TORNAR

Els autònoms anoiencs davant el COVID19: "hi ha clients que ens demanen que els fem rebaixes del 40% pel servei"

Un autònom que organitza fires: ”he deixat de facturar 128.000 euros en cosa de dies ”

economia
Divendres, 27 març 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La incidència de l'aturada de les activitats pel COVID19 en l'economia anoienca és molt sensible a l'economia anoienca, i encara més entre els autònoms de la Conca d'Òdena. AnoiaDiari parla amb diversos testimonis sobre l'actual situació.

Un taxista que té com -ara- a únic radi d'acció quatre municipis enganxats i on no hi ha gairebé cap moviment més que per sortir comprar. Fa una quinzena que la situació és aquesta i no hi ha gaire indici que vagi a canviar. Com a autònom, el taxista Ricard Tomàs, assegura que en aquesta situació "les ajudes per als autònoms són una enganyifa". Pagarà una quota tot i que a penes ha facturat. Altres autònoms, com la Sara, es troben que els clients s'aprofiten de la conjuntura "i em demanen una rebaixa del 40% del que els facturo". Els autònoms són, admet la UEA, un col·lectiu molt representatiu de l'economia anoienca, són uns 8.000, i s'han trobat amb la broma pesada que, en un moment on és quasi impossible facturar, han de pagar la quota igualment.

Tomàs explica que "tenim el confinament des d'abans i en una àrea molt reduïda, per tant, tenim més desavantatge. Hem intentat comprar desinfectants, mascaretes, però no n'hi ha. A part que no podem comprar equips de protecció, els serveis que tenim es limiten en la majoria de casos d'anar a l'Hospital al domicili". Hi ha un problema afegit: "com desinfectem el cotxe, tal com estan les coses? Fins i tot amb ajudes, l'activitat no hi és, la gent està obligada a quedar-se a casa".

Tot i que "estic assessorat, tant per la UEA com per la gestoria, la situació és la que és. Uns altres dels serveis són anar a cercar gent als punts de control". Situacions surrealistes. No es pot anar a cercar el client a Barcelona i aquest ha de contractar un taxista de la capital catalana que el porti fins al punt de control, passar-lo caminant (si la policia entén que la sortida era necessària, amb justificant, és clar) i aleshores agafar el taxi igualadí. Els límits del confinament els fan perdre oportunitats. Amb el tren que no podia seguir més enllà de la Pobla de Claramunt "vam rebre unes 50 trucades perquè els anéssim a recollir i portar a Igualada, però no podíem".

I si hi ha ajudes? Ricard Tomàs explica que "tenim una allau d'informació i costa discernir quina subvenció o ajuda et convé. No saps si acollir-te a una de les ajudes perquè tems que en sortirà una de millor i ja no la podràs agafar. Estem en una situació molt difícil i el pitjor és que no crec que hi hagi pròrrogues en els impostos importants que hem de pagar".

Peticions extremes

En l'esmentat cas de la Sara, ella ofereix serveis a empreses. Treballa des de casa i, de sobte, es va trobar amb una broma pesada per part d'un dels clients. Davant la inestabilitat del moment, el client "em suggereix una rebaixa d'un 40% del preu fins que la situació s'estabilitzi". Una petició que podria discutir si no fos perquè la majoria d'altres clients han deixat de demandar serveis.

Ella forma part del grup d'autònoms que treballa des de casa. Tot fa pensar que durant els mesos que vénen no es reprendran les classes escolars i haurà de vetllar també per uns infants que no poden anar a l'escola. És un problema comú a molts autònoms i empleats, i més en un moment que els avis són col·lectius de risc, i tampoc poden acollir als menuts.

Dues SL en situació límit

Un altre cas és el de Xavi, un empresari amb dues SL. Una "és una empresa d'esdeveniments. Ens hem trobat que tots els casaments i batejos que teníem programats pels mesos que vénen ara han quedat cancel·lats. Ja compto que fins al mes de juny serà impossible fer res. L'únic que puc fer és demanar un ERTO per als meus empleats". L'altra empresa era de disseny gràfic: "fem agendes i butlletins municipals, treballem sobretot per ajuntaments, però ens hem trobat que totes les programacions s'han ajornat. S'hi afegeix que els mesos d'estiu, en facturació, són molt fluixos. El millor que puc fer és oblidar-me de tot fins al setembre".

Només pel que fa a les fires que organitzava per ajuntaments i altres serveis perduts per cancel·lacions "en els darrers dies he deixat de facturar 128.000 euros, però per altra banda no tinc cap mena d'ajudes i tinc 'leasings' que he de satisfer i l'IVA que he de pagar. Hi ha molta gent que es troba en el mateix que jo i no sap si tancar l'empresa".

Diferents respostes

La Unió Empresarial de l'Anoia assenyala que molts autònoms no tenen més remei que "tancar el seu negoci per no estar la seva activitat entre les permeses durant l'estat d'alarma (gimnasos, botigues de moda, restaurants, etc.)". D'altra banda hi ha els autònoms que "han mantingut el seu negoci obert, però que han vist com abaixava el seu volum de negoci de forma molt considerable".

A la Conca d'Òdena aquest efecte "s'ha vist agreujat a causa de l'ordre de confinament que ha suposat que moltes persones no hagin pogut accedir al seu lloc de treball o no hagin pogut fer la seva activitat amb normalitat". Entre les mesures econòmiques per pal·liar els efectes de la crisi del coronavirus aprovades pel govern espanyol hi ha les dirigides al col·lectiu d'autònoms. Per a ells, l'Executiu "ha habilitat una prestació extraordinària per cessament d'activitat. En paral·lel, des de la Generalitat s'ha dotat una partida per a un pagament únic de fins a 2.000 euros per afectat fins exhauriment del pressupost".

La UEA assegura que "les mesures establertes des del Gobierno de España i la Generalitat no són gens ambicioses i creiem necessaris estímuls més directes pel sector dels autònoms. Se'ls haurien de donar les mateixes condicions que als empresaris en determinades situacions d'ERTO", ja que l'ajut dels autònoms queda restringida a les activitats suspeses o amb reducció d'activitat del 75%.

Tant els autònoms com el sector de el comerç "requereixen mesures urgents davant la reducció dràstica de l'activitat i de la facturació durant les setmanes en què es prolongui l'estat d'alarma". Calen noves mesures "excepcionals i de supervivència" entre les quals destaca la suspensió de quotes i cotitzacions per als autònom i la moratòria del pagament d'impostos. Esperen aquesta suspensió temporal del pagament de cotitzacions a la seguretat social per als autònoms davant l'aturada de facturació i ingressos i que s'apliqui una moratòria del pagament d'impostos (IVA, IRPF, seguretat social, etc.) per facilitar la liquiditat.

Volen "facilitar els ERTO per causa de força major també per als establiments que sense tenir l'obligació de tancar, veuen una reducció dràstica de la seva activitat". Entenen que els sectors empresarials més desfavorits, requereixen que les mesures extraordinàries i temporals siguin efectiva de manera immediata fins que es resolgui la crisi per la pandèmia i se suspengui l'estat d'alarma.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.