TORNAR

Unes 30 persones assisteixen a un taller de la UEA sobre el control horari

L’advocat Lluís Palomas remarca la necessitat que ”els mecanismes per fitxar estiguin a l’abast”

economia
Dijous, 27 febrer 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Fa gairebé un any que la normativa sobre el control horari s'ha implementat i moltes empreses encara estan adaptant-s'hi. Els assistents es van interessar sobre com s'ha d'actuar si hi ha inspeccions i les responsabilitats de cada empresa.

Gairebé una trentena d'empreses de la comarca van ser a una nova jornada organitzada per la Unió Empresarial de l'Anoia, centrada en els dubtes sobre el control horari. El taller va néixer arran de les demandes dels participants al Fòrum de Recursos Humans, en el qual els responsables de recursos humans d'empreses anoienques van expressar les seves inquietuds sobre com aplicar aquestes mesures. El taller va estar impartit per l'advocat de l'empresa Grup Carles, Lluís Palomas.

El taller de control horari es va fer a la seu de la UEALa normativa va entrar en vigor el 12 de maig de l'any passat. Genera molts dubtes al respecte sobre com aplicar-la als diferents sectors empresarials i perfils professionals que hi ha les empreses, així com a la idiosincràsia de la pròpia empresa. Els temes que van estar més compartits i exposats per les empreses van ser sobre els mecanismes que s'han d'utilitzar per registrar a la jornada; com s'ha d'actuar davant d'una inspecció i quina responsabilitat hi ha per part de l'empresa.

L'advocat Palomas va destacar que les hores que s'han de registrar principalment són les d'entrada i sortida de l'empresa, però que amb alguns mecanismes es pot registrar el temps efectiu de treball i els descansos. "Existeixen persones treballadores que per les seves circumstàncies personals i desplaçaments, iniciaran i finalitzaran en diferents moments, sense que tot el temps es consideri temps efectiu de treball" va explicar. Per aquest motiu, "s'han d'utilitzar mètodes que afavoreixin registrar el temps efectiu de treball i no només el d'entrada i sortida".

El ponent també va exposar els diversos mètodes de registre que existeixen, ja sigui el biomètric o el documental, però que el que és important és que "es  controli cada dia, que els treballadors i treballadores realitzin el control del dia i no del mes perquè les autoritats demanen registres diaris" i que si el control es fa documentalment o digital, "sempre ha d'haver-hi la signatura de la persona treballadora, que en el cas digital serà l'empremta".

Va ressaltar que la dinàmica de "fitxar" estigui ben especificada i a l'abast, ja que aquesta serà "la manera que tothom sàpiga quan i com ha de fer-ho. Ja sigui a través d'un
document, on s'especifiquin els acords amb una normativa de registre horari interna, adaptada a les característiques de cada casuística, i acordat o negociat de forma col·lectiva o mitjançant els acords amb l'empresa". Va apostar per un sistema de registre que sigui "objectiu, fiable i veraç". Cal remarcar que "l'obligatorietat de registrar la jornada laboral recau sobre l'empresari o empresària, i no el treballador o treballadora" i que les sancions per no complir l'obligatorietat de registrar la jornada laboral són considerades infraccions greus.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.