TORNAR

La UEA porta 300 persones en un Fòrum que recepta accions formatives a diferents nivells

El 27% dels anoiencs són assalariats, la majoria amb estudis d’ESO i contracte temporal

economia
Dimecres, 18 abril 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La UEA aposta per pal·liar la manca de personal especialitzat amb formació dins de l'empresa i la promoció interna, a més de potenciar l'FP a la comarca. Amb motiu de l'acte del Fòrum Empresarial, la patronal donava a conèixer un treball de prospecció en matèria de Talent amb la participació d'empreses, joves, ensenyament, empreses de selecció de personal, empreses de treball temporal, sindicats, i administració pública.

 

 

Una de les taules rodones amb empresaris, conduïda per Joan Maria MorrosMés de 300 persones omplien aquest dimarts el Teatre de l'Ateneu en la celebració del II Fòrum Empresarial de l'Anoia, en el qual es presentava l'informe 'II Empresa i progrés. Talent, capital Anoia'. Aquest document, fruit d'un intens debat entre les sectorials i els grups de treball de la UEA i els nous fòrums realitzats entre diversos col·lectius com joves, responsables de recursos humans de les empreses, empreses de selecció de personal, sindicats, ensenyament i serveis d'ocupació, té per objectiu posar sobre la taula possibilitats, reptes i eines per millorar la competitivitat de les empreses i el territori.

Les conclusions del document aboquen que, a dia d'avui, poc més d'un de cada quatre anoiencs i anoienques està afiliat a la Seguretat Social -un 27%-, Dels ocupats, el perfil mitjà d'un treballador és un home, de 30 a 40 anys, amb contracte temporal, estudis d'ESO i empleat al sector serveis. El perfil mitjà de persona aturada és dona, de més de 50 anys, amb estudis secundaris i porta més d'un any a l'atur.

Pel que fa a l'acte, resentat pel periodista igualadí i cap d'informatius de RAC1, Joan Maria Morros, va centrar-se en la realitat de les necessitats dels emprenedors i "conèixer la realitat de la comarca en la generació de talent, l'especialització, la formació i la definició dels perfils professionals, per poder definir les habilitats i les competències més necessàries" per a cada àmbit empresarial. La comarca, segons explicava Àngels Chacón, directora genera d'Indústria de la Generalitat de Catalunya, es
troba per damunt de la mitjana "amb un sector industrial que se situa en el 26%", mentre a la resta del país es troba entorn el 20%.

La primera taula rodona es va encetar amb Laura Raves, directora general d'Interiorvista, Néstor Ramírez, manager d'ABC Leather, Maria Àngels Tejada, directora general de Public Affairs de Randstadt, i Elisabet Girvent, directora de PIMES d'Espanya i Portugal de LinkedIn. Ravés exposava que Interiorvista, empresa TIC, és avui "una empresa
disruptiva, que es reinventa cada dia, però el primer any de canvis ens va fer sortir de la zona de comfort". Per superar aquest estadi, durant aquest període "vam dedicar a conèixer com era cadascú, per oferir el millor a cada persona". En el cas d'ABCLeather, del sector químic, el seu manager, assegurava que "vam néixer com a empresa conscient, amb relacions laborals basades en la confiança i la satisfacció de tots els treballadors que l'integren".

Maria Àngels Tejada de Randstad va destacar que "buscar talent és una feina que totes les empreses han de fer, però abans de buscar-lo a fora caldria saber trobar-lo a
dins, perquè és possible que la pròpia empresa ja el tingui". Al seu torn, Elisabet Girvent de LinkedIn manifestava la "infinitat d'oportunitats" que sorgeixen a través de la tecnologia "en una mobilitat en doble direcció: el millor candidat pot arribar a l'empresa i l'empresa pot arribar al millor candidat", però que "sense una formació contínua, és impossible adaptar-se. I aquest formació constant és un tema de prioritats". També que cal vetlla i explorar "si les aptituds ja són a la pròpia organització o poden generar-se".

Responsabilitat social

En la seva intervenció, el president de la UEA, Blai Paco, recordava que "la preocupació pel talent i la capacitació dels equips no és un tema només de la comarca de l'Anoia sinó que es pot traslladar arreu del territori i també a altres països". Blai Paco ressaltava que "cal apostar pels propis treballadors, que són també el talent d'avui i el de demà". Va afirmar que "empresa i treballador facin una aposta ferma en la formació i el reciclatge formatiu, per què el talent que ja tenim, creixi i s'empoderi", a través d'un nou model de gestió, el que "anomenem empresa conscient". Un model que ja estan aplicant algunes empreses de la comarca amb èxit.

El president de la UEA afegia la necessitat "de donar a conèixer la realitat empresarial especialment entre els joves perquè sàpiguen les possibilitats que els brinda la comarca", un territori amb empreses punteres de sectors especialitzats, i, alhora, demanava "un esforç col·lectiu per prestigiar la formació laboral que ha de generar nous
professionals molts tecnificats per incorporar-se, en els pròxims anys, al conjunt de la indústria".

Després, Àngels Chacón, directora general d'Indústria de la Generalitat de Catalunya, assegurava que un dels sis eixos que integren el Pacte Nacional per la Indústria que es va presentar l'any passat, "té com a eix prioritari la formació, però també la indústria 4.0 que ha vingut per quedar-se". Una realitat que exigirà "nous talents" i, per tant, "molta, molta formació".

En el document es posa de relleu la necessitat d'accions encaminades a facilitar la preparació de tota la població activa, reforçar la FP, millorar la capacitació i l'acompanyament dels joves en la seva formació i inserció, visibilitzar l'especialització de la comarca, el contacte escola-empresa, millorar l'atracció de l'Anoia com a territori, afavorir els canvis en la gestió dels recursos humans, i apostar pels treballadors de casa, formats i contents.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.