TORNAR

Veciana, Calaf, Els Prats de Rei i La Llacuna també s'omplen de caramellaires

Arreu de la comarca es manté ben viva aquesta tradició de Pasqua

cultura
Dimecres, 15 abril 2009. 13:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Les caramelles, una de les tradicions més arrelades a la Pasqua, també van celebrar-se aquest passat cap de setmana a Veciana, Calaf, Els Prats de Rei i La Llacuna, entre d'altres. A Veciana, tot i les baixes temperatures que es van enregistrar, els veïns no van faltar a aquesta cita de la Pasqua Florida, mentre que els calafins i calafines van acompanyar la cantada de caramelles amb sardanes. A La Llacuna, els joves de Ben Endins Com Qui Ensorra l’Àpit s'uneixen des de fa tres anys a la Coral Cuitora. A Els Prats de Rei les Caramelles van anar acompanyades dels tradicionals ballets.

Els Ballets van acompanyar la celebració de les Caramelles

Vista de la plaça major de La Llacuna, amb la Coral La Cuitora / LaLlacunaonline

Ben Endins Com Qui Ensorra l’Àpit, de La Llacuna / LaLlacunaonline

Caramellaires de Calaf a la plaça Gran

Caramelles a l'església de Sant Jaume de Calaf

Caramellaires a Veciana

L'Anoia viu una intensa activitat caramellaire durant la Pasqua. Les caramelles de Sant Martí de Tous, que fa dos anys van complir 90 anys i són conegudes arreu del país, no són les úniques que se celebren a la comarca, sinó que Piera, Masquefa, Sant Pere Sallavinera, Carme, Veciana, Calaf i La Llacuna també mantenen ben viva aquesta tradició.

Les baixes temperatures no afecten les caramelles de Veciana

El fred i l’amenaça de pluja no van restar entusiasme al valent grup de caramellaires que va omplir d'alegria els carrers i places de tots els nuclis que formen el municipi de Veciana.

Dissabte passat a quarts de sis de la tarda el grup de cantaires van comenaçr a desgranar les primeres notes de la coneguda sardana “El saltiró de la cardina” a la plaça de l’Ajuntament de Veciana. A continuació van venir cançons com “Surt a sa finestra”, “L’Hereu Riera” o “Vals de Caramelles”. Per complementar les cançons els mateixos caramellaires van oferir al públic assistent el ball de bastons “El Virolet” i la dansa “Contrapàs de Sant Genís”. Després del nucli de Veciana el grup va fer arribar les danses i cants als nuclis de Santa Maria del Camí, Montfalcó el Grós i La Rubiola.

L’endemà, diumenge de Glòria, es va començar la diada festiva amb la missa a l’església de Sant Pere del Vim, que va anar acompanyada per les veus i l'emotivitat dels caramellaires. A la sortida de missa, el públic també va poder escoltar i veure les cançons i danses del grup de Caramelles.

Una vegada deixat enrere el nucli de Sant Pere del Vim, les caramelles van arribar al casal de La Salle, a Pareres, i al nucli de Segur on va finalitzar el recorregut d’enguany.

Calaf celebra la Pasqua amb caramelles i sardanes

Diumenge passat, diada de Pasqua, Calaf va viure un matí ben tradicional, amb la cantada de caramelles, la missa i les sardanes.

Una quarantena de caramellaires van sortir cap a les 9 del matí, per portar els seus cants als carrers i places del municipi. A 2/4 de 12, van dirigir-se cap a l’església de Sant Jaume de Calaf, on es va celebrar la missa solemne. En acabar l’ofici religiós, els Amics de Calaf van cantar les caramelles des de l’altar major i, després, van cantar-les a la plaça Gran, on van ser escoltats per diversos veïns i per membres del consistori municipal.

Finalment, cap a la una van començar les sardanes a la plaça dels Arbres amb els Lluïsos de Taradell, que es van haver de traslladar a la Unió Calafina a causa de la pluja.

La Lacuna, joves i vells caramellaires units per la tradició

Diumenge de Pasqua, com ja és tradicional, a La Llacuna es va celebrar la cantada de Caramelles que la Coral La Cuitora, i des de fa tres anys també Ben Endins Com Qui Ensorra l’Àpit, duen a terme per tot el poble.

Aquí podeu veure diversos fotos i vídeos d'aquest darrers, actualitzant aquesta vella tradició amb lletres ben originals.

Els ballets acompanyen les Caramelles a Els Prats de Rei

Els Prats de Rei és un altre dels municipis que van celebrar diumenge passat la seva Pasqua, i ho va fer amb les tradicionals caramelles i ballets. Les caramelles, organitzades per l’Agrupació Cultural Recreativa Sigarra, van començar a quarts de deu del matí. Els cantaires i dansaires van anar recorrent els indrets més perimetrals de la vila, fins que a les 12 van assistir a la missa solemne que tingué lloc a l’església de Santa Maria. Després de missa, la plaça Major acollí la cantada i ballada d’honor, i a continuació els caramellaires van continuar el seu recorregut per carrers i places, aquesta vegada ja sota la pluja. Enguany es van cantar dues cançons, les caramelles i la sardana Marinada, i es van ballar dos ballets, el ball de gitanes del Vallès i la Moleta, Monferrina i Giga, tradicional italiana.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.