TORNAR
PUBLICITAT

La Unió Empresarial firma un conveni pioner de seguretat en la indústria química

Es vol millorar la resposta en casos com el núvol taronja

economia
Dijous, 27 juliol 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Agents dels Bombers han visitat les empreses de la sectorial química de la UEA per conèixer a fons els protocols de seguretat. L'acord amb la Generalitat permetrà incrementar les mesures de seguretat industrial i l'eficàcia dels cossos operatius en cas d'una emergència.

PUBLICITAT

La Unió Empresarial de l'Anoia (UEA) signava aquest dimecres, conjuntament amb el Consorci Escola Tècnica d'Igualada (CETI) i el Departament d'INterior, un conveni per millorar protocols en matèria de seguretat en indústria química en cas de futures intervencions i millorar la resposta operativa. En aquest context, es considera positiva l'elaboració de les Fitxes Operatives sobre Elements de Risc (FOER) que realitzen els Bombers de la Generalitat com a documents que contenen la informació més essencial de cada instal·lació per poder ser consultada de manera àgil en cas d'emergència. Igualada, que ha patit els darrers anys dos accidents de rellevància en dues empreses situades al Polígon -el 2009 i el 2015- és dota així d'un nou element de protecció davant aquestes casuístiques. 

Amb aquest conveni, firmat pel director general de prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments del Departament d'Interior, Juli Gendrau, el director general d'Universitats i president del Consorci Escola Tècnica d'Igualada (UEA), Josep Pallarès, i el president de la Unió Empresarial de l'Anoia, Blai Paco, les tres institucions manifesten el desig de participar en el projecte i valoren la iniciativa pel benefici social que comporta. Gendrau destacava la col·laboració entre el Cos de Bombers i el sector industrial de l'Anoia permet incrementar les mesures de seguretat industrial i l'eficàcia dels cossos operatius en cas d'una emergència. Joan Rovira, cap de la Regió Metropolitana Sud, remarcava que aquest és "un conveni innovador, no tenim cap altre exemple a Catalunya on totes tres parts treballin conjuntament per millorar protocols".

Blai Paco apunta que "en un principi no sabíem si hi hauria receptivitat per part de l'administració, i hem vist que sí, que tots plegats tenim un objectiu comú, com és el de garantir la continuïtat de l'activitat química i la seguretat del conjunt de la ciutadania. I cal destacar que el conveni que avui signem s'ha enllestit en un temps rècord; en tan sols uns mesos ens hem posat d'acord en un projecte pioner que esperem que tingui continuïtat en d'altres territoris".

El record de l'accident de SIMAR

Xavier Bustos, portaveu de la UEAQuímica, considera que "fruit de l'incident del 2015, les indústries del sector ens vam plantejar què calia fer, i vam veure que sobretot calia ser transparents envers la societat. Per això vam iniciar els contactes amb Bombers, perquè creiem que la transparència de les nostres indústries és un bé social, i ara estem molt satisfets d'haver pogut arribar a aquest acord a tres bandes". 

La foto d'Anoiadiari del núvol de 2015 que va córrer per les xarxes FOTO: Marina I./AnoiadiariLa finalitat del conveni és establir el marc de col·laboració de la DGPEIS del Departament d'Interior, el CETI i la UEA per millorar la seguretat química de l'Anoia mitjançant l'elaboració de les FOER per part dalumnes de l'Escola d'Enginyeria d'Igualada (EEI), uns documents de dues pàgines que contenen la informació més essencial de cada instal·lació per poder ser consultada amb celeritat de camí a la incidència: dades de contacte, productes principals, plànols d'accés, elements de prevenció presents a la pròpia indústria...

Amb això, la UEA confia en què no es tornin a produir incidents com els registrats a Igualada el febrer del 2015 o el juliol del 2009, ambdós deguts a errors humans. O que, si tornen a ocórrer, Bombers de la Generalitat pugui disposar ja de tota la informació de cada indústria des del minut 1, possibilitant així una actuació més ràpida i precisa.

Més d'una trentena d'empreses

La UEA té una sectorial específica d'empreses químiques, la UEAQuímica, que dinamitza les més de 30 indústries del sector existents arreu de la comarca, moltes de les quals punteres en els seus camps d'especialització en sectors com l'adober, l'agroalimentari, el farmacèutic i el tractament de l'aigua, entre d'altres. Treballant colze a colze amb les empreses, la UEAQuímica té per objectiu resoldre necessitats comunes, tant en el si del propi sector com envers l'administració i el conjunt de la ciutadania.

La sectorial va identificar al llarg del 2016 la necessitat d'iniciar algun tipus de col·laboració preventiva amb Bombers de la Generalitat per millorar protocols en matèria de seguretat en casos d'intervencions futures en planta química. Més enllà del compliment estricte de les normes de seguretat que ja duen a terme les empreses químiques anoienques, el sector també tenia una voluntat real de mantenir un contacte directe amb el cos de Bombers de la Generalitat. Des de finals de l'any passat, i en una iniciativa pionera a Catalunya, agents del parc d'Igualada han visitat diverses indústries de la comarca per fer-se una idea nítida de cada empresa i, així, poder tenir una major efectivitat en casos d'intervenció futura. En aquestes visites preventives, coordinades per la UEA, els quatre torns d'agents es fan una idea nítida de com estan estructurades internament cadascuna d'aquestes instal·lacions, amb quins materials treballen, quines modificacions en el terreny presenten (escales, rampes, accessos...), quins dispositius de protecció ja hi ha a cada recinte... Tot plegat amb l'objectiu de minimitzar riscos de cara a un hipotètic incident futur.

PUBLICITAT

1 Comentaris

p

pepe

igd

27 de juliol 2017.21:44h

Respondre

I el noi, que sortia a la foto, durant els fets, i quan el perill estaba controlat, QUE HA FET DURANT AQUEST TEMPS.?

Com sempre els profesionals empresaris, li han solucionat el problema, pero ja... Llegir més veureu, que a una hora o altre, surtirá a la foto.
Realment, es el noi del FUM, taronja, negra, gris, de tots color.......................

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.