TORNAR
PUBLICITAT

Troben a la Tossa un fòssil d'estrella de mar de fa 48 milions d'anys, únic a Catalunya

Un exemplar descobert per Josep Llansana, de 580 peces

cultura
Dilluns, 8 juny 2020. 09:30. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La Tossa de Montbui tenia 'amagat' un tresor fóssil de 48 milions d'anys. Conscients del valor de la troballa, l'Ajuntament de Montbui vol que el gran públic pugui tenir accés a contemplar la peça i està treballant en un projecte d'exposició permanent d'aquesta Calliderma, que des de l'Ajuntament consideren "una molt bona manera d'explicar com era la terra i com s'ha format el territori on vivim".

A la vessant nord de la Tossa de Montbui , l'igualadí Josep Llansana, expert en paleontologia, va fer una troballa única. Es tracta d'un exemplar de Calliderma atagensis, una estrella de mar fòssil, amb els ossicles solts però agrupats, fet que va fer possible recuperar-la completa. La peça té un alt valor paleontològic ja que a Catalunya no n'hi ha cap de similar; només s'havien trobat fins ara exemplars parcials, però mai l'estrella íntegra i solta.

Segons Llansana "no es troben quasi mai estrelles fossilitzades senceres perquè els ossicles dels estel·làrids estan units per membranes musculars que es desintegren ràpidament en morir l'animal i les peces es dispersen, però aquesta vegada això no ha passat i és un fet excepcional".

Diversos paleontòlegs de referència d'àmbit nacional han considerat positivament aquesta troballa. El seu valor ha estat confirmat pel catedràtic de Paleontologia Jordi Martinell i la professora Rosa Domènech, ambdós de la Universitat de Barcelona. Llansana ha fet entrega del fòssil a la Generalitat de Catalunya, amb la previsió que pugui establir un conveni de cessió amb l'Ajuntament de Santa Margarida de Montbui perquè es pugui exposar al públic properament.

580 peces 

L'exemplar fa uns 20 centímetres de diàmetre i consta de 580 peces repartides entre els seus cinc braços i les dues cares, la superior i la inferior on hi havia la boca de l'animal. Per la manera com ha estat trobada, els investigadors han conclòs que "l'estrella de mar va morir de mort natural o, en tot cas, no violenta, el seu cos va quedar enterrat en el fang del mar càlid on vivia sense desintegrar-se ni ser menjat per cap animal. Les seves parts toves van ser consumides per bacteris i altres organismes petits i les parts dures sedimentades al fons marí van iniciar el procés de fossilització." Els ossicles de calcita de l'esquelet s'han preservat de tal manera que al cap de 48 milions d'anys trobem el fòssil de l'animal perfectament conservat.

La Tossa i l'Eocè

Fa 48 milions d'anys la Tossa de Montbui era un mar càlid de clima tropical durant l'Eocè, el període geològic que comprèn el temps entre el final del Paleocè (fa 56,0 milions d'anys) i el principi de l'Oligocè (fa 33,9 milions d'anys). El biòleg anoienc Josep Castelltort explica que "era un mar de poca profunditat i temperatura càlida amb gran quantitat d'esculls coral·lins, un dels ecosistemes més rics en diversitat i nombre d'animals i algues com coralls, esponges, caragols de mar, eriçons, algues i estrelles de mar".

La revista 'Sapiens', la més venuda en català a quiosc, ha publicat un reportatge sobre la peça al seu darrer número corresponent al mes de juny, i la 'Revista d'Igualada' en publicarà un article acadèmic i divulgatiu al seu proper número, previst per al mes de setembre.

 

PUBLICITAT

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.