TORNAR
PUBLICITAT

El creixement econòmic de l'Anoia redueix el ritme: un 1,2% el 2019

Les dades del darrer any abans de la pandèmia reflecteixen un pas enrere en el sector del tèxtil i la pell

economia
Divendres, 11 desembre 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Segons l'Anuari del BBVA, presentat aquest desembre, les dades econòmiques de l'Anoia del 2019 assenyalaven un creixement molt positiu del sector serveis, però una caiguda del sector industrial. Un descens que es palesa també a altres comarques.

PUBLICITAT

Una nau industrial de logística a MasquefaL'economia anoienca va créixer el 2019. Un creixement moderat, de l'1,2%, en el darrer any abans de la frenada en sec per la pandèmia, que encara no s'ha reflectit en cap informe d'abast comarcal. Aquest 1,2% és l'augment més baix des de la fi de la recessió. Les dades, que apareixen a l'Anuari Econòmic Comarcal del BBVA, revelen la caiguda d'un sector molt important de l'economia anoienca, l'industrial, un decreixement que situen en el 2,4%. Els autors de l'estudi conclouen que el territori no s'ha recuperat encara de l'impacte de la recessió de 2008. El valor agregat brut (VAB), que és l'índex que s'empra en l'estudi per analitzar el creixement de l'economia, és un 8,4% inferior al 2007.

El sector terciari, a l'alça

Al costat dels mals resultats de la indústria i el sector primari (descens de l'1,1%), a l'Anoia la construcció va créixer en un 3,1% i els serveis un 3,2%. Segons l'informe, que elabora el catedràtic Josep Oliver, aquest augment dels serveis el 2019 "reflecteix una evolució menys positiva dels serveis col·lectius (1,3%) que dels privats (3,8%)". L'increment més fort va ser del comerç "i les activitats professionals, científiques i administratives i de les immobiliàries. Amb aquesta dinàmica, el sector reforça la sortida de la crisi: el 2019, en VAB es troba un 21,0% per sobre el del 2007".

Decreixement notable al sector industrial

Per contra, el sector industrial va caure d'una manera notable. Els autors de l'informe parlen de "caigudes de dues branques rellevants a la comarca: la del tèxtil, confecció, cuir i calçat (amb un decreixement de l'1,9%) i la del paper i arts gràfiques (caiguda del 13,1%)", mentre que altres indústries creixien moderadament. Aquestes altres indústries que enumeren són "maquinària i equip mecànic, indústries alimentàries i metal·lúrgia i productes metàl·lics".

L'estudi afegeix que a la indústria, ni el VAB ni en la xifra de persones ocupades s'han superat els estralls de la crisi financera. El VAB industrial va decréixer un 23,1% del 2007 al 2013 i des d'aleshores només hi ha hagut una "recuperació moderada". La indústria és, amb un 34,3%, un sector que té molta incidència en el VAB de l'Anoia. És la catorzena comarca de les 42 on té més importància.

Creixement desigual

Els resultats de l'Anoia, aquest creixement d'1,2% del global del VAB, són els millors de les comarques centrals. Tot i les dades negatives dels sectors primari i secundari, el creixement de l'Anoia supera de llarg el Bages i el Berguedà, 0,3 i 0,6%, també tocades per la davallada de la indústria. L'Anoia també té millors dades que una comarca veïna amb un pes equivalent de població, el Penedès, on el creixement es redueix al 0,3%.  

PUBLICITAT

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.