TORNAR

Tornen els Tres Tombs

Comencen les Festes del Gremi de Traginers

cultura
Dijous, 15 gener 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Aquest divendres tornen, com és tradició, les festes de l'Antic Gremi de Traginers, unes festes que finalitzaran diumenge amb els populars Tres Tombs (article de Magí Puig a festes.org, en PDF), una diada que compta ab més de 180 anys de tradició. A banda del programa, continuen celebrant-se el concurs fotogràfic i el concurs de dibuix. Sobretot no us descuideu, per celebrar bé la festa, anar a comprar el tortell de Sant Antoni.

El Programa

Goigs de Sant Antoni

Tres Tombs 2008, fotografia de Jaume Penya

Tres Tombs 2008, fotografia de Jaume Penya

Tres Tombs 2008, fotografia de Jaume Penya

La tradició

La festa dels Tres Tombs d'Igualada, celebrada ininterrompudament des de 1822, cada any fa tombar multitud de carros per la capital de l'Anoia. Tot i que la festa comença amb l'ofici en honor al sant, els Tres Tombs pròpiament dits se celebren el primer diumenge després del 17, amb la presència de la diligència -carruatge únic a tot l'Estat-, les banderes històriques, el carro del sant, el carro de la palla i la banda de música de la unitat muntada de la Guàrdia Urbana de Barcelona, en una de les celebracions més lluïdes de tot el país, declarada, el 1981, Festa d'Interès Turístic per part de l'Estat espanyol.

Si bé, des de fa uns anys, diverses localitats celebren novament aquesta festa, Igualada s'enorgulleix de ser l'única que, des de l'any de la seva fundació, el 1822, ha celebrat els Tres Tombs cada any, fins i tot amb les condicions climàtiques i històriques més adverses.

Els banderers i les Pubilles

La pubilla d'aquest any és la Glòria Llenas, i l'acompanyaran les dames d'honor Maria Elias i Mònica Llenas.

El portador de la bandera petita seràJaume Prat, i Anna Brunet serà la portadora de la bandera Gran

39è Concurs Fotogràfic i 4t Concurs Infantil de Dibuix

Adreçat a aficionats i també a membres d'agrupacions fotogràfiques (dues categories diferents).

Es poden presentar vàries fotografies per participant, i s'han de fer arribar a l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada, plaça de Creu, 18 baixos. Podeu consultar-ne les bases AQUÍ.

Els alumnes d’escoles participants hauran de dibuixar un element característic de la festa. Els dibuixos prèviament seleccionats s’exposaran al hall de l’Ateneu del 9 al 19 d’abril de 2009. Hi poden participar els alumnes d'’educació infantil (3 cursos) i els d’educació primària (6 cursos). Podeu veure el detall del concurs AQUÍ

El programa

DIVENDRES 16 DE GENER

A les 12 del migdia, repic de campanes i dispar de morterets anunciant l’inici de les Festes d´enguany

A les 8 del vespre al Saló de Sessions de l’Ajuntament d’Igualada, presentació de les Festes Gremials, Banderers i proclamació de les Pubilles.

L’acte acadèmic anirà a càrrec del Sr. Antoni Dalmau i Ribalta.

DISSABTE 17 DE GENER

A les 10 del matí es recolliran banderes i banderers i acompanyats per la Banda de Música d’Igualada i pels trabucaires d’Igualada, ens dirigirem a l’arxiprestal Basílica de Santa Maria.

A les 11 del matí, es celebrarà el Solemne Ofici, amb la típica benedicció de panets. Al finalitzar es cantaran els goigs del Sant. En sortint s’acompanyarà a les banderes al seu domicili.

A les 6 de la tarda, començarà la tradicional cercavila pels carrers de la ciutat.

A l’arribada a casa dels banderers, aquests obsequiaran a tots els presents amb coca i barreja.

A les 11 de la nit al teatre municipal l’Ateneu, ball de socis. Durant la vetllada es farà el sorteig de tortells.

DIUMENGE 18 DE GENER

Des de les 9 fins 2/4 d´11 del matí, esmorzar pels participants forans en els Tres Tombs, a l’esplanada del torrent de Can Masarnau. Al mateix temps, es realitzarà la inscripció de participants.

A partir de les 11 del matí, concentració per a l´inici dels Tres Tombs, als carrers habituals, al voltant de la plaça Castells.

A les 12 del migdia, inici dels Tres Tombs, obrint la comitiva les banderes gremials i les pubilles. El recorregut serà: plaça Castells, avinguda Balmes, carrer de Joan Maragall, passeig Verdaguer, carrer d’Òdena, rambla de Sant Isidre, rambla Nova, rambla de Sant Ferran.

En el darrer tomb, i des de l’empostissat situat a la Rambla Sant Isidre, benedicció de tots els cavalls i animals domèstics presents.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.