TORNAR

La UEA impulsa ajuts de 8.000 euros per cada projecte d'economia circular

La seu de la patronal acull una jornada que explica els casos d’èxit en aquest àmbit com Paellador o Graphic Packaging

economia
Divendres, 31 maig 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La Unió Empresarial celebrava aquesta setmana una nova trobada de foment de l'economia circular. Amb el nom d''Eines, ajudes i casos d'èxit en economia circular a Catalunya', el taller va comptar amb la participació i col·laboració de l'Agència de Residus de Catalunya, l'Observatori de la Catalunya Circular i Vallès
Circular.

Aquest 2019 un dels eixos de treball de la UEA és intensificar les accions formatives i col·laboratives en matèria d'economia circular. En la darrera trobada de la taula que s'ocupa d'aquest àmbit, s'hi van exposar iniciatives, accions i projectes més destacats que es realitzen a territori català en la seva aposta per l'economia circular, per així propiciar el canvi cap a una economia més circular, respectuosa i eficient. La sessió es va estructurar en dues parts principals. En la primera, la Unió Empresarial de l'Anoia va resumir un dels projectes que es desenvolupen des de l'entitat, anomenat Anoia Circular. En l'actualitat s'està executant la segona fase d'aquest projecte i està obert a totes les empreses que vulguin presentar a la UEA projectes de simbiosi industrial i optar a l'ajuda de 8.000 euros per projecte, gràcies a la col·laboració de l'Agència de Residus de Catalunya.

La darrera edició de l'Esmorzar Circular, a la UEAIntervenia en aquesta sessió Frederic Gallo, de l'ARC, que va exposar els tipus d'ajuts i subvencions -tant d'economia circular com de residus- als que poden optar les empreses per dur a terme projectes en àmbits com la simbiosi industrial, l'ecodisseny, remanufactura, entre altres. En la mateixa línia, Mireia Cañellas, responsable de Desenvolupament Sostenible a la Generalitat de Catalunya, també va explicar les diverses ajudes que hi ha a disposició de les empreses, i per altra banda, va presentar l'Observatori de Catalunya Circular on hi ha representats desenes de casos d'èxit arreu de Catalunya. Pere Jaume Ferrer i Alejandro Mangas -de Simbiosi Industrial de l'Ajuntament de Barberà del Vallès- van exposar la seva experiència de com un consistori ha apostat per acompanyar les empreses en aquest canvi. 

Després, es va presentar diversos casos d'empreses de tot Catalunya i de sectors i activitats molt diverses que han reeixit en l'aplicació dels principis d'economia circular. En el cas de Paellador, Rosa Maria Joan va exposar que el procés de remanufactura que duen a terme, és a través de la reparació de peces i components dels forns, estalviant-se llençar aparells i molta matèria primera. Daniel Macià, de l'empresa multinacional Graphic Packaging, va indiciar que han dut a terme petites accions com canviar gots de plàstic per paper, o recollint i separant fraccions concretes de residus que els han suposat un notable. En paral·lel, han engegat un projecte a les escoles per conscienciar als més joves de la importància dels arbres per l'entorn. Mario González, de l'empresa Formigons Montcau, va explicar un cas molt innovador en el món de la construcció, utilitzant com a component del formigó la resta procedent de la incineració de la fracció orgànica. Per finalitzar, va ser el torn de l'Institut Català del Suro, amb les aplicacions que s'han trobat als taps de suro residuals de la indústria vitivinícola en processos com el filtratge i l'aprofitament energètic.  


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.