TORNAR
PUBLICITAT

Igualada revisa els valors cadastrals amb efectes al 2010

Per compensar la puja, l’ajuntament rebaixarà el tipus impositiu actual de l’1’1%

economia
Dijous, 21 maig 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Com suggereix la llei d’Hisendes Locals, que aconsella fer-ho cada 10 anys, Igualada duu a terme,de cara al 2010, la revisió cadastral. La base imposable pel valor cadastral que entrarà en vigor l’any vinent creix, segons el regidor d’hisenda, Jordi Riba, una mitjana del 50%, una revisió feta pels tècnics de la Gerència Cadastral que des del l’ajuntament s’ha qualificat de molt prudent. En aquest sentit, Riba ha avançat que per modular la recaptació de l’ajuntament i la pressió fiscal, i apropar-la a les xifres del 2009, el tipus impositiu s’ajustarà a la baixa.

Nous valors cadastrals pels immobles de cara al 2010

A partir d’aquest divendres 22 quedaran exposades les Ponències de Valors que ha fet la Gerència Regional del Catastro de Catalunya a la seu de Travessera de Gràcia. Aquesta taula de valors per Igualada ha incrementat, segons el regidor d’hisenda, Jordi Riba un 50’04% respecte l’anterior revisió cadastral (1999). Ha assenyalat també que ‘aquesta revisió s’ha fet amb uns paràmetres d’absoluta prudència’ donada l’actual situació d’estancament o descens del mercat immobiliari. En aquest sentit Riba ha afegit que ‘hem de tenir en compte que l’IPC dels darrers 10 anys, des de la darrera actualització cadastral, ja ha augmentat aproximadament un 30%’.

La Ponència de Valors restarà oberta al públic fins el dimecres 3 de juny (10 dies hàbils des que surt publicat al BOP), a partir d’aquest moment s’enviarà, des de la mateixa Gerència, una carta a cadascun dels propietaris dels immobles d’Igualada amb el valor cadastral específic per a cada finca. Serà a partir d’aleshores que s’obrirà el període d’al•legacions pels propietaris.

Jordi Riba ha explicat que no hi hauria d’haver massa sorpreses ja que el padró d’immobles d’Igualada ‘és fiable en un 99% pel que fa al nivell d’actualització’, ja que només és quan un immoble no s’ha revisat correctament o des de fa molts anys, quan solen haver-hi creixements forts.


4 Comentaris

P

Pep Solé Vilanova

L'Espelt

21 de maig 2009.21:04h

Respondre

Realment Santi quan algú no vol entendre una cosa no hi ha res a fer. No em posis expressions que jo no he escrit per que soc molt conscient del que he escrit i com deia aquell ‘he llegit sobre el... Llegir més tema’.
Alabo l’Ajuntament d’Igualada per què informa de que s’ha fet la revisió i de que surt a exposició pública. Ben fet. A Òdena no es va fer res d’això. Es més, es va amagar que l’ajuntament havia estat informat quan es va veure el nyap que havien fet al cadastre.
Per altra part jo no alabo ni critico la revisió feta a Igualada per que senzillament no la conec i accepto la paraula del polític Sr. Riba quan diu que esta ben feta en un 99,9%. Ja es veurà. De fet com es diu en l’article ara surt a exposició pública.
Al que si que afirmo és que la revisió d’Òdena està mal feta. Que va ser un desastre és del tot demostrable a la vista dels centenars de recursos presentats en reposició i centenars al Tribunal Econòmic Administratiu. Algú podria dir que presentar un recurs no necessariament vol dir tenir raó. Però també em remeto als centenars d’immobles que han canviat de valor i a la gran quantitat que s’han arreglat per culpa d’uns usos erronis. I encara no s’ha acabat.
Ja em direu si es va fer ben la revisió quan hi ha zones senceres de municipi on el valor del sòl ha passat de 490€/m2 a 374, de 490 a 205, de 374 a 114. També hi ha centenars d’immobles on el garatge comptava com a vivenda, el que suposava pagar 1.088€/2 enlloc de 114. I no segueixo.
Per acabar dir que tot i que la revisió se suposa que la fa el cadastre, una part de la tasca de camp sembla que s’encarrega a empreses col•laboradores de l’administració que estan supervisades pel propi Cadastre. Si a Igualada toca la mateixa empresa, no voldria ser negatiu, però auguro que en parlarem durant un temps.
Explica’m si us plau la frase ‘L’ajuntament únicament informa’. Igualada si que informa. Òdena no va fer res. Ni va informar, ni va recórrer la ponència que coneixia per que, com tots els ajuntaments, hi va col•laborar en la supervisió i aplicació de les zones de valor.
Santi, no se si soc un cínic absolut. Com que signo amb el nom complet el lector ja sabrà valorar el meu comentari. Deixo als lectors qualificar-te a tu.

S

Santi

Òdena

21 de maig 2009.19:06h

Respondre

Amics trovo d’un cinisme absolut criticar per un canto la revisió d’Òdena i alhora elogiar la de Igualada, quan el procediment seguit es el mateix i qui fa la revisió en els dos llocs es... Llegir més l’oficina del cadastre. L’ajuntament unicament informa i actua sobre el tipus impositiu.

M

Miquel

L'Espelt

21 de maig 2009.10:31h

Respondre

Només un comentari a afegir al d’en Pep.
Cal tenir en compte que els efectes de la revisió cadastral al rebut de l’IBI no es noten el primer any, sinó que venen diferits durant els següents... Llegir més 10 anys per un sistema de bonificacions del 10% anual.
M’explico. La diferència entre el nou valor cadastral i l’antic es bonifica en un 90% el primer any, 80% el segon i així successivament, essent la pujada del rebut de l’IBI molt sostinguda.
A Òdena, a l’haver estat 19 anys sense revisar-lo i tenir la diferència de valors molt gran, tenim unes puges del 25% al 66% al rebut de l’IBI el segon any.
Recordar el consell del Pep, esteu vigilants ara i no espereu.
A Òdena n’hem après a bastonades !!

P

Pep Solé Vilanova

L'Espelt

21 de maig 2009.10:08h

Respondre

Per que no em diguin que sempre critico a l’administració voldria felicitar a l’Aj d’Igualada per tornar a fer la revisió dels valors cadastrals una vegada passat el mínim de 10 anys que... Llegir més permet la llei. A Òdena van tardar 19 anys i la clatellada per l’actualització ha estat brutal.
Felicito també a Igualada per donar a conèixer que s’està fent la revisió i sobretot per informar que està a exposició la ponència de valors que el document base.
Sàpiguen els ciutadans que encara que en un mesos els seran notificats els nou valors i hi podran recórrer si no hi estan d’acord ara és el moment clau per vigilar si la ponència ha estat ben feta.
Celebro que el Sr. Riba parli que el 99% del padró d’immobles estigui correcte. Com que no ho se accepto que deu estar be.
Dit això i a la vista que a Òdena el 40% del immobles estaven malament, que ja s’ha hagut de canviar els valors de més de la meitat de zones del municipi i que encara estan pendents de resolució centenars de recursos per defectes, errors i valors desorbitats al Tribunal Econòmic Administratiu faig la següent recomanació:
Entitats empresarials, Cambres de Comerç, associacions veïns i altres col•lectius d’interès, verifiqueu ara, SOBRETOT ARA, la Ponència de Valors que és la “mare del ous” de tota revisió de valors cadastrals. Per experiència us dic: No us fieu de la frase: Serà a partir De les notificacions que s’obrirà el període d’al•legacions pels propietaris. Precisament és ara quan es publica la Ponència de Valors i quan es poden presentar al•legacions al seu contingut. Després ja es massa tard!!!!
Quan us notifiquin el valors a la primavera que ve ja serà massa tard per que si una Ponència està mal feta, com la d’Òdena que més que revisar el Cadastre es va crear un desastre.
Que pensi el ciutadà, que els valors cadastral no només serveix de base per l’IBI. Patrimoni, renda, successions, transmissions, etc etc tenen com a base de càlcul el valor cadastral.
Finalment dues felicitacions més pels que em diuen que sempre carrego contra l’administració:
Sona be la fresa del Sr. Riba quan diu: ‘per modular la recaptació de l’ajuntament i la pressió fiscal, i apropar-la a les xifres del 2009, el tipus impositiu s’ajustarà a la baixa’. Això ho han fet a Vilanova amb molt d’encert. Al contrari que a Òdena que l’IBI ha pagar ha augmentat al 2009 d’entre un 22 i 40%.
Segona felicitació, malgrat el errors que tota revisió cadastral comporta: felicitats a l’organisme del Cadastre per l’ús extensiu de les noves tecnologies en tot el procés i transparència en donar a conèixer la informació.
Avui ja m’he passat en el ‘cupo’ anual de felicitacions a l’administració.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.