 1935, la direcció de la fàbrica passa a mans de Joan Godó i Pelegrí (1876-1957), el qual, implicat en la indústria des de molts anys abans, alternarà igualment l’activitat privada amb la política. Després de la guerra civil —en què va ser col·lectivitzada poc més de dos anys—, la indústria, passa dificultats considerables a causa de les restriccions, tant en la matèria primera com en l’energia. El 1957 la raó social torna a transformar-se en una anònima, la Sociedad Anónima Textil Igualadina, ara amb l’entrada d’una altra família, els Ortínez. L’any 1967, quan ja només ocupava 40 treballadors, serà la data del seu tancament i abandonament definitiu.

Després de diverses vicissituds i de risc d’enderroc de l’edifici, es va declarar com a bé d’interès local per part de l’Ajuntament d’Igualada (1997) i com a bé d’interès nacional per part de la Generalitat de Catalunya (2006), així com l’adquisició de l’edifici per part de l’ajuntament d’Igualada (2003).


12 Comentaris

V

Voltaire

Pontevedra Rias Baixas

25 de setembre 2010.22:28h

Respondre

Si us plau i sobretot, en el proces de reabilitacio no goseu treure-hi la TANCA actual de la fabrica ( tot i que en sense com apareix a la fotografia de recreacio queda molt higth tech ), tan... Llegir més caracteristica de les cotoneres del segle XIX i de principis del XX.A banda de respectar l’integritat del conjunt, es força bonica.

P

Pau

Igualada

26 d'octubre 2009.15:33h

Respondre

Anna, l’has clavat. Quan ja no els hi queden arguments estan tots calladets. Salut i gràcies.

A

Anna

24 d'octubre 2009.14:50h

Respondre

Albbert, aquí tothom canvia de tema i ningú respon a ningú. En el fons els socialistes i els convergents són el mateix i l’únic que saben fer és tapar-se les vergonyes mútuament.
eRIC i... Llegir més Eduard esteu tallats pel mateix patró. Només veieu els problemes i errors dels altres i mai rectifiqueu.

e

eRIC

Igualada

24 d'octubre 2009.13:51h

Respondre

Utilitzar fons culturals per pagar casaments personals i campanyes electorals de CiU no deu ser greu, GENS GREU!.... quins patriotes més justos. Per cert, la màquina de carnets d’esquerres la... Llegir més tens tú?
Ah! Tens les dades de provisionament econòmic de totes les fundacions polítiques? I a quins fins estaven detsinats? Ho dic pq sí la fundació trias fargas rebia diners per fer una activitat... i després no la feien, peròen canvi sí que hi havia una campanya electoral pels mateixos recursos rebuts....
I per estalviar, ens podriem haver estalviat 22 inauguracions de l’Eix Transversal... o tampoc és greu?

E

Eduard

Igualada

24 d'octubre 2009.13:50h

Respondre

Les veritats ofenen i queden sense resposta ...
Després de fer la pregunta 4 vegades i no obtenir resposta deu ser que ja t’està bé, quina ètica noi.

A

Albbert

IGD

24 d'octubre 2009.10:59h

Respondre

Ui ui ui, com que no podem criticar ”als amiguets” canviem de tema...

E

Eduard

Igualada

23 d'octubre 2009.21:27h

Respondre

El finançament de la fundació del PSOE de Catalunya prové en un 80% d’institucions públiques (consultable a la premsa). Utilitzar els impostos de TOTS ELS CIUTADANS per finançar la fundació... Llegir més Rafael Campalans és més que greu. I dels 7 MILIONS d’euros de la condonació del deute per part de l’entitat bancària ... visca l’ètica ? I Espanya amb vora 600.000 treballadors embargats; pobres treballadors hipotecats aquesta és l’”esquerra” que us salvarà.

I no rectificar mai ? ...

e

eRIC

Igualada

23 d'octubre 2009.19:29h

Respondre

Ostres no sé pq vas tan lluny, crec que per aquí hi va haver un assumpte amb TV Igualada una mica extrany... amb factures incloses...

Ah! Rectificar per quedar bé i no per convenciment és... Llegir més quelcom susceptible de canviar...

E

Eduard

Igualada

23 d'octubre 2009.17:14h

Respondre

L’ajuntament convergent del moment es va equivocar, però rectificar i assumir-ho és de savis. D’altres mai els hi sentit dir que s’han equivocat.
eRIC, amb 7 MILIONS d’euros podríem fer... Llegir més molta feina, oi?

”Marques”, si us plau, millora una mica l’ortografia. De la gramàtica ja en parlarem més endavant.

M

Marques

igualada

23 d'octubre 2009.09:02h

Respondre

el marc i el eduard, com que el COmpte godo i el seu imperi mediatic es de la seva corda, estara feliç de que el PSC els portin cap aqui. Aixi, que aquests edu i marc muts i a la gavia

e

eRIC

Igualada

23 d'octubre 2009.07:59h

Respondre

Ostres!! Aquí em falten els comentaris de l’amic Eduard i marc...

E

ELis

Igualada

21 d'octubre 2009.19:00h

Respondre

No home no! Aquests del PSC són molt dolents, l’haurien de tirar a terra i sotmetr’es als interessos dels privats...com alguns volien fer.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.