TORNAR

Visita guiada i gratuïta al Museu de la Pell amb Cal Granotes tancat per a la seva remodelació

cultura
Dissabte, 6 juliol 2024. 03:00. Anoiadiari.
D'un cop d'ull

Com cada primer diumenge de mes, el 7 de juliol a les 12 del migdia, el Museu convida a conèixer, a través d’una visita guiada i gratuïta, una de les exposicions permanents ubicada a Cal Boyer.

L’ofici d’adober. Aquest espai està dedicat a les generacions d’adobers que han adobat la pell a Igualada. Aquesta exposició́ mostra, primer, com era l’activitat preindustrial en les fàbriques que van néixer a tocar d’un canal de rec i que, alhora, van fer sorgir un nou barri. Després, es ressegueix el camí́ cap a la industrialització a partir de les primeres màquines mogudes amb noves fonts d’energia, que s’anaven incorporant a les adoberies per accelerar tots els processos de remull, de descarnat i divisió́ i d’acabament de les soles —les pells vacunes característiques d’Igualada— i que, al llarg del s. XX, van contribuir a consolidar aquesta activitat com una de les més singulars de la ciutat.

Les dues exposicions permanents que completen el Museu a Cal Boyer es podran visitar de forma lliure:

Un univers de pell. Al llarg del recorregut per aquest espai es descobreix que la pell acompanya el desenvolupament de la humanitat des dels inicis, i que està present en àmbits tan diversos com la indumentària, l’utillatge, el transport, l’escriptura o l’esport, entre d’altres. Hi trobareu una selecció́ acurada d’objectes que van des de l’època romana fins al s. XX i que pertanyen a entorns propers o a cultures llunyanes, confeccionats total o parcialment amb pell, que exemplifiquen les múltiples aplicacions i utilitats d’aquesta matèria tan preuada.

Espai L’Home i l’Aigua. En aquest àmbit es presenta una visió general de l’obtenció i de l’aprofitament de l’aigua. Al llarg de la història s’han inventat enginys de tota mena per captar-la i per treure’n el màxim rendiment, sigui en l’agricultura, en la vida quotidiana o com a font d’energia. A través de la col·lecció d’estris i enginys hidràulics es mostren diversos mètodes de l’aprofitament de l’aigua i en el canal d’experimentació, es poden posar en marxa algunes maquetes per comprendre’n el funcionament.

L’antiga adoberia de Cal Granotes restarà tancada des de juliol de 2024 fins a la primavera del 2025 per a la seva remodelació. L’adoberia inicia un procés d’actualització de l’edifici, adaptant-se als estàndards de sostenibilitat ambiental, i amb una nova museografia més immersiva que explicarà des dels orígens de la ciutat d’Igualada, la creació del barri del Rec, arribant als nostres dies amb l’ofici d’adobar pells al s XXI.

Per estar informats de totes les activitats del Museu: https://museupelligualada.cat/

 

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.