TORNAR
PUBLICITAT

L'oposició ataca les taxes i l'acord CiU-PSC en el ple igualadí

Esquerra i PP, contra l’augment; CUP i Decidim, reclamen taxació progressiva

economia
Dijous, 22 octubre 2015. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Quatre hores llargues de durada del ple més important del curs polític, el dels pressupostos i les ordenances fiscals a Igualada. L'acord entre CiU i Socialistes d'Igualada va centrar el discurs de la resta de partits de l'oposició, que van lamentar també la poca informació que havia facilitat el govern sobre els pressupostos.

L'escenari obert el matí de dimarts amb el pacte entre convergents i socialistes per aprovar taxes i pressupostos va ser l'eix de bona part del ple d'Igualada. La regidora Montserrat Duch va obrir foc exposant les ordenances i l'esforç del pressupost en la reducció de l'endeutament "que farà que l'any vinent, per primer cop en dues dècades, estiguem per sota d'un 75%". La resta de partits, Esquerra, CUP, Decidim i PP van votar contra els comptes i les taxes. Algunes de les formacions, cas de CUP i Decidim Igualada, van lamentar que no hi havia hagut comunicació per part del govern i que el document se'ls hi havia facilitat amb molt poca antelació. Els republicans van assenyalar l'impost estrella, l'IBI, que "puja fins al 4,65% en alguns dels casos". El vot contrari de la CUP es va cimentar en la "necessitat d'establir uns impostos progressius, que facin pagar més a qui més té, i menys a qui menys té, per fer front a la desigualtat". Decidim Igualada, en un sentit similar, parlava d'impostos "socialment pobres". Joan Agramunt, del PP, va incidir en l'augment de la recaptació de l'IBI com a crítica.

La CUP volia més impostos a les grans superfícies

El moment de la votació dels pressupostos, dimarts a la nitLa primera intervenció de l'oposició va ser de Josep Maria Palau, que va ampliar a Socialistes d'Igualada els seus atacs de fa una setmana a CiU: "no creuen en la redistribució de la riquesa". Palau va defensar que caldria haver reduït el tipus. En canvi, Albert Mateu, de la CUP, es va manifestar d'una manera diferent en aquest punt. Crític amb el govern, matisava que "ens oposem a una baixada generalitzada com demana ERC". La formació va retreure que caldria haver apujat l'Impost d'Activitats Econòmiques a les grans superfícies que han aparegut al Passeig". Sobre el pacte amb els Socialistes, Mateu exposava que "per anomenar-se 'alternativa realista' durant la campanya, ens trobem que sols han assolit esmenes de 300.000 euros respecte als pressupostos de CiU. I entre aquests, 25.000 euros per a rehabilitar edificis per a col·lectius desafavorits semblen una broma de mal gust".

L'edil de la CUP comentava que el pacte ha estat "d'amagat de la resta de grups, per un preu baix" i que facilita que el govern es presenti amb una imatge de consens polític "que en cap cas s'han guanyat en la gestió d'aquests pressupostos". També va criticar amb duresa les inversions a l'Adoberia Bella -"ja s'hi han abocat molts diners, cosa que també podria fer el sector adoberr, mentre que altres àmbits productius no reben ajudes"-, els 140.000 euros per l'EBF i la continuïtat de la política de grans esdeveniments, mentre que "per Dinamització Econòmica, en la reorganització de les regidories, cau la partida vora la meitat". 

Decidim Igualada: "no són participatius"

Darío Castañé, de Decidim Igualada, va censurar els pressupostos per "poc participatius" i haver prioritzat "la totxana per davant de fer un pla de rescat ciutadà". Enumerava que "el pressupost augmenta un 7,24% i els ajuts sociofamiliars només ho fan un 2,85%". Pel membre dels Pirates, "no poden ser els comptes més socials quan les partides es redueixen en percentatge respecte al conjunt amb la vaga promesa d''inversions que es volen dur a terme seran il·lusionants i estaran orientades a la millora de la qualitat de vida'".

Riba i els republicans, enfrontats

En el seu torn, Jordi Riba, representant socialista, va carregar a la vegada contra les crítiques que Josep Maria Palau havia fet. "Si els comptes no difereixen dels de l'any passat, quan vostès estaven a l'àmbit social, per què els critiquen?" va etzibar. Va apujar el to també adreçant-se a Esquerra: "ningú ens pot donar lliçons d'economia social amb el bagatge que tenim els Socialistes".

Els republicans van apuntar fort contra Riba, "podia ser amb nosaltres formant una alternativa d'esquerres", en paraules de Palau. Van també tornar a lamentar que CiU no atengués les seves propostes i esmenes pels comptes. Per a Carolina Telechea, regidora d'ERC, "no és bo que els habitatges petits i mitjans, possiblement tots els que estan per sota dels 90 metres quadrats, tinguin el major increment de l'IBI, que serà del 4,65% aproximadament. També hagués estat molt positiu que els comerços, empreses de serveis i indústries de fins a 75 metres quadrats tinguessin una taxa de deixalles de 138 euros, enlloc de 231, que les cafeteries bars i restaurants de fins a 120 metres quadrats paguessin 154 euros, enlloc de 256, a part d'altres bonificacions en els establiments fins a 1.000 metres quadrats, i que les grans superfícies comercials, en canvi, paguessin fins a un 20% més per aquest concepte".

Agramunt critica que no es rebaixi més el tipus d'IBI

Fidel al seu to pausat, el popular Joan Agramunt va argumentar el seu vot en contra dels comptes i les ordenances. Respecte als pressupostos, perquè "els números que assumeixen els igualadins són moltes vegades pel que l'administració de la Generalitat deixa d'aportar". Sobre la congelació de les taxes, va ser taxatiu: "congelen? Només faltaria que els pugessin. L'any passat van rebaixar el tipus de l'1 al 0,96, sí que van fer un gest. Aquest any, no han tingut la mateixa voluntat política".


1 Comentaris

X

Xavi Morros Martí

Igualada

22 d'octubre 2015.21:16h

Respondre

Els pressupostos de la vergonya:

Si no pots guanyar l’enemic, uneix-te a ell. O rendeix-te a ell.

Tenint en compte que pels socialistes l’adversari en ”principi” és CiU, queda clara... Llegir més la frase. Però ara queda clar que l’adversari també és ERC. Aquí els ”Socialistes” d’Igualada mostren que volen seguir la mateixa estratègia de CiU. Arraconar ERC i ignorar les seves propostes.
Els fa por ERC. Els fa por que el seu programa electoral era massa bo i treballat en comparació amb els seus. Els fa por que l’alternativa de pressupostos d’ERC era massa bona i treballada pel poc temps de què s’ha disposat.
Són massa bones les alternatives que planteja aquesta renovada ERC?
Això heu mostrat amb els vostres actes i decisions. Us fa por ERC.

”Socialistes”, si voleu esgarrapar vots de CiU mostrant-vos al costat d’ells, (fent veure que sou amiguets) em sembla molt bé. Però és vergonyós al mateix temps. Heu venut el vostre nom de ”Socialistes” i d’esquerres per 300.000 euros.
Donant suport als seus pressupostos us heu igualat del tot a CiU. És una llàstima perdre-us al bàndol de les Esquerres d’Igualada.
Això és ser ”l’alternativa realista”, si senyor.

I jo em pregunto; on és la voluntat de fer uns pressupostos justos i més socials CiU i ”Socialistes” d’Igualada? Crec que tinc la resposta; enlloc.
Imagino que no és important per vosaltres.

A més a més encara n’hi ha que parlen de què és elegant opinar o de què no ho és.
Per on comença l’elegància senyors de CiU? Per girar l’esquena a les classes populars d’Igualada?

Doncs visca l’elegància i endavant amb els vostres pressupostos.

Però quina llàstima per la ciutat i els que l’habiten.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.