TORNAR

La UEA porta al Campus d'Igualada l'èxit de Labin, un exponent de l'economia circular

Els estudiants van estudiar l’ús dels residus de l’adob de la pell com a fertilitzant

economia
Dimarts, 6 abril 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Una de les grans línies de treball de la patronal anoienca els darrers anys ha estat aprofundir i treballar en els mecanismes de l'economia circular per intentar disminuir l'impacte sobre l'entorn de les activitats econòmiques. La setmana passada, es va fer una sessió amb alumnes del Campus Igualada-UdL sobre un cas d'aprofitament de les connexions de l'economia circular.

PUBLICITAT

La UEA organitzava el 22 de març la primera sessió d'innovació en economia circular a la Universitat UdL. Va ser en forma d'un taller participatiu amb els alumnes de l'assignatura optativa de Gestió de Recursos dels graus d'Enginyeria Química i Enginyeria en Organització Industrial i Logística. Aquesta sessió s'emmarcava en el tàndem empresa-universitat, que va començar l'any 2018 a través de la taula de treball d'Economia Circular de la UEA. El punt de partida era una situació derivada del procés d'adob de la pell, la generació de residus amb elevat contingut de nitrogen, com és el pèl, i a necessitat de donar-li una sortida ambientalment òptima, que inclogui l'aprofitament d'aquest nitrogen, tenint en compte la seva composició química, humitat, quantitats, així com les dificultats logístiques del seu transport. Joan Mateu, CEO de l'empresa de fertilitzants Labin hi va participar, afirmant que moltes de les idees dels estudiants eren bones, recordant que les solucions industrials en economia circular a part d'un benefici ambiental també han de ser econòmicament viables.

Mateu va exposar el procés que va seguir l'empresa, que va incloure la realització de diferents proves per a mirar d'extreure el màxim del nitrogen del pèl, que finalment es va aconseguir fent un condicionat a través d'un procés tèrmic. El producte final és un adob granulat que conserva el 100% del nitrogen natural, sense generar nous residus i a un cost assumible. Els alumnes van discutir en grups sobre les millors solucions per a l'aprofitament d'aquest residu i del seu nitrogen, i van exposar les seves idees, que van destacar per la seva varietat i qualitat.

Al llarg de la sessió, els estudiants van tenir l'ocasió de conèixer de prop l'activitat de la UEA com a representants del món empresarial, en el seu acompanyament en la innovació i transformació empresarial, especialment en el projecte UEA Circular, on de manera exclusiva s'estan visitant i acompanyant 50 empreses de l'Anoia en identificar i promoure projectes d'Economia Circular. Les empreses interessades a participar poden inscriure en el formulari: https://cutt.ly/UcrYK82. Ja s'hi han acollit 20 empreses i queden només 20 places.

La valoració de la sessió que van fer els alumnes és que "hi ha petits fracassos que ajuden a acotar els camins i arribar a trobar la solució". La trobada va incidir en la importància del contacte entre la universitat i l'empresa, no només per l'aprenentatge conjunt sinó perquè en experiències com la d'aquella sessió i contactes més directes a través de pràctiques i treballs de final de grau, faciliten que els alumnes puguin visualitzar sortides professionals de qualitat dins la comarca, com el cas d'un estudiant del Campus UdL que ha acabat treballant a l'empresa Labin.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.