TORNAR
PUBLICITAT

"Hi ha parelles que van avançar la boda abans que tanquessin l'hostaleria, amb totes les garanties"

Carles Carol, responsable del sector hostaleria a la UEA, confia en el criteri científic que avala els tancaments, però demana més certituds i ajudes a les administracions

economia
Dissabte, 24 octubre 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El sector de la restauració ha entrat en una dinàmica molt complicada i la incertesa de fins quan s'allargarà el tancament imposat per les mesures antiCOVID-19 (hauria de vèncer la nit del 29) incrementa les inquietuds dels restauradors. Els hostalers remarquen que "hem fet les coses bé, la majoria de nosaltres, però ens han fet tancar de cop, sense parlar."

PUBLICITAT

Can Alsina, un dels espais dedicats a casaments a l'AnoiaPer segon cop en set mesos, la restauració s'ha vist abocada al tancament. El representant del sector de turisme de la Unió Empresarial de l'Anoia, Carles Carol, director també de l'Espai Gastronomia, afirma que ara que es parla d'ajuts directes a la restauració, seran benvinguts, però també que seran insuficients. La immediatesa del tancament (es va anunciar a principis de la setmana passada i es va aplicar de dijous a divendres) ha condicionat encara més la temporada. Les perspectives no eren dolentes del tot pel que fa a celebració d'esdeveniments i "els clients tenen ganes de celebrar coses després d'aquest any." El cop ha estat fort. Vénen, a més, els mesos fluixos. L'actitud dels clients, però, és positiva: "el cap de setmana que van decretar el tancament, teníem programades quatre bodes. Doncs bé, dues es van avançar del divendres al dijous, per poder entrar dins el calendari. Van avisar a tots els convidats i van venir gairebé tots. I sí, es van celebrar, un dijous, amb totes les garanties de seguretat, i la gent va ser responsable."

Són uns dels punts que fan ser optimista a Carol: "moltes parelles pensen a celebrar els seus casaments una vegada es torni a obrir. L'any que ve hi ha molts esdeveniments programats. Seran amb menys pressupost, amb menys convidats potser, però la gent vol celebrar coses. Dins el moment, aquests casaments van ser motius d'esperança, però la realitat és dura, ara. "Molts negocis han fet inversions en seguretat i ara veuen com han de tancar" lamenta, i afegeix que "en el nostre cas, des de la Fase 1 hem obert tres restaurants. Hem contractat personal. Volíem tirar endavant això, però ara ens trobem amb un tancament i com molts altres negocis no podem amortitzar inversions que havíem fet."

Molts establiments de la restauració van millorar els seus espais després de la primera onada de la pandèmia, quan se'ls va permetre obrir, o van comprar maquinària de desinfecció. Carol assenyala que "hem lluitat molt, hem fet gairebé tots la feina bé i ara passa això. Tots tenim clar que seran més de quinze dies el tancament i això a molts els fa pensar que han llençat diners."

Sector cíclic

Fins al gener, els negocis de l'hostaleria i restauració els quedaven dos "oasis", el del pont de desembre i Nadal i Cap d'Any. Ara és una incògnita si es podran aprofitar. Carles Carol comenta que "som un sector cíclic, amb dues temporades clares. La temporada alta s'ha pogut acabar força bé, tal com veníem, però no hi ha reserves per als mesos vinents perquè la gent no sap si haurà de cancel·lar, tothom tem que s'haurà de tancar."

Comprensió davant el moment

Els hostalers entenen que "cal seguir el criteri dels científics". Si "els contagis es passen a dins dels bars, entenem que cal tancar i tampoc cal donar tota la culpa als joves ni a les entrompades. Tothom deu haver fallat una mica. Ara, el més important és la salut, però sobretot esperem que les ajudes siguin eficients." Carol apunta que "es parla de fins a 1.500 euros, però dissortadament, això no és prou per a algunes empreses del sector."

Ara, cal esperar que el 2021 hi hagi una recuperació ferma, però "sobretot calen solucions. Nosaltres hem vist que la gent és responsable. Els darrers mesos han estat bons, sobretot amb el turisme que ha vingut des de Catalunya i els mateixos clients de l'Anoia. Confiem que l'any que ve es pugui remuntar. La comarca ara s'està començant a posicionar en el turisme i esperem que es continuï en aquest camí."

PUBLICITAT

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.