TORNAR

Igualada s'apunta a desenvolupar la fabricació digital amb el projecte Ignius

Aliança entre l’Ajuntament i el sector TIC per incorporar la Indústria 4.0

economia
Dijous, 3 setembre 2015. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El projecte pretén crear un punt de trobada per a la fabricació intel·ligent, que simplifiqui i guiï les empreses locals. Ignius implica accions integrals a tot el teixit productiu i la xarxa educativa d'Igualada, com el Milà i Fontanals, però també d'apropament a la ciutadania, per convertir la ciutat en una de les viles pioneres i que pugui aprofitar el potencial de creixement d'aquest sector.

Les empreses TIC tenen perfils molt diferenciats i TIC Anoia ha cercat un projecte comú per aglutinar tota aquesta diversitat i que permeti reunir esforços. En concret, la digitalització dels processos industrials. Aquí entra Ignius. Un projecte recolzat i apadrinat per l'Ajuntament, d'impuls de la indústria 4.0. Manel López, de TIC Anoia, explica que "el 4.0 no només involucra la fabricació en 3D, sinó molts altres aspectes. Encara s'està definint el que són les indústries 4.0". Bàsicament, es tracta de màquines guiades per l'ordinador per acabar els seus productes. En l'aspecte educatiu, es contempla la creació d'un grau TIC, el 2016. La proposta està presentada a Universitats i s'està valorant. 

Manel López i Àngels Chacón, aquest dimecresEl calendari d'Ignius comprèn tres anys, fins el 2018. La intenció és crear un centre, una seu física, on coordinar els equips i les empreses i on col·locar la maquinària. S'està estudiant, segons la regidora Àngels Chacón, la seva ubicació. "Fa molt temps que hi treballem i és el moment de donar-ho a conèixer" comenta la primera tinent d'alcalde, "no es tracta d'una obra faraònica, sinó que anirem a optimitzar. La qüestió implica que cal coordinar la indústria i els estudis i volem que tot això es pugui fer". 

Un projecte, quatre pilars

Ignius tindrà quatre pilars principals sobre els quals se sustentarà: l'àmbit de la Innovació, que farà l'acompanyament a les empreses o centres educatius que vulguin
innovar en Fabricació Digital, impulsarà projectes europeus d’innovació i realitzarà transferència tecnològica en els àmbits empresarials i educatius; en segon lloc l'àmbit
de l'Empresa, que serà un 'showroom' de maquinària professional d'empreses del sector, un laboratori per implementar plans pilot de transformació industrial i una
incubadora de noves empreses dedicades a la fabricació industrial; l'àmbit de la Ciutadania, en tercer lloc, que farà cursos formatius per als ciutadans i els oferirà fer de testers de productes creats per les empreses de la incubadora i, finalment, un àmbit Formatiu, que ha de ser un laboratori nacional avançat que formi nous professionals i ofereixi reciclatge als que estan en actiu. Es treballa perquè estigui directament associat a un grau universitari en Enginyeria TIC de nova creació, especialitzat en Fabricació Digital. Nascut del treball conjunt de l'Ajuntament TICAnoia, l’institut Milà i Fontanals i el Campus Universitari d'Igualada, aquest grau universitari complementaria Ignius i aportaria un valor diferencial als estudis d'enginyeria de la ciutat. 

Nou grau especialitzat en Fabricació Digital

Chacón afirma que "treballem per dotar la ciutat d'un nou grau pioner en Enginyeria TIC especialitzat en Fabricació Digital i Indústria 4.0 i volem que sigui un clar element
diferenciador del Campus Universitari d'Igualada". Per reduir el cost de posar en marxa un nou grau i per revaloritzar la formació professional, el nou grau s'uniria als cicles formatius de grau superior (CFS) que sobre aquesta matèria s'imparteixen actualment a l'Institut Milà i Fontanals. Els alumnes del grau sortirien amb dues titulacions, una de CFS i l'altra del grau pròpiament dit, i els alumnes que només cursessin el CFS tindrien convalidats els crèdits comuns en cas de voler continuar. Els alumnes de les dues titulacions podrien fer pràctiques al centre Ignius durant la seva formació, participar dels diferents congressos i esdeveniments, i realitzar pràctiques en empreses, fruit dels acords que el centre pugui establir. 

Segons Manel López "les empreses de la comarca troben com ara mateix no surt el nombre suficient de professionals dels diversos cicles formatius i han de buscar-ne fora de la comarca, tot i que tampoc és senzill trobar-ne; amb aquest nou grau, doncs, millorarem el servei a les empreses del territori". Chacón i López han explicat que ja s'han fet diferents reunions sectorials per convidar diferents empreses a sumar-se al projecte i han vist amb molt bons ulls la proposta, fins i tot dues grans multinacionals proveïdores del sector de la fabricació additiva i les TIC.

 


1 Comentaris

P

Pau

3 de setembre 2015.05:04h

Respondre

I quants llocs de treball generara?

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.