TORNAR
PUBLICITAT

Mont-Àgora acull una trobada sobre una nova revolució "que es farà amb dades"

Un centenar de persones participen a l’acte sobre el futur 4.0

economia
Dijous, 26 octubre 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

A Montbui, el passat dijous, es va obrir una finestra al futur. La trobada organitzada per la Unió Empresarial sobre la "Quarta Revolució Industrial" va ser una oportunitat per parlar del que ve: un escenari econòmic on seran claus l'adaptació i el coneixement de les capacitats digitals.

PUBLICITAT

El recinte Mont-Àgora montbuienc va acollir un centenar d'empresaris, directius, enginyers i estudiants de cicles formatius metal·lúrgics, convocats per la Unió Empresarial de l'Anoia (UEA) per conèixer de primera mà quin és el futur que li espera a les indústries anoienques. Un futur marcat pel que s'anomena 'Quarta Revolució Industrial'. Una revolució caracteritzada per la digitalització, el processament de dades i l'agilitat en la resposta al client. A partir d'aquesta jornada, la UEA crearà un grup de treball específic sobre la Indústria 4.0, sobretot a partir de l'interès que ja van manifestar una vintena dels assistents.

Les dades com a combustible

El director de Programes Públics d'Eurecat, Joan Guasch, afirmava en la seva intervenció que "les dades són el nou petroli", en el sentit que el processament de grans quantitats d'informació, i el saber com interactuar-hi, serà cada cop més necessari per a les empreses. "La nova indústria no necessita operaris sinó persones amb talent", hi va afegir. Una altra opinió que es va manifestar va ser la de Pere Tuset-Peiró, màster en Indústria 4.0 de la UOC, Pere Tuset-Peiró: "estem vivint una transició cap a un nou model, caracteritzat per una major personalització. En aquest nou model, les capacitats digitals seran clau".

La taula rodona que va tenir lloc a l'Auditori de Mont-ÀgoraUn nou escenari en el que no té tanta importància el tamany de l'empresa com l'agilitat pels canvis i l'adaptació. Per mostrar aplicacions reals de la Indústria 4.0, la UEA va convidar tot un seguit d'empreses punteres per explicar els seus casos d'èxit. Indústrias Puigjaner - guanyadors del Premi Indústria 4.0 d'Enginyers Industrials de Catalunya- va explicar que dedicaven el 7% del seu pressupost a I+D; Funosa va asseverar que l'objectiu a mitjà termini és acabar tenint 15-20 robots que optimitzin la producció; Schneider Electric-Capellades va explicar una experiència 4.0 pionera a tot l'Estat a l'hora d'expedir els Equips de Protecció Individual (EPI) als treballadors; Horizons Optical va mostrar les seves ulleres 3-D impreses in-situ que permet reduir els estocs a 0, i Makers Igualada va presentar el Projecte Ignius per facilitar la transició cap al nou paradigma productiu a les empreses anoienques.

Per acabar la jornada, l'etnògraf digital Josep M. Ganyet va llançar una reflexió a l'aire: "fins ara, la 'destrucció creativa' de Schumpeter havia funcionat: les neveres van deixar sense feina els repartidors de gel, però alhora els electricistes van passar a tenir més encàrrecs. Amb la Revolució 4.0 passarà igual?" Per fer possible la jornada, Citroën-Futurauto, Wacom, ViaEmpresa i el propi Auditori MontÀgora van col·laborar-hi activament. També van implicar-s'hi el Col·legi Enginyers Tècnics Industrials de Manresa, l'Associació Catalana d'Enginyers de Telecomunicació (Telecos.cat), Enginyers Industrials de Catalunya-Catalunya Central, l'associació TICAnoia i l'Escola d'Enginyeria d'Igualada (EEI).

PUBLICITAT

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.