Dimecres, 29/9/2010
681 lectures

Anar a 80

Es vol canviar el fet que, quan et treus el carnet de conduir, ja no cal anar a 80 km/hora sinó que només s’hauran de respectar les normes de circulació acabades d’aprendre. El fet suposa un avenç ja que trobar-se un vehicle a 80 en una recta de l’autovia o una autopista és, diria, fins i tot perillós. De fet, fins i tot les lleis avancen i no s’estanquen.

Les lleis estanques s’han anat anul·lant o actualitzant fent que no siguin un greuge sinó una eina vàlida. Totes les coses s’han d’actualitzar malgrat, per fer-ho, calgui trencar amb normes escrites o explicades de anys enrera o, fins i tot, de fa segles.

La cultura, en ella mateixa, també necessita renovació constant i la tradició, si s’estanca, mor. La cultura necessita de les eines modernes per facilitar-ne l’utilització, necessita digitalitzar-se, necessita gravar-se en formats cd, ipod, etc. Tenir àmbits culturals atrassats comporta l’acceptació d’un retrocés, d’una marxa enrera que cal no acceptar com a única via sinó com a una opció.

Tenir colles tradicionals xapades a l’antiga significa poder tenir-ne també tradicionals modernitzades, actualitzades als temps actuals. Existir dues colles d’un mateix àmbit no és una contradicció sinó un enriquiment perquè l’una es nodreix de l’altra.

A Catalunya trobem infinitat d’exemples d’aquesta dualitat en un mateix àmbit cultural o tradicional i veiem, per exemple, ciutats on es segueixen ritus ancestrals i d’altres que segueixen ritus ancestrals actualitzats. Cap d’aquestes colles s’enfronten perquè es necessiten les unes de les altres i perquè, com sempre, necessiten fer front a aquells que sí veuen enfrontament entre elles.

El fet d’anar a 80 km/hora per un conductor novell canviarà en breu i s’actualitzarà la norma o, si més no, s’equipararà a altres països; això no suposarà un pas enrera sinó un pas endavant, actual i ferm malgrat algú ens el poguem trobar, igualment a 80 per alguna carretera. En el cas cultural és el mateix, no té més ja que si les normes no s’actualitzen acaben essent un fracàs malgrat alguna colla pugui voler imitar formes i tradicions ancestrals.

Altres articles de Darius Solé

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.