Dimecres, 2/12/2009
635 lectures

Quan em deixen decidir

A l’antiga Grècia el “govern del poble” era el sistema governatiu format per tots els ciutadans lliures, fossin pobres o rics, fossin alts o baixos, fossin pagesos o filòsofs. Aquest sistema fou adoptat més endavant com a forma de govern de tots, del poble, que tria quin és el col•lectiu de gent que creu portarà el país a més bon port.

El “govern del poble” és la traducció literal de democràcia. La democràcia és una paraula sobreutilitzada, usada per petits i grans i, sobretot, pels partits polítics que es vanaglorien de la seva immensa democràcia ja que, evidentment, es presenten a les diferents eleccions que es convoquen.

Si democràcia és la veu o el govern del poble, per què no es deixa parlar a aquest poble? Si en tanta democràcia vivim, per què no deixen parlar al poble a les urnes, utilitzant el sistema del sufragi universal, una forma lògica de deixar expressar la veu del poble?

No ens poden dir que estem en un país democratic si no ens deixen parlar. La llibertat d’expressió al carrer encara no l’hem perduda però la llibertat d’expressió a les urnes sí.

IGDecidim és una entitat igualadina que està preparant un referèndum per la independència a la nostra ciutat. És un col•lectiu de gent que aquest any 2010, cap a principis, organitzarà uns comicis per fer sentir la veu del poble, per demostrar que si es vol, es poden fer consultes populars.

L’important d’aquesta consulta popular no és que tots els independentistes vagin a votar en massa sinó que el que no ho són, també hi vagin i mostrin la seva opinió en contra. Es preguntarà sobre si el nostre país, Catalunya, ha de ser un estat independent i separar-se dels estats que el tenen ocupat, en un exercici totalment democràtic que deixarà que qualsevol persona s’expressi, sigui com sigui, hagi on hagi nascut, opini el què opini. No s’exclourà ningú perquè la democràcia és la veu de TOTS, no la veu d’uns quants.

Per això, IGDecidim té la voluntat de ser un altaveu de la nostra veu, un altaveu de l’opinió de la ciutat d’Igualada sobre aquest tema en concret. No ens ha de fer por expressar el què creiem, sigui que sí o sigui que no, però ens hem d’expressar per fer sentir cada veu de la nostra vila.

“Si no hi ha menjar quan es té gana, si no hi ha medicaments quan s'està malalt, si hi ha ignorància i no es respecten els drets elementals de les persones, la democràcia és una closca buida, encara que els ciutadans votin i tinguin Parlament.” (Nelson Mandela, Ushuaia, 1998)

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.