TORNAR
PUBLICITAT

El PIB de la comarca segueix estancat a un nivell de fa una dècada

Només Capellades té uns índexs superiors al promig de Catalunya

economia
Dijous, 12 gener 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Recentment, l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) va donar a conèixer les darreres dades del producte interior brut (PIB) de les capitals de comarca i dels municipis de més de 5.000 habitants. L'Anoia és una de les comarques on la crisi del 2008 ha deixat empremtes més severes. El PIB per habitant és més baix que aquell any (21.200 euros per habitant per 20.200); el total del PIB, 2.366 milions d'euros, inferior als 2.409 de l'any 2006.

PUBLICITAT

El període de recessió que va començar el 2008 ha accentuat les diferències entre l'Anoia i la resta de comarques catalanes pel que fa al producte interior brut. Les darreres dades de l'Idescat revelen que molts municipis de la comarca estan en una situació similar a la del moment més aspre de la crisi i que la comarca tampoc s'ha recuperat del sotrac. Montbui continua sent, després de gairebé una dècada, el segon municipi amb un PIB més baix per habitant de Catalunya. És més, fa set anys era de 8.400 euros per any i habitant i les darreres dades situen la xifra més avall: 8.100. Vilanova, per bé que s'ha recuperat respecte el 2014, té una mitjana de 9.800 euros, la tercera més baixa. Tant en aquestes poblacions com en el global de la comarca, la davallada del PIB ve acompanyada per una alarmant retallada de la renda familiar. 

Capellades, la vila amb el PIB per habitant més altLa crisi ha trastocat la relació del PIB de municipis. Capellades segueix sent per segon any la vila anoienca amb més renda, 32.200 euros de mitjana, gairebé quadruplicant la de Montbui. Capellades es trobava el 2008 per darrere d'Igualada en PIB per càpita (30.100 euros, per 30.800 de la capital), però si en aquest municipi es va recuperar la xifra i ha millorat el promig, Igualada ara es troba encara per dessota de la xifra de fa set anys.

El PIB per igualadí és ara de 27.000 euros. La xifra és molt més gran que la mitjana de la comarca, 20.200 euros, però queda per sota del promig de Catalunya, de 27.800. Només Capellades queda per sobre d'aquest promig. Totes les altres poblacions de més de 5.000 habitants estan a molta distància. A més de Montbui i Vilanova, per sota dels 10.000 euros de PIB per càpita, Piera i Masquefa estan entorn dels 12.000.

 

PUBLICITAT

1 Comentaris

P

Pere

12 de gener 2017.04:25h

Respondre

Dons Capellades capital del anoia. Ho que l alcalde de Capellades substitueixi el actual president del consell comarcal De segur que pitxo no aniríem.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.