TORNAR
PUBLICITAT

Veïns, Coll@nada i Ajuntament d’Igualada han fet els primers passos per trobar un model festiu a la plaça Pius XII durant la Festa Major

Veïns, representants de la Coll@nada i Ajuntament d’Igualada parlen de la convivència i l’excés del volum de les activitats a la plaça Pius XII

cultura
Dissabte, 24 agost 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

AnoiaDiari ha pogut parlar amb alguns dels veïns i veïnes que amb opinions diferents conviuen aquests dies amb l’agenda d’activitats nocturnes de la Festa Major d’Igualada programada a l’espai de la plaça Pius XII. A la vegada, també s’ha posat en contacte amb membres de la Coll@nada i l’Ajuntament d’Igualada per saber quines mesures han acordat les tres parts per combinar descans, oci i Festa Major.  

Si bé fins el dimecres les activitats de Festa Major a la plaça Pius XII han tingut un horari en què no s’han allargat fins més enllà de les 00 h de la matinada, durant el dilluns i el dimarts, durant el dimecres, l’activitat a la plaça no va passar de les 11 h de la nit. Però a partir del dijous i fins la nit del diumenge, algunes de les activitats poden allargar-se fins ben entrada la matinada. Membres de la Coll@nada amb qui ha pogut parlar AnoiaDiari han explicat que “hem reduït les hores d’activitats dels primers dies i el dimecres vam traslladar el darrer acte en un altre punt, fora de la plaça”. Els dos membres de l'associació afegeixen també que “hem estat parlant amb l’ajuntament des de fa més de mig any per dur a terme les activitats aquí i no se’ns havia traslladat cap problemàtica” han apuntat. Segons comenten, la queixa als va arriba unes setmanes abans de l’inici de la Festa Major a través dels mitjans "i el primer que vam fer va ser parlar amb els veïns i veïnes", han comentat.
Fonts de l’Ajuntament d’Igualada han assenyalat a AnoiaDiari que el 15 de julol, membres del nou equip de govern es van reunir amb veïns, veïnes i membres de la Coll@nada i que, en la reunió es va acordar el següent compromís: fins el dimecres de la Festa Major no es programarien concerts a la plaça Pius XII, on els actes havien d’acabar entre 23:30 h i 00 h i si de dilluns a dimecres, algun acte superava aquesta franja horària, caldria ubicar-lo en un altre punt de la ciutat. L’Ajuntament també es va comprometre a fer un seguiment del volum de les activitats amb sonòmetres per resseguir els volums de cada dia de Festa Major i conèixer l’impacte real. A la vegada, la Coll@nada va acordar instal·laria limitadors de decibels als equips de so. Les dues parts organitzadores de la Festa Major també van acordar estudiar tot el material recollit i incoroprar les millores necessaries amb antel·lació per minimitzar possibles problemes al veïant per a l'any següent.
En relació a l’excés de volum de les activitats, alguns dels veïns i veïnes han manifestat el seu malestar sobre l’excés de dies seguits, més que no pas el cessament de la totalitats d’actes a la plaça Pius XII durant la Festa Major. “L’Aquelarre de Cervera es fa durant 1 dia i és un èxit absolut” ha assenyalat G. Poch S., artista plàstic i un dels veïns afectats durant aquests dies. Un segon veí ha recordat que durant tot l’any s’hi fan activitats i no suposen cap inconvenient, com la plantada de l’Arbre de maig, les actuacions castelleres i geganteres. “Per què durant la festa major han de fer totes les activitats nocturnes durant tots els dies en aquesta plaça tan petita?”, es pregunta. Si bé, ambdós mantenen que el malestar segueix present, Poch assenyala que "és també cert que aquest any hem notat un volum més baix en relació a l'any passat", ha recordat.
Altres veïns però, mantenen opinions favorables en relació a la programació d’activitats nocturnes. Una veïna comenta que la festa major és una vegada a l’any i que per ella, no és “gens de molèstia” que el jovent gaudeixi de les activitats a la plaça. Un segon veí apunta també que aquest any s’ha notat una disminució del soroll durant la nit, sobretot en relació als horaris de dilluns a dimecres.
Des de la Coll@anada s’assenyala que “tenim reguladors de decibels als equips de so, hem reduït l’horari de les activitats en relació a l’any passat i hem descartat propostes musicals que per la seva posada en escena enguay no hem trobat viables”, han enumerat. Per la seva part, Poch celebra que “Aquest any tothom ha agafat consciència que els veïns i veïnes també som ajuntament, ens estem proposant de crear una associació per organitzar-nos”.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.