TORNAR
PUBLICITAT

Igualada tanca el 2011 amb 121 noves empreses

L’obertura de comerços i oficines doblen la resta d’inauguracions

economia
Dilluns, 16 gener 2012. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Que la situació econòmica global –i també local- és complicada no se li escapa a ningú però la capital de l’Anoia ha tancat el 2011 amb un balanç positiu d’altes i baixes d’activitats econòmiques. En un any, la ciutat ha vist néixer 121 noves activitats econòmiques mentre que 53 han abaixat la persiana. Unes dades que tot que semblen positives, generen inconformitat a la 2a tinent d’alcalde de Promoció Econòmica, Àngels Chacón.

El 2011 deixa a Igualada el doble d’inauguracions que de clausures i un balanç positiu que representa una bona notícia per la ciutat; el 2012 inicia amb 68 altes més que l’anterior.

Les Comes no arranquen

El Polígon de les Comes no pot compartir l’optimisme que generen aquestes dades. Durant el 2011, el que hauria de ser un dels pols econòmics de la ciutat, ha registrat 16 altes d’activitats econòmiques però ha vist com 13 empreses havien de tancar o marxar. Això significa que de tota l’activitat econòmica que ha guanyat la ciutat, només el 2,4% ha estat al polígon.

En aquesta zona, el volum més important d’altes econòmiques respon a l’obertura de magatzems (4) i d’indústries (4). També s’han inaugurat 3 tallers de reparació, unes oficines, un centre d’estètica i un centre de culte.

Davant d’aquestes dades, Chacón espera que la recent creada ‘Associació d’empresaris i usuaris del polígon’ pugui treballar juntament amb l’ens municipal per millorar-ne les expectatives de cara el futur: 'Hem estudiat de quin espai disposàvem al Polígon, una dada que fins ara era desconeguda i hem afegit un enllaç al web de l'Ajuntament amb informació sobre Les Comes'

Comerços i oficines, les activitats estrella

A la resta de la ciutat, les xifres són més optimistes i l’any 2011 deixa un total de 89 altes al costat de 27 baixes, per tant, el 2012 comença amb 62 activitats més que l’any anterior.

L’obertura de comerços encapçala la llista, amb un total de 47 altes i el segueixen els bars –la ciutat en té 15 de nous- i oficines (11). També tenen una rellevància important les inauguracions de centres mèdics i centres de perruqueria i estètica.

Inconformistes

Davant d’aquestes xifres, Chacón es mostra inconformista i té clar el camí que cal seguir: ‘som molt conscients que la creació de llocs de treball a la ciutat passa per la diversificació de l' activitat econòmica lligada a innovació, la captació de noves empreses a la Conca i el desenvolupament d' una estratègia comú de promoció del territori’

Pel que fa a la millora de l’activitat comercial a la ciutat, Chacón aposta per la feina que es pot fer des de la ‘Taula estratègica del Comerç’: ‘millorant, per exemple, la senyalització o dotant la ciutat d’aparcaments, podem afavorir el comerç’. Finalment, també apunta a la tasca de facilitació de tràmits administratius i l’assessorament als empresaris o emprenedors des de l’Ig-nova

Detall de les activitats

Activitats al polígon Altes

Baixes
Comerç 2
Centre d'estètica 1
Oficines 1
Magatzems 4
Tallers de reparació 3
Indústries 4
Centres de culte 1
Total 16 13
Activitats a la resta de la ciutat

comerç 47
bars 11
centre d'estètica/perruqueria 7
oficines/despatxos 15
serveis per empreses 2
centres esportius 2
parcs infantils 1
locutoris 1
agències de viatges 2
indústries 3
tallers de reparació 2
centres mèdics 8
aparcaments privats 1
obradors d'alimentació 3
Total 105 40
TOTAL CIUTAT 121 53


7 Comentaris

j

josep

17 de gener 2012.12:50h

Respondre

conclouen els ciutadans d’Aqualta (comentari 3): ”Ara es hora de Planificar (Analitzar necessitats, posar idees sobre la taula, fer llistat d´accions, marcar prioritats, cercar recurssos sense... Llegir més sengrar als ciutadans, i així el que es fassi serà allò que toca i sense estirar més el braç que la màniga) .....i a PER FEINA”

Pregunto: Qui ha de planificar, què i com?
Mira uns exemples de la invertsió en planificació i què ha passat.

1.- El senyor Romero va presidir l’elaboració d’un pla estratègic per la Comarca. Pagat per tots. Van repartir subvencions a tres projectes (curiòs el de Montbuí) i ha desaparegut del mapa. El redactor encara s’estira el cabells.
2.- La generalitat es va gastar els calers en fer Plans Territorial i plans directors urbanístics. Resulta que els creixements que preveient aquestes planificacions eren desitjos de quatre interessats però la realitat els ha desmentit. La realitat no ha tardat a despintar les línies gruixudes d’aquella nefasta planificació.
3.- Els municipis han generat POUMS (Igualda, Òdena, Jorba, ”tan consensuadament i tocant tan de peus a terra” que no ha superat ni els desgastat mecanismes democràtics d’aprovació. Diners malgastats com està passant a Òdena.
4.- Mentrestant, amb tanta planificació i estudis, la senyora Chacón no sap la superfície disponible al polígon i la UEA encara persegueix els projectes pelotazo què simbolitzen els projectes tòxics.

Per millorar cal detectar els error (depurar responsabiltats seria just i necessari) i canviar. Recorda que la partitocràcia i el poder de l’amic empresari i del banquer influent també són errors que cal destapar i canviar. Qui està per la feina? Els socialistes encara no reconeixen que van agafar-se a un model suicida ni els vicis adquirits aquest anys de poder. Els convergents, conservadors, no tenen nassos de trencar dinàmiques que afectin poders fàctics establerts ni replantejar aquests i moltes altres planificacions.

En fi, salut, idees i utopia.

j

joan

16 de gener 2012.19:17h

Respondre

Per poc que entenguem què significa la conca d’Òdena ens adonarem que aquestes dades aillades del que ha passat als altres municipis de la Conca no són concluents. Si igualada puja 3 i la resta... Llegir més baixen 25 fer menció a la pujada no és significatiu del que ha passat. D’altra banda, també cal afinar amb els llocs de treball generats o perduts i les espectatives de llocs qwue poden generar aquestes noves activitats. Dir que tenim 5 empreses noves que venen globus pel carrer no és el mateix de dir que tenim 5 empreses que organitzen Recs.0.
Salut i optimisme.

i

igualadí

16 de gener 2012.18:06h

Respondre

Un centre de culte ?

A

Albert

16 de gener 2012.11:20h

Respondre

El funcionari de ”torn” no posa traves a res, segueix unes normes que li vénen des de dalt. La burocràcia tampoc agrada als funcionaris, què us penseu?

C

Ciutadans d´Aqualata

Igualada

16 de gener 2012.09:33h

Respondre

Ja era hora de veure que es parla de futur i no de passat. Portem més de sis mesos en la nostra Igualada i fins ara sols hem vist retrets entre un i altres. Sols hem vist un equip de Govern (... Llegir més equip?, o on s´ho maneguen tot 3 o 4 persones) que ha tingut una obsessió; desacreditar tot el que s´ha fet fins ara.
Resulta estrany, veure que el nostre Alcalde, que domina com ningú el Marketing de les xarxes virtuals , on hi te segurament seguidors amb devoció mariana, resulta sembla ser no atraure a molta part del sector emprenedor.
Menys mal que avui ja sabem que era certa la preocupació de Triple E ( bona tàctica mediàtica; ben assessorats): Economia + Economia + Economia. Fins ara ens semblava que era : Auditoria + Auditoria + Auditoria.
En la documentació aportada en l´article ens falta veure en quins sectors son les empreses que han tancat. Sols es diu de les que han obert.
També faltaria saber quin ha estat el balanç net de llocs de treball. Es poden obrir 89 noves empreses ( felicitacions als valents que ho han fet; que no detallessin) i tancar-ne 27 d´antigues ( animar-los, la vida continua i amb més experiència), però això no diu res referent als llocs de treball.
Ens resulta sorprenen sentir a la Sra. Regidora, afirmar que no es sap de quin espai es disposa al polígon. Si aquest es el problema, correm-hi a informar que no deu ser pas difícil. Tot i que nosaltres creiem que el problema es molt més complex.
Amb les dates que veiem, notem el característic d´un moment de crisis, i que resulta preocupant: “ Creació de 49 comerços + 11 bars + 16 oficines”. Acostumen a ser negocis creats per gent que ha perdut la feina, que no veuen altre sortida que “gastar” el poc que tenen en una inversió de retorn ràpid. En general, animar a aquest emprenedors, però cal estar atent ja que son “negocis” dèbils tant en planificació com en oportunitat com en finançament. Es a dir: “empreses fràgils”. Recordem que si s´han creat es, única i exclusivament, pel “valor” del que l´han creat. ANIMS, sense por que no vol dir sense prudència.
En alegrem de que la Sra Regidora tingui clar com fer ECONOMIA + ECONOMIA + ECONOMIA. Diu: “1.- Diversificació de l´activitat econòmica . 2.- Innovació . 3.- Captació de noves empreses . 4.- Estratègia comuna de la planificació del territori.”. Carai¡¡; no hi falta res; però això sembla més un “resum d´una classe d´esade” que realment un pla d´acció . Un pla d´accions, amb un llistat de tasques , amb les preguntes de Qui, Com, Quant i On de cadascuna d´elles. Sino en així tot es quedarà en bones paraules. A
En agrada veure que vol “facilitar tràmits i assessorament des de Ig-nova. “Faltaria més”. Tot i que podrien començar per explicar com han assessorat per “facilitat” ja 2 llocs de treball amb remuneracions prou correctes: “Un el de Regidora de promoció econòmica i l´altre d´Assessor de Promoció Econòmica. Tenen tot el dret de fer-ho, però això NO respon , massa bé, a les crítiques d´austeritat que vostès han fet en vers als que hi havia fina ara ( que segur que han fet molt de malament); pero millor que un dia poguem dir: ” Si Senyora Regidora, ha valgut la pena”. Per cert, ens comenten que gent prou vàlida i professional del entorn de promoció econòmica, han estat desterrats a llocs menys estratègics pel desenvolupament de la Triple E, pel simple fet de NO ser de la corda. Esperem no sigui cert, i si ho es aconsellem no anar per aquest camí ; mai es el millor. Pero vostés manen.

Diversificar l´activitat econòmica està molt be; però recordem que les empreses NO van on l´administració vol, sino que van on elles volen. Cal doncs posar els condicionants perquè això passi, com molt be diu el Igualadí Jubert. No en hi ha prou en dir-les, cal que passin. I perquè passin, ja ho hem dit, cal posar la base pel cultiu. No podem pretendre recollir sense sembrar. I no podem sembrar ni on ni com volem. Hem de veure, a dia d´avui ,on som forts i on podem ser-ho. I a treballar-hi.

Innovar: bonica paraula. Però no oblidem de que hi ha altres activitats que no son ni innovadores ni 2.0 que també son importants, i a vegades les deixem corre. Sembla que avui cap empresa que no sigui “TIC” no val la pena. Es importar innovar; i per innovar cal també crear una base de cultiu. Es molt important i agraït felicitar al igualadins que estan desenvolupant activitats fora ( en vàrem trobar a faltar molts), però pensin un dia en “honorar” , també, als que es queden ; pot-se avui es més difícil encara. I així desterrariem allò de que ” ningú es profeta a la seva terra”.
Pel que veiem en temes d´innovació , el que tenen sobre la taula, be del govern anterior ( medicina + universitat). Doncs NO tot ha estat malament¡¡. Des de Ciutadans d´Aqualata agraïm que així CIU ho reconegui als de l´Entesa, i que l´Entesa agreixi la continuïtat de CIU. Que bonic que seria aixó?.

Captació de noves empreses: “Les empreses van on hi ha “el cultiu que necessiten”, on “es veuen estimats”, o “no es veuen maltractats”,...això si complint la Legalitat, però que no sigui insostenible ; de moment NO veiem que això passi a Igualada i entorn. Per exemple l’article que també es va publicar en aquest Diari referit al un lamentable espectacle a ODENA on es va parlar del controvertit tema del Polígon de la Zona Franca i el Polígon de Europa. No es pot enfrontar a la gent. Ens han dit que NO va agradar ni a uns ni a altres. Això , dir que ho va fer una coalició post electoral d´igual colo que a Igualada (CIU + ERC).
Per cert, l’anterior comentari en serveix per acabar dient: “Si es bon una estratègia comú del territori” a dia d´avui el principal escull en trobaran en la pròpia CIU. CIU a Igualada mai ha tingut una visió Comarcal. Temes com l´hospital (CIU), Oulet (PSC entesa),.. ho mostren.

I ara, a més a mes, a Òdena diuen que son ells els que han de decidir en el seu territori, i per això diuen NO a la Zona Franca. Sembla més el que fan també vostès a Igualada de dir no al fet pels que hi havia abans, que una decisió d´aprofitat oportunitats ( les oportunitats es bo saber-les aprofitar i en el seu temps; si tu no l´agafes ho farà un altre; sempre que es vegin prou viables).

Sobre el tema de planificació territorial cal fer alguna cosa per a provocar una autèntic ”BIG-BAN”: “Un únic municipi o unica entitat administrativa a la Conca”. Tot es facilitaria, i segur que els emprenedors ho agrairien, el ciutadans també, i l´economia municipal també”. Però passarà allò que ja hem sentit i llegit tantes vegades dels nostres estimats polítics: “No ens ajuntem que si no tindrem més difícil guanyar les eleccions; es a dir sols es fa d´accord al que ens va bé com a partit”. Segurament tenen raó. Quelcom en el sistema no funciona.


Per finalitzar, creiem que ja es hora de passar de Paraules i retrets a FETS. Ara es hora de Planificar (Analitzar necessitats, posar idees sobre la taula, fer llistat d´accions, marcar prioritats, cercar recurssos sense sengrar als ciutadans, i així el que es fassi serà allò que toca i sense estirar més el braç que la màniga) .....i a PER FEINA.

Nota:
Ens agradaria una Igualada, oberta a la Conca, amb una única i àgil administració, que d´aquí 4 anys els ciutadans NO sapiguessin a qui votar, del be que ho fan TOTS ( Els que manen i els que no, pero que també ajuden a que tot surti be). .......Que inocens que som en diu algú¡¡¡¡. Sembla que això no va aixì... Doncs NO defallirem en l´intent d´aconseguir-ho. Criticant quant toqui i a qui toqui, i lloant a qui toqui i quant toqui.Per aixó som simples Ciutadans d´Agualata,amb verdader esprit de CASA GRAN de la CONCA.

E

Ester Vich

Igualada

16 de gener 2012.07:06h

Respondre

Alguna de valor afegit? No anem bé.

J

Joan

IGUALADA

16 de gener 2012.06:53h

Respondre

Fantàstic Sra. Chacón però enlloc de valorar aquestes magres estadístiques observi quina és l’evolució real en termes de treball de les activitats donades d’alta.
Avui -com ahir- donar... Llegir més d’alta una activitat és un enrenou de paperassa a 3 ’establiments’: Hisenda un 10, col·laboració a tope i eficiència. Seguretat Social no tant però s’està posant ’les piles’. Es l’Administració local que fa endarrerir els papers d’obertura i desencisa qualsevol alta d’activitat. Heu de canviar el ’xip’ i que el funcionari de torn deixi de ser-ho i col·labori amb el contribuent -al que es deu- i no li posi trabes. A banda del cost, inadmisible els terminis de gestió local.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.