TORNAR
PUBLICITAT

Esquerra retreu a Castells que "en el pressupost no hi ha res que ens diferenciï d'una altra ciutat"

Els republicans insisteixen en que caldria una fiscalitat més progressiva a Igualada

economia
Dimecres, 11 gener 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El grup municipal d'ERC Igualada, encapçalat per Josep Maria Palau i els regidors Carolina Telechea i Enric Conill, presentava aquest dilluns la seva proposta de pressupost alternatiu 2017 per a l'ajuntament d'Igualada, tal i com ja va fer per a l'exercici 2016. Els republicans creuen que el pressupost presentat pel govern de Marc Castells "no afronta els grans reptes que té la ciutat" i és un pressupost bàsic que es podria aplicar "a qualsevol altra ciutat similar a Igualada".

PUBLICITAT

La presentació del pressupost alternatiu va servir a ERC Igualada per insistir i ampliar les crítiques que van formular respecte als comptes presentats fa unes setmanes. Els republicans retreuen a l'alcalde Marc Castells que "el bon govern que defensa Castells no és exemple d'eficiència, ja que les seves mesures per abaixar el deute s'han basat en apujar els impostos i reduir les inversions, sent els igualadins qui ho han fet possible". El primer partit de l'oposició considera que hi ha despeses de tipus superflu i apunta "gastar 530.000 euros en el Parc Central sense un POUM, quan calen molt més per posar al dia les instal·lacions de les escoles i instituts".

Com a despeses criticades, ERC remarca "els 200.000 afegits a l'Adoberia Bella (sumen 1,2 milions d'euros en total), quan és urgent invertir-los en tecnologies d''smart city' (només n'hi ha 20.000) i en crear el centre de formació i cotreball de la quarta Revolució Industrial, de la fabricació digital, és a dir a dir el projecte Ignius amb TICAnoia". Els 250.000 invertits en la passera del carrer Comarca són un altre blanc de les crítiques, quan "serien molt més útils 60.000 euros en 20 punts de connexió elèctrica en els principals llocs on les entitats de la ciutat fan activitats i 188.164 euros en la 1a fase del tercer camp de futbol de gespa per a tots els clubs d'Igualada la zona del Parc Valldaura(Fàtima)".

En la línia crítica, Palau ataca al govern perquè "Igualada es troba a la cua en la creació d'ocupació de qualitat" i proposa "obrir una línia d'ajuts per a les PIMES, per tal que aquetes puguin invertir en desenvolupament (R+D) i gaudeixin de facilitats en els tràmits municipals". Assenyala també que després d'insistir en que es congelés l'IBI l'any passat "i ho hem aconseguit" ara "cal més justícia social". Carolina Telechea apunta que un 30% dels igualadins perceben "un salari net per sota els 1.000 euros mensuals, pel que la precarietat laboral a Igualada és un problema identificat". Demanen impostos progressius i "proposant una línia d'ajuts en funció de la renda per aquest impost, quantificada en 160.000", assegura la regidora.

Esquerra continua criticant com es va gestionar la línia de beques per a estudiants "on només es van atorgar 13.000 dels 50.000 euros pressupostats" i vol una línia d'ajuts de 350.000 euros que cobreixi els 80% dels joves de la ciutat. Un altre dels reptes que té Igualada, i que "fins i tot el govern ha reconegut en seu de ple, és la d'augmentar el parc d'habitatges destinats a lloguer social, tot i que el govern de Castells no ha fet cap mesura al respecte". Els republicans asseguren que "es podria treballar per multiplicar per deu el nombre d'habitatges a lloguer social, passant de 30 a 300".

"El govern no s'atreveix a fer un nou POUM"

Un altre punt bàsic dels retrets del grup municipal d'ERC és que "el POUM no està contemplat en el pressupost 2017". En aquest cas, el regidor Enric Conill opina que "a l'hora de decidir la despesa, ens cal visió a llarg termini i projectes transformadors i un any més, CiU no s'atreveix a fer un nou POUM, que és la principal eina per a transformar una ciutat", assegura. 

PUBLICITAT

1 Comentaris

D

David H.

Igualada

11 de gener 2017.07:57h

Respondre

Amics d’ERC. El que heu de fer és vetllar perquè els igualadins paguem menys IBI! la pressió fiscal que tenim a Igualada és una vergonya, sobretot si ho comparem amb els serveis que rebem a... Llegir més canvi.

La Llei d’hisendes locals dóna la potestat als Ajuntament perquè fixin el tipus de l’IBI establint una forquilla (per als immobles urbans) d’entre el 0,4% i l’1,1%. I en aquests moments, a Igualada el tipus impositiu de l’IBI està al 0,92! Més a prop del màxim!

El govern actual està més obsessionat en disminuir el deute (tornar els diners al banc) que en augmentar el poder adquisiu dels ciutadans!

Per cert, l’Ajuntament s’hagués pogut acollir, o almenys plantejar-s’ho (aquest any i l’any passat) a l’aplicació de coeficients, de manera que els valors cadastrals dels nostres immobles baixessin (i mantenint el tipus, baixaria el rebut de l’IBI). Mentre molts Ajuntaments ho van sol·licitar, a Igualada, ningú en parla!

http://www.catastro.meh.es/esp/procedimientos_valoracion_colectiva.asp

Si us plau, poseu-vos les piles!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.