TORNAR
PUBLICITAT

La Generalitat inicia el procés per convertir la zona nord del barri de Fàtima en sòl industrial

El govern igualadí treballa per que s’hi instal·li una empresa potent

economia
Dijous, 26 juliol 2012. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La Generalitat ha iniciat el procés per convertir la zona nord de Fàtima en sòl industrial, un sector d’Igualada que fins ara havia d’acollir una àrea residencial estratègica (ARE) per construir-hi habitatges, la majoria en règim protegit. Mentrestant el govern igualadí treballa per trobar una empresa potent per que s’hi instal·li.

Marc Castells, Lluís Recoder i Jordi Pont. Arxiu

Zona de Fàtima Nord

Segons l’alcalde Marc Castells és ‘un dels projectes més emblemàtics del nou govern’. Amb aquestes paraules el batlle igualadí va explicar el mes de setembre al conseller Lluís Recoder, durant la seva visita a la ciutat, la voluntat d’anul·lar l’àrea residencial estratègica (ARE) per convertir-la en sòl industrial.

A petició doncs de l’Ajuntament d’Igualada, aquesta setmana la Generalitat ha anunciat que s’ha iniciat el procés per modificar el Pla director urbanístic de l’àrea residencial estratègica (ARE) per tal de deixar sense efecte la planificació del sector previst a Fàtima Nord.

Així doncs, enlloc d'aixecar els més de 600 pisos previstos, la majoria en règim protegit, aquesta àrea s’oferirà per a una possible implantació empresarial. És un terreny de 30.000 m2, ubicat en una zona privilegiada ja que està a tocar de l'autovia A-2.

Es busquen empreses candidates

La notícia, ha estat molt ben rebuda pel govern d’Igualada, el qual ja treballa per trobar candidats. Segons el regidor d’urbanisme, Jordi Pont, ‘estem treballant per poder oferir aquesta àrea a una gran empresa que l'ocupi íntegrament o màxim a dues que ocupin dues parcel·les de 14.000 m2’ i remarca que ‘en cap cas s'hi aixecarà un nou polígon industrial’.

L’objectiu: ‘activar l’economia local’

Pont argumenta que aquesta modificació del tipus de sòl, de residencial a industrial, es deu a tres motius: ‘el creixement vegetatiu a la ciutat està estancat, tenim molts pisos buits per ocupar, i volem captar noves inversions per ajudar a reactivar l’economia local’. Pont afirma que 'l'ARE va arribar tard i si ho hagués uns anys enrere segur que s'hagués desenvolupat'.

En el seu moment, Jordi Riba, portaveu del grup municipal del PSC, ja va manifestar-se en contra de la decisió de CiU i va recordar que ‘a la comarca hi ha un excés de sòl industrial’ i que amb aquesta modificació ‘només es reproduiran vells models d’urbanització mixtos, on industria i habitatge es barregen’.

Un altre ARE a Montbui

Entre 2009 i 2010 es van aprovar el plans directors urbanístics de les ARE de les Comarques Centrals, que preveu la urbanització de nous eixamples a Manresa, Sant Joan de Vilatorrada, Santa Margarida de Montbui, Solsona, Vic i Igualada. En total, proposa construir 8.245 habitatges -dels quals, 4.376 protegits- en 124,35 hectàrees de superfície.


11 Comentaris

A

Albert

Igualada

27 de juliol 2012.10:33h

Respondre

En primer lloc no vull parlar per parlar, ni lloar a ningú ni res per l’estil. M’agradaria disposar dels plànols d’afectació del terreny, si algú em pot dir on trobar-los, doncs molt... Llegir més millor, podrem entrar en un debat.
Si partim de la imatge, rere el camp de futbol disposem d’un terreny molt ampli entre la N-II, Fàtima i la riera de l’Espelt.
La primera reflexió, quan l’anterior govern va deixar anar que a Igualada al 2020 hi viurien aproximadament 60.000 persones, en primer lloc vaig riure i molt, i en segon lloc vaig pensar, això acabarà malament. Evidentment ha acabat on pensava, a Igualada, a manca de 8 anys pel 2020, hi ha uns 39.000 habitants, hem passat de 36000 a 39000 en 15 anys aproximadament, i aprofitant una etapa de creixement econòmic molt bona, per tant, en 8 anys no crec que passem ni dels 45000 habitants. En resum, especulacions que ens han portat al moment trist on estem. Crear 600 habitatges? Una animalada més, només cal trucar a les portes dels bancs i a Igualada mateix ja en deuen disposar més de 1000.
La segona reflexió, el polígon d’Igualada no ha crescut per diferents motius, el primer és la manca de parcel·les grans, deuria fer por que s’instal·lessin grans empreses, per altre banda el sandvitx provocat per la urbanització de la zona de les Comes, impedint el creixement del polígon, provocant queixes veïnals i trànsit continu de vehicles pesants per la zona.
Si agafem i col·loquem una gran empresa entre Fàtima i la zona Nord d’Igualada, només cal mirar al Google Maps, tindrem entre pisos una gran empresa, depenent del tipus d’indústria aquesta pot provocar sorolls, males olors, trànsit de mercaderies en l’entorn urbà i una sèrie de problemes derivats que poden provocar molèsties i queixes. Cometem l’error de sempre.

La conclusió, amb el discurs de la por de ”això genera llocs de treball” estem altre vegada cometent errors que ens portaran tard o d’hora a pagar-ho.

Sincerament, no és molt millor adequar un espai industrial, proper a una zona ja industrial, que te tots els serveis que pot requerir la futura empresa més propers, a ubicar-ho enmig d’un entorn urbà? Ara em diran que allà ja hi ha indústria, si 4 empreses, una dedicada a la maquinària de tall de teixits, l’altre a la reparació d’automòbils, una de lloguer d’elevadors i finalment una empresa de grues.

Estic d’acord amb molts plantejaments de l’actual govern municipal, però d’altres crec que no toquen de peus a terra.

A

Alfons R.V.

Igualada

27 de juliol 2012.07:36h

Respondre

Amic Antoni, quan vaig fer el comentari d´ahir, en els paràgrafs finals, sobre el flamant elenco d´especuladors, no estaba pensant amb gent que fa les coses amb lògica coherent, sostenible i... Llegir més real, tocant de peus al terra cóm son el S. Castells i el Sr. Riba.
En aquell cás estaba pensant amb hipotecadors i despilfarradors locals, que per sort amic meu ara mateix, ja no porten les rendes de la nostra ciutat.

A

Alfons R.V.

Igualada

26 de juliol 2012.19:10h

Respondre

Benvolgut i apreciat amic Antoni, vés per on quan escribia el meu comentari hem venia al cap tot el repartiment de l´obra creada per l´elenc Socialista i afins, rés de Srs. Castells i... Llegir més Pont..
L´obra - que no teatral- diguem la ”O B R A” và des de especulacions d´empresaris, amics i politics a la destrucció de espai natural i agrari inclós del tant anomenat poligon zona franca que per sort no s´ha fet.
Amiguismes, despilfarrament i hipotecament en el cás del gymnàs Infinit.
Aquest gimnàs costa a la ciutat - a tú i a mí, també- 200.000 Euros/any.
Especulació, amiguismes, bombolla inmobiliaria, destrucció de Patrimoni Històric-Arquitectonic i pressa de pel en el càs del Parquing Plaça Creu-Passeig de les Cabres i Carrer Santa Anna.
De l´empresa ruinosa SIMA, que vols que et digui...Despilfarrament i ruina total!!
El Pont del milió d´euros a Fàtima, -sense comentaris-
Saps que Antoni, per avui ja estic cansat d´explicar l´obra del ”elenco” Socialista d´aquesta ciutat en sintonia amb els verds-verds de I.C-Ecologistes totals.
Al menys l´actual govern de CiU amb E.R.C, fan les coses amb seny, prudencia, sostenibilitat, raonaments lògics, etics i ecològics.

A

Antoni

Igualada

26 de juliol 2012.18:25h

Respondre

Benvolgut Alfons només et falta per dir que la gran majoria de ”l’elenc” estan relacionats el Sr. Castells i el Sr. Pont.

R

Ramon F.

Igualada

26 de juliol 2012.18:11h

Respondre

No vull entrar en una discussió esteril, però si que vull fer una pregunta: algú a Igualada creu que ara fan falta més de 600 pisos nous?, pensem-hi una mica sisplau i desprès fem els comentaris... Llegir més que vulguem

A

Alfons R.V.

Igualada

26 de juliol 2012.14:41h

Respondre

Ho trobo encertat convertir aquest espai llindant amb l´antiga N-II, que al mateix temps te molt propers els accèsos a la Autovia, tant en sentit Lleida, cóm sentit Barcelona.
Es d´el tot... Llegir més encertat donar un seguiment a tota aquella zona industrial i de serveis ja existent, amb la continuació d´aquest espai de 30.000 m2.
Pensar en aquest espai per aquest ús es pensar amb el cap, amb sentit comú, amb lógica coherent, sostenible i racional.
Molt encertat Sr. Castells i Sr. Pont.
Els grans projectes, les grans fites s´aconsegueixen valoran´t-les, pensan´t-les, amb rahons lògiques, econòmiques, socials i ecològiques, sostenibles i per un bé comú real.
Foragitem especuladors socials, especuladors politics, especuladors amics, especuladors empresarials, especuladors de terrenys i demés ”elenco” decoratiu.

M

Miriam

Igualada

26 de juliol 2012.11:00h

Respondre

I no seria millor concentrar els esforços en omplir el polígon que ja tenim i que està ple de naus buides que fa pena? i què em dieu del polígon de Castellolí? No ho entenc, anem creant espais... Llegir més fantasmes, llençant diners com si ens sobressin!!!

j

joan

26 de juliol 2012.10:08h

Respondre

Seria interessant conéixer què i qui hi ha al darrera d’aquesta requalificació. ens sobre sòl industrial. Aquesta actuació no és raonable.És etèril. No es pot utilitzar per justificar... Llegir més economia-economia-economia.

A

Antoni

Igualada

26 de juliol 2012.09:09h

Respondre

solució ¿de qui són els pisos lliures en qüestió?

j

jaumet

igulada

26 de juliol 2012.09:05h

Respondre

fAtima al mOn, a turem El a tur, bOn diA fÀtima

A

Albert

Igualada

26 de juliol 2012.08:26h

Respondre

Aquest cop crec que van mal encaminats. Estem cometent un error, posar una gran indústria al costat d’una zona totalment urbana quan realment al polígon hi ha espai, si més no crec que hi ha una... Llegir més zona molt propera a l’A2 amb un espai suficientment gran on s’havia de fer un outlet i que tot va quedar en res.
Abans de col·locar una empresa en una zona on després es poden generar conflictes veïnals, millor pensar en buscar una zona diferent.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.