TORNAR

Una seixantena de persones coneixen una nova òptica del lideratge femení a la UEA Inquieta

Lídia Monteagudo, Montse Duch i Sira Abenoza tracten les seves respectives experiències de lideratge com a dones

economia
Dissabte, 24 novembre 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Aquest dimecres tenia lloc l'acte central de la UEA Inquieta, dedicat al lideratge en femení, i que va comptar amb la presència de la Diputada al Congrés dels Diputats, Carolina Telechea i la regidora de Dinamització Econòmica de l'Ajuntament d'Igualada, Patricia Illa. L'acte tenia el suport de l'Ajuntament d'Igualada, la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d'Òdena, VIA Empresa; i amb el patrocini de la Mútua General de Catalunya, Servisimó i la joieria Rosich. 

PUBLICITAT

Unes 60 professionals, treballadores i directives de diversos sectors empresarials de l'Anoia van ser a l'acte de cloenda d'aquest dimecres que tancava l'any 2018 d'una de les comissions de la Unió Empresarial de l'Anoia: la UEA Inquieta. L'objectiu d'aquesta comissió és el d'acompanyar i donar visibilitat a les dones directives, empresàries i professionals de la comarca. En una taula rodona, es van exposar i compartir experiències de lideratge femení de dones anoienques: Lídia Monteagudo, Sira Abenoza i Montse Duch.

Tres ponents, totes elles dones amb reconegut prestigi professional, i amb el denominador comú que són totes de l'Anoia: algunes han desenvolupat la seva professió a la comarca i d'altres, fora d'aquesta. Stephanie Marko, responsable de la comissió de la UEA Inquieta,obria l'acte tot destacant que "a Estats Units és l'any de la dona, però ha de ser l'any de la dona a tot el món".

D'esquerra a dreta, Duch, Monteagudo, Abenoza i MarkoL'empresària dede Stickets detallava que "la comissió neix quan es veu que la representativitat de la dona a les empreses, organitzacions i institucions, és molt minoritari en les cúpules directives o en qüestions de lideratge". Apuntava que "avui parlarem de lideratge, de lideratge femení i de KM0. Teníem molt clar que volíem parlar del lideratge de casa nostra i perquè tothom pot fer-ho. Volem convertir a les dones de la comarca en més fortes i líders, empoderar-les".

Eren ponents de perfils professionals molt diferenciats. Lídia Monteagudo és directora corporativa de RRHH a CL Grupo Industrial; Sira Abenoza, professora del Departament de Ciències Socials d'ESADE Business & Law; Montse Duch, gerent de Nova Mevir, S.L. Totes explicaven com els ha influït ser dones. En el cas de Duch, empresària dins d'un sector tant masculí com el metall, la seva carrera s'ha desenvolupat sempre dins l'àmbit financer fins que al 2012 es va fer càrrec de l'empresa familiar, Nova Mevir SL, com a gerent, per tant, al capdavant de l'empresa . "A Nova Mevir són tot homes i la direcció la porto jo, que sóc una dona. Ho compagino amb la regidoria d'Hisenda de l'Ajuntament d'Igualada. Al consistori sí hi ha paritat entre homes i dones" remarcava.

Llicenciada en Relacions Laborals, Màster en gestió de Recursos Humans i amb estudis posteriors relacionats amb les relacions laborals, Lídia Monteagudo afirmava que "he trobat els reptes en què els equips directius són gairebé i normalment format per homes; i que la maternitat, li ha significat un punt d'inflexió, sobretot després de tenir el primer fill". Segons Monteagudo, "l'entorn tampoc t'ajuda, i les mateixes dones, tampoc".

Finalment parlava Sira Abenoza, que és Llicenciada en Filosofia i Negocis Internacional, Màster en Investigació en Ciutadania i Drets Humans i Doctora en Filosofia. Abenoza reflexionava sobre què implica i què significa el concepte de lideratge femení "Com estem, avui? Hi ha molt canvi, però si el mirem a nivell global és desigual. Necessitem líders? Jo crec que necessitem referents. Hem de pensar en referents autèntics, ajudar-nos entre homes i dones a descobrir qui som, i això té atributs masculins i femenins. Si ho descobrim serem referents i ajudarem als altres que ho siguin". Abenoza admetia que pel fet de ser dona, quan començava com a professora a la universitat tenia la fixació de vestir-se "per aparentar més anys perquè se'm respectés. Però si hagués estat un home, potser no ho hagués necessitat". 

Sobre la maternitat i com compaginar-la, Lídia Monteagudo explicava que "jo ara no em sento culpable per no estar amb els nens perquè he de marxar de viatge per feina. Però encara ens queda camí per recórrer. Hi ha d'haver col·laboració total a totes les famílies i també a l'entorn. A vegades ens posem les barreres nosaltres mateixes" Tant Sira Abenoza com Montse Duch compartien la mateixa opinió i explicaven al públic que "a vegades, diem que ens ajuden a casa, però les coses de casa són cosa de tots".


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.